Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında 700 yıl öncesine dair tarihi yapı bulundu.

Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait

Mersin'in Kızkalesi'nin karşısında, denizin ortasında yer alan Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında ilginç bulgular gün yüzüne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde, Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Şener Yıldırım’ın liderliğinde yürütülen kazılar, tarihi kalenin derinliklerinde binlerce yıl öncesine ait yaşam alanlarını ortaya çıkarmaya başladı.

Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait - Resim : 1

Korikos antik kentinin geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine uzanıyor. Dış kalenin inşasına dair bilgilere göre, ilk yapımının üzerinden bin yıl geçtiği tahmin ediliyor. Kazı alanında daha önce bir mescit ve kilisenin kalıntılarına ulaşılmıştı. Yapılan çalışmalarda son olarak 700 yıl öncesine ait bir tuvalet gün yüzüne çıktı.

Korikos Kalesi'nin surlarında keşfedilen bu tuvalet, ortaçağ dönemi insanlarının yaşam tarzı ve hijyen alışkanlıkları hakkında önemli ipuçları barındırmasıyla dikkat çekti. Kazı ekibi, bu bulguların antik yaşamı ve toplumsal yapıyı anlamak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgularken, Korikos Kalesi'nin tarihi dokusu ve gün yüzüne çıkarılan yapılarının bölgenin kültürel mirasına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait - Resim : 2

SURUN HEMEN ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞ

Geçtiğimiz yıllarda kilise kalıntısı ve bir mescidin ortaya çıkarıldığını hatırlatan Kazı Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım, "2 yıldır kaledeki konut, yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için çalışıyoruz. Bununla birlikte burada nasıl bir yaşam vardı, bunun izlerini takip ediyoruz. Devam eden çalışmalarda konut sayısının çoğalmasıyla beraber gelecek yıllarda veriler kesinleşecek, tahmini bir konutla birlikte bir nüfus tahmini yapacağız. Yaşam birimlerinin dışında surlarla ilgili çalışmalarımız da var. Bu yıl sur dibinde bir mekan açığa çıkardık ve ilginç bir şekilde de tuvalet olduğunu gördük. Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir Orta Çağ tuvaleti" diye konuştu.

Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait - Resim : 3

12. YÜZYILIN BAŞINA TARİHLENİYOR

Korikos antik kentinin Helenistik dönemden itibaren var olduğu bilgisini paylaşan Yıldırım, "Sonrasında Roma ve Bizans döneminde varlığını sürdürmüş. 7. yüzyılda Arap istilalarının başlamasıyla beraber bir savunma yapısı yoğunluğu görülür Anadolu'da. 8. yüzyıl içerisinde de buraya bir kale inşa söz konusu olduğunu antik dönem kaynakları bize aktarıyor. Devam eden süreçte kale biraz harap olmuş. Çünkü 12. yüzyılın hemen başında imparatorun verdiği bir emir ile Korikos'taki kalenin onarılması emrediliyor. Buradaki ilk sur duvarlarının sağlam evresini biz 12. yüzyılın başına tarihlendiriyoruz" dedi.

Kazı Çalışmaları Sırasında Ortaya Çıktı: Tam 700 Yıl Öncesine Ait - Resim : 4

"İLK YAPIM EVRESİ BİN YILLIK"

Kızkalesi denilince akla ilk adadaki kalenin geldiğine değinen Yıldırım, "Biz buradaki kale için Korikos kalesi ismini kullanıyoruz. Bu adadaki kalenin karadaki karşılığı. Birbiriyle bağlantılı ve aynı dönemde inşa edilmiş zaten. Kentin kuruluşu ise yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip ama kalenin bugünkü durumu 700, ilk yapım evresi bin yıllık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA