İstanbul'da 1 Mayıs operasyonu: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

Saraçhane'deki 1 Mayıs kutlamalarında AYM kararına rağmen, polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri'nden Taksim'e ilerlemek için barikatları zorlayan 47 kişinin bu sabah evlerine düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındığı kaydedildi.

><

İktidar, İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanmasın diye valilik aracılığıyla birçok uygulamaya girişmişti.

Megakentte, Taksim'e gidiş güzergahındaki birçok yol ve ulaşım aracı hizmete kapatılmıştı.

1 Mayıs'ın kutlanacağı Saraçhane'nin aşağısında bulunan, Taksim'e giden yolda olan tarihi Bozdoğan Kemeri ise toma ve 3-4 sıra polis ekipleri ile kapatılmıştı.

Polis, kemerden Taksim'e ilerlemek isteyen kitleye de sert müdahalede bulunmuştu.

Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD), Saraçhane'de kemeri zorlayan 47 kişinin bu sabah evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alındığını duyurdu.

ÇHD'nin X hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"1 Mayıs'ta hukuksuz Taksim yasağına karşı direndikleri gerekçesiyle 47 kişinin evinin basıldığı bilgisini aldık. Gözaltıların takibi için Vatan Emniyet'e geçeceğiz. AYM kararını ihlal edenler hukuktan bahsedemez! Yaşasın 1 Mayıs."

Gözaltına alınanlar arasında sosyal medya fenomeni "Basel" kullanıcı adlı

Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) konuya ilişkin yaptığı açıklama ise şöyle:

"İstanbul'da aralarında parti üyelerimizin de olduğu çok sayıda devrimcinin evine şafak operasyonu düzenleniyor. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken çok sayıda kişi hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Gözaltı gerekçesinin 1 Mayıs yürüyüşü olduğu bilgisine ulaşıldı. İstanbul valisinin provokatif tehditleri sonrası gerçekleşen operasyonlara cevabımız "Baskılar sökmedi, sökmeyecek."

Baskınla gözaltına alınanlar arasında Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Sol Parti, Halkevleri ve TÖP üyeleri de bulunuyor.

YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu operasyonla ilgili şunları söyledi:

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da Taksim Meydanına çıkmak için Saraçhane Meydanı’nda toplanan ve polislerimize taşlı sopalı saldırıda ve fiziki müdahalede bulunan şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı. Kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemi ile saldırıya karıştığı tespit edilen diğer şahısları yakalamaya yönelik operasyonlarımız devam ediyor. Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü provoke etmeye çalışarak, halkımızın huzur ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışan kahraman polislerimize saldıranları tek tek yakalayıp adalete teslim edeceğiz. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."

35 KİŞİNİN GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

1 Mayıs'ta Taksim'e çıkan ve gözaltına alınan 35 kişinin gözaltı süresi ise 1 gün daha uzatıldı.

35 kişinin hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
1 Mayıs Taksim İstanbul