İzmir'de Elektrik Akımına Kapılan İki Kişinin Ölümünde 42 Sanık İlk Kez Hakim Karşısına Çıkıyor

İzmir'de sağanakta elektrik akımına kapılarak İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz'in hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında 42 şüpheli hakkında 22,5'ar yıla kadar hapis istendi. Sanıklar bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İzmir'de Elektrik Akımına Kapılan İki Kişinin Ölümünde 42 Sanık İlk Kez Hakim Karşısına Çıkıyor

İzmir'de 12 Temmuz'da sağanak sonrası elektrik akımı faciasında yolda yürüyen Özge Ceren Deniz elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen İnanç Öktemay da akıma kapılıp, bir anda yere yığıldı. Deniz ve Öktemay, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. İnanç Öktemay İzmir'de, Özge Ceren Deniz Osmaniye'de toprağa verildi.

İzmir'de Elektrik Akımına Kapılan İki Kişinin Ölümünde 42 Sanık İlk Kez Hakim Karşısına Çıkıyor - Resim : 1

14 KİŞİ TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında ilk olarak gözaltına alınan 30 kişiden 14'ü tutuklandı. Tutuklanan şüphelilerden Zekeriya T. ise daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yürütülen soruşturmada 11 kişi hakkında daha gözaltı kararı verildikten sonra şüphelilerin tamamı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: OLAY ÖNLENEBİLİRDİ

Bilirkişi raporunda, olayın gerçekleşmesinde Deniz ve Öktemay'ın herhangi bir kusuru olmadığı, olayın öngörülemeyecek ve önlenemeyecek olan herhangi bir olağanüstü doğa olayının bulunmadığı kanaatine varıldı. Olayın gerçekleşmesinde ihmaller ve teknik kusurlar ile Deniz ve Öktemay dışında gelişen zincirleme kusur unsurlarının sebep olduğu tespit edildi. Raporda, söz konusu olayın gerçekleştiği yerde önleyici tedbirler alınmadığına yer verildi.

İzmir'de Elektrik Akımına Kapılan İki Kişinin Ölümünde 42 Sanık İlk Kez Hakim Karşısına Çıkıyor - Resim : 2

SORUŞTURMA TAMAM, 42 KİŞİYE 22,5'AR YILA KADAR HAPİS TALEBİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturmasını tamamladı. İddianamede, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 42 kişinin 'taksirle öldürme' suçundan 15'er yıla kadar hapisleri istendi.

Suçun bilinçli taksir nedeniyle işlenmesi nedeniyle TCK'nın 22/3'ün maddesi gereğince sanıklara verilecek cezanın yarı oranında artırılarak 22,5’ar yıla çıkarılması talep edildi. İddianame mahkemeye gönderildi. Sanıkların, kusurlarının yoğunluğu, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman dikkate alınmak suretiyle eylemlerinin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde alt sınırdan uzaklaşılarak ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep edildi. İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame kabul edildi.

VATANDAŞLARIN İHBARLARI İDDİANAMEDE

İddianamede elektrik şirketine gelen ihbarlar da yer aldı. 17 Ocak 2023'teki ihbarda elektrik şirketini arayan bir vatandaşın, "Yer altından geçen kabloların birleşim olduğu bağlantı yerinde çukur var, beton kapağı kırılmış, insanlar zarar görmesin diye duba ile o noktayı belirttim ancak tehlike arz etmekte" şeklinde ihbar yaptığı yer aldı. 21 Aralık 2023'te yapılan bir diğer vatandaş ihbarında ise "Yol üzerinde açıkta kablolar var duman çıkıyor, tehlike arz ediyor" denildiğine yer verildi.

9 Ocak 2024'te yapılan bir başka ihbarda da "Yerden geçen kablolardan duman çıkmakta mazgala giderse elektrik çarpması oluşabilir" ve "Yüksek gerilim hattı yer altından yüksek dumanlar çıkıyor, patlayabilir, yaya geçidi var, çok tehlikeli, ıslak her yer" denilerek firmanın uyarıldığı ortaya çıktı. Son olarak olay tarihinde ise sağlık ekipleri tarafından "Hatlar kopmuş, çarpılma durumu mevcut. Olay yerine ambulans girişi yapılamamakta, hatlardaki enerjinin kesilmesi gerekmekte. Hastaya müdahalede bulunamıyoruz" denilerek ihbar yapıldığı da iddianamede yer aldı.

Kaynak: DHA

Etiketler
İzmir