İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı

İzmir Karşıyaka'daki Yamanlar Dağı'nda, 3 gün önce çıkan ve 21 saatte söndürülen yangının ardından dün akşam da yangın çıktı. Orman yangınına 2 uçak ve 4 helikopterle havadan da müdahaleye başlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangın bölgesine gitmek için Ankara'dan yola çıktı. Öte yandan Karşıyaka'daki yangın, Bayındır ilçesine de sıçradı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda, dün saat 21.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları fark eden çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 1

İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi. Gece olması nedeniyle havadan müdahale yapılamadı.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 2

Saat 07.00 sıralarında günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale de başladı. 2 uçak ve 4 helikopter ile alevlere çok sayıda sorti yapıldı. Söndürme çalışmalarına havadan ve karadan sürüyor.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 3

Karşıyaka'dan gelen görüntülerde alevlerin yerleşim yerlerine yakın olduğu görülüyor. Hızı saatte 60 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşanıyor.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 4

YAZLIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Ayrıca yazlık evlerde bulunan vatandaşlardan bazıları jandarma kontrolünde güvenli alana sevk edildi. Yangın evlere sıçramaya başladı. Evlerini kurtarmayı deneyip başaramayan vatandaşlar evlerini bırakıp kaçmaya başladı.

BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yangına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Tugay, şu ifadeleri kullandı:

"Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda dün gece başlayan yangını kontrol altına almak için İzmir İtfaiyemiz, İZSU ve belediyemizin diğer birimleri ile birlikte sahada çalışmalarını sürdürüyoruz.

Rüzgar yangının etkisini bir çok yere dağıtıyor. Arkadaşlarımız kontrol altına almak için yoğun şekilde çalışıyorlar. 600’e yakın personel, ilçe belediyelerinin desteği ile 30’un üzerinde yangın söndürme aracı ile bölgedeyiz. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor."

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 5

'VATANDAŞLAR BİR AN ÖNCE EVLERİNİ BOŞALTMALI'

Bir açıklama da Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal'dan geldi. Önal, bölgede yaşayan vatandaşlara evleri boşaltma çağrısında bulundu. Önal'ın açıklaması şöyle:

"Doğançay bölgesindeki yangın, rüzgarın da etkisiyle maalesef yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce evlerini boşaltmasını istiyoruz. Havadan ve karadan devam eden söndürme çalışmalarında tüm saha görevlilerimizin yangını söndürebilmesi için görevi olmayan araçların ve vatandaşlarımızın da bölgeden uzaklaşmasını önemle rica ediyoruz."

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 6

İZMİR VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA

İzmir Valisi Süleyman Elban da yangına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Elban'ın açıklaması şöyle:

"Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi’nde 13 Ağustos 2024 Salı günü saat 21.43’de başlayan, 14 Ağustos 2024 Çarşamba günü saat 19.15’de kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları devam eden yangın, ani rüzgarın da etkisiyle yaşanan harlama nedeniyle 15.08.2024 tarihi Perşembe günü saat 21.30’da tekrar başlayıp ve devam eden yangına ekiplerimizin müdahalesi havadan ve karadan devam ediyor, yangından etkilenen vatandaşlarımızın ivedi şekilde tahliyesi devam etmektedir..

Bu süreçte; 5 Uçak, 6 Helikopter, 67 Arazöz, 47 Su İkmal Aracı ve Su Tankeri, 8 Dozer, 12 TOMA, 112 Ekipleri, Emniyet Ekipleri, Jandarma Ekipleri, 63 Kara Aracı, İtfaiye Ekipleri, 69 Yunus Timi, 36 Trafik Ekibi, 94 Sivil Ekip, 1950 Personel, 642 Personelimiz yangının kontrol altına alınabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Tüm kurumlarımızın desteğiyle yangını kontrol altına almak için yoğun şekilde gayret ediyoruz. Yangından etkilenen İzmirli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 7

