Ormanlar cayır cayır yandı: Bakan Yumaklı İzmir'deki yangınların kontrol altına alındığını açıkladı

İzmir’in Menderes ve Selçuk ilçelerinde dün çıkan orman yangınlarına, günün ilk ışıklarıyla birlikte yangın söndürme uçakları ve helikopterler ile müdahale edilmeye tekrar başlanıldı. Bakan Yumaklı, İzmir'deki tüm yangınların kontrol altına alındığını açıkladı.

> <

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki tüm yangınların kontrol altına alındığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, "Şu an aktif bir yangın yok. Küçük bir ateşin bile çok ağır sonuçları olabilir, dikkat edelim" ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, yangınların başlama nedenlerine ilişkin de konuştu. Yumaklı şunları söyledi:

"An itibarıyla her üç yangınımızın da kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Dün belirtmiştik, yangının çıkış sebepleri Valiliğimiz tarafından ve kolluk güçlerimiz tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Menderes yangını ile alakalı bir hobi bahçesinden çıktığını söylemiştik ve ilgili kişiler göz altında. Dün yine İzmir'de 6 tane büyük, risk grubunda yangın vardı. Bunlardan birisi de Çeşme'deydi. Yine Çeşme yangını ile alakalı da bir sigara izmaritinden çıktı maalesef. Bu kişi de gözaltına alınmış durumda." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti:

"İster bilinçli, ister bilinçsiz, ister hata ile ister ihmal ile herhangi bir şekilde orman yangınına ya da zarar verecek bir yangına sebep olacakların çok ağır müeyyidelerle karşılaşacağını buradan belirtmek istiyorum. Bu konuda çok daha hassas olunmasını, özellikle önümüzdeki hafta Ege bölgesinde çok yoğun ve şiddetli bir rüzgar uyarısını dikkate alarak, hava sıcaklıklarının yükseldiğini de dikkate alarak vatandaşlarımızın mutlaka bu konuya özen göstemelerini istirham ediyoruz. Bu yangınlarla alakalı dün belirtmiştik, Menderes'te yaklaşık 150 hektarlık bir alan etkilendi. Selçuk'ta ise 350 hektarlık bir alan etkilendi. Ama arkadaşlarımız tamamen söndürme çalışmaları bittiğinde ne kadarlık bir alanın hasar gördüğünün tespitini yapıp bildirecekler. Bu süreç içerisinde herhangi bir can kaybı, yaralanma ya da sağlık sorunu oluşturacak herhangi bir unsur oluşmadı. Ancak hep söylüyoruz, bu hayatı sadece insanlar olarak biz yaşamıyoruz. Bu dünyayı paylaştığımız ekosistemdeki varlıklar maalesef bu yangınlar ile birlikte etkileniyorlar, yok oluyorlar."

İZMİR'DEKİ YANGINLAR

İzmir’in Menderes ilçesinde saat 13.00 sıralarında, ilçeye bağlı Karacadağ mevkiinde bulunan ormanlık alanda yangın çıkmıştı. Henüz bilinmeyen bir sebeple başlayan yangına havanın aydınlık olduğu sürçte İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri; 4 uçak, 8 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal ve 4 dozer aracı ile müdahale etmeye başlamıştı. Havanın kararmasıyla birlikte gece görüşlü helikopterler ve karada ekiplerin yangına müdahalesi gece boyunca devam etti.

Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde saat 17.00 sıralarında çıkan yangına ise yine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 4 uçak, 8 helikopter, 44 arazöz, 14 su ikmal aracı ve 5 dozerle havanın aydınlık olduğu saatlerde ilk müdahaleleri yapmıştı. Havanın kararmasıyla birlikte gece görüşlü helikopterler ve ekiplerce karada müdahalelere günün ilk ışıklarına dek devam etti. Her iki yangında da günün ağarmasıyla birlikte yangın söndürme uçakları ve helikopterler tekrardan devreye girdi. Ekipler hem havadan hem de karadan olmak üzere dört koldan yangınlarla mücadele etti.

Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Karacadağ mevkiinde öğle saatlerinde çıkan orman yangını söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter görevlendirildiğini duyurdu.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Yangınla ilgili açıklama yapan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, şunları söyledi.

"Öğle saatlerinde çıkan ve Değirmendere, Çamönü, Ataköy mahallerimizi etkileyen yangına karşı belediye ekiplerimizin de desteğiyle Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi devam ediyor. İnşallah en kısa sürede bu felaket sona erer. Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun."

Ormanlar cayır cayır yandı: Bakan Yumaklı İzmir'deki yangınların kontrol altına alındığını açıkladı - Resim : 1

MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Bölgede bulunan Çamönü Mahallesi'nin tahliye edildiği kaydedildi. Jandarma ekipleri, anonslarla vatandaşların hızlı hareket etmesini istedi.

ÇEŞME VE SELÇUK'TAN KÖTÜ HABER

Menderes ilçesinde çıkan, 5 uçak ve 13 helikopter olmak üzere toplam 18 hava aracının yer aldığı yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, bir yangın haberi de Çeşme’den geldi. Çeşme Germiyan Mahallesi’ndeki kırsal alanda çıkan yangına; 2 uçak ve 1 helikopter olmak üzere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Ormanlar cayır cayır yandı: Bakan Yumaklı İzmir'deki yangınların kontrol altına alındığını açıkladı - Resim : 2

OTOBAN TRAFİĞE KAPATILDI

Urla ilçesine bağlı Kuşçular Mahallesi’ndeki yol kenarında da yangın çıktı. Otluk alandaki yangın nedeniyle, İzmir-Çeşme otobanı trafiğe kapatıldı. Bu yangına da ekiplerin müdahalesinin sürdüğü öğrenilirken, uzun araç kuyrukları oluştu.

Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde de yangın çıktı. Yangına 4 helikopter ve 5 uçak ile havadan ve karadan müdahale ediliyor. Selçuk-Kuşadası yolunun araç trafiğine kapatıldığı bildirildi. Yangına ise 12 hava aracı ile olmak üzere havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Öte yandan yangın, Aydın'ın Kuşadası'ndaki ormana da sıçrarken, ekiplerin alevlerle mücadelesi devam ediyor.

EVLER, OTELLER VE BARINAK BOŞALTILDI

Rüzgarın da etkisiyle Kuşadası yönüne ilerleyen yangın nedeniyle Bayraklıdede Mahallesi'nde bulunan 2 otel ve evler ile Pamucak bölgesindeki bir otel tahliye edildi. Burada konaklayanların, çevredeki diğer otellere yönlendirildiği öğrenildi.

Ayrıca Selçuk Belediyesine ait hayvan barınağı boşaltıldı. Buradaki hayvanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesinin barınaklarına gönderildi.

TOPLAM 16 YANGIN ÇIKTI

İzmir'de dün toplam 16 yangın çıktı. Bakan Yumaklı, kentteki tüm yangınların kontrol alındığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, İzmir'de 8'i orman olmak 16 yangın çıktı.

Yangınlara 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi, 972 personel ile müdahale edildi. Yangınların tümü kontrol altına alındı.

Kaynak: İHA

Etiketler
İzmir Yangın