BELEDİYEDEN ÇAĞRI: CAN DOSTLARIMIZIN TAHLİYESİ İÇİN YARDIMA ÇAĞIRIYORUZ

Karşıyaka Belediyesi'nin sosyal medya hesabından, "Yangın ne yazık ki tüm müdahalelere rağmen Örnekköy Geçici Köpek Bakım Evi'ne doğru yaklaştı" duyurusu yapıldı. Belediye, "Tüm hayvanseverleri bakım evimizdeki can dostlarımızın tahliyesi için yardıma çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

ŞEHRİN ÜSTÜNE KÜL YAĞIYOR

Sosyal medyada; yangın nedeniyle İzmir'in Karşıyaka ilçesinde elektrik kesintileri yaşandığı bildirilirken havadan kül yağdığı ifade edildi.

SANAYİ SİTESİ DE YANDI

Yangın Örnekköy Sanayi Sitesi'ne ulaştı.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 8

HAYVAN BARINAĞI TAHLİYE EDİLDİ

Karşıyaka Belediyesi Celal Üner Hayvan Barınağı tahliye edildi.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 9

Vatandaşlar tarafından barınaklardan çıkarılan kedi ve köpekler kucaklarda taşınarak yangından uzak bir alana götürüldü.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 10

AFAD ise 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığını, 16 evin yandığını açıkladı.

YANGIN, 10 KATLI TOKİ BİNASINA SIÇRADI

Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçrayan alevler apartmanda yangına neden oldu.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 11

BAKAN YUMAKLI YANGIN BÖLGESİNE GİDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yangın bölgesine gitmek için Ankara'dan yola çıktı.

ÖZGÜR ÖZEL: GÜN SİYASET DEĞİL HEP BERABER YANGINLA MÜCADELE GÜNÜDÜR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel X hesabından yaptığı açıklamada, "İzmir, Aydın ve Manisa'da iki gündür süren yangınlar nedeniyle her iki kentteki belediyelerimiz ile civar illerdeki belediyelerimiz seferber olmuş durumdalar.

Yangından etkilenen yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Yangınların bir an önce kontrol altına alınabilmeleri için canla başla çalışan tüm kahramanlara minnettarız.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, İzmir’de kontrol altına alınamayan ve yerleşim bölgelerini tehdit eden orman yangınına daha etkin müdahale edilmesi talebiyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ulaşmaya çalışıyor.

Gün siyaset, gün rekabet değil, gün hep beraber yangınla mücadele günüdür." ifadelerini kullandı.

YANGIN, BAYINDIR'A SIÇRADI

Karşıyaka'da başlayan yangın, hızla yayılmaya devam ediyor. Bayındır ilçesine sıçrayan yangın, yerleşim yerlerine yaklaştı. Camilerden, vatandaşlara uyarı anonsları yapıldı.

İSTANBUL İTFAİYESİ, İZMİR'E GEÇİYOR!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabı X'te yaptığı açıklamayla yangın ekiplerini Çanakkale'den İzmir'e kaydıracaklarını duyurdu.

CEMİL TUGAY: GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ TEHDİT ALTINDA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tufay, belediyenin güneş enerji santralinin tehdit altında olduğunu açıkladı.

Tugay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

''Binalarda herhangi bir şey yok ama tedbir amaçlı boşaltıldı. Onlarca aracımız burada. Rüzgar artarsa, orman yangını tekrar harlanırsa yeni yerleşim yerlerini tehdit eder mi diye onu değerlendiriyoruz. Binaların hepsi önlem olarak tahliye edildi. 700'den fazla personelimiz var.

'HAVADAN YETERLİ SÖNDÜRME YAPILMADI'

Gönüllü gelen arkadaşlarımızla beraber neredeyse bütün belediye burada. Sorun şu; bütün itfaiyeler ormanın içine giremiyor. Erişebildiği alana kadar su sıkabiliyor. Erişemediğimiz alandaki yangın söndürmeyle ilgili Orman Bölge Müdürlüğü'nün araçları var, onlar bazı özel tekniklerle girebiliyorlar ya da havadan söndürüyorlar. Bugün gördüğümüz havadan söndürme yeterli olmadı. Bu riskin olabileceğini konuştuk ama yeterli havadan söndürme yapılamadı.

'GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ'

Karadan erişilebilen alanları söndürmek için İzmir ekipleri sahadalar ancak araçlarla erişilemeyen alanlarda, bugün gündüz boyunca etkili çalışmadı olmadı ve bu iş büyüdü. Biz sorduğumuzda rüzgar var dendi, başka yerlerde yangın var dendi. Şu anda yaşadığımız sorun göz göre göre geldi."

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'ndan da konuya dair açıklama geldi.

Yangınlara 596 araç ve 2965 personelle müdahale edildiğini ifade eden Altun, "Devletimizin ilgili kurumları süreci şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır" dedi.

BOLU

Bolu'nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 12

Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 10 helikopter, 90 arazöz, 96 araç ve iş makinesi destek veriyor.

Bölgede görev yapan 637 personel ile yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle Göynük-Nallıhan kara yolu tedbir amaçlı trafiğe kapatıldı.

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bolu Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Göynük ilçesi Bekirfakılar mevkisinde 15 Ağustos Perşembe günü meydana gelen ve devam eden orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı Göynük-Nallıhan yolu trafiğe kapatılmıştır." ifadesine yer verildi.

HAVADAN MÜDAHALEYE ARA VERİLDİ

Bolu'nun Göynük ilçesinde 35. saatine giren yangına karadan müdahale sürerken havadan müdahaleye ara verildi.

AYDIN

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin havadan ve karadan alevlere müdahalesi sürüyor.

Alhisar Mahallesi yakınlarındaki ormanda, saat 17.00 sıralarında yangın çıktı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Aydın Orman İşletme Şefliği'ne ait arazözler ile itfaiye ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler arazinin sarp olması nedeniyle müdahalede güçlük çekerken, alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

AYDIN'da orman yangını gecenin ilerleyen saatlerinde etkisini artırdı.

MANİSA

Manisa'nın Gördes ilçesinde Boyalı ve Kayacık mahallelerinde çıkan orman yangınlarına da müdahaleler devam ediyor.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 13

Ekipler, havadan ve karadan yangını kontrol altına almak için yoğun mücadele veriyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince, dün öğle saatlerinde çıkan yangınlara 3 uçak, 9 helikopter, 70 arazöz, 17 su ikmal aracı, 8 dozer ve 6 yer ekibi ile müdahale edilmeye başlanmıştı.

MUĞLA

Muğla'nın Bodrum ilçesinde makilik alanda başlayıp zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgeye sıçrayan yangına müdahale ediliyor.

İslamhaneleri Mahallesi'ndeki makilik alandan ve zeytinlikten dumanların yükseldiğini görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 14

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir helikopter, çok sayıda arazöz ve Muğla Büyükşehir Beledisine bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Rüzgarın da etkili olduğu bölgede, makilik alanda başlayıp zeytinliğe sıçrayan yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor.

İhbar üzerine bölgeye 9 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 dozer, 11 pikap, 4 ilk müdahale aracı ile 81 personel sevk edildi.

KARABÜK

Karabük'ün Ovacık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

Beydini köyü mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.

Ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı.

Öte yandan yangın nedeniyle oluşan duman, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki şehir merkezinden görüldü.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 15

ANTALYA

Antalya'nın Serik ilçesinde de ormanlık alanda yangın başladı.

Sarıabalı Mahallesi Koyak mevkinde saat 23.00 sıralarında başlayan yangına Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile Antalya Büyükşehir belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesi devam ediyor.

İzmir Karşıyaka Dün Akşamdan Beri Yanıyor: Alevler Evlere Sıçradı - Resim : 16

Etiketler
İzmir Karşıyaka Orman yangınları Yangın