Kemal Memişoğlu'nun Başı Fahrettin Koca'nın Enkazıyla Dertte! İşte Yeni Bakanın Elindeki Sorun Listesi...

Sağlık Bakanlığı koltuğunu 'hastane-hasta-ilaç' sorunları üçgeninde Fahrettin Koca'dan devralan Kemal Memişoğlu, ilk iş olarak önce TBMM Sağlık Komisyonu üyelerini sonra ise eski sağlık bakanlarını davet ederek sorunları masaya yatırdı. Memişoğlu'na aktarılan ortak sorun şehir hastaneleri olurken çözüm olarak ise 'eski sisteme dönüş'e işaret edildi.

Kemal Memişoğlu'nun Başı Fahrettin Koca'nın Enkazıyla Dertte! İşte Yeni Bakanın Elindeki Sorun Listesi...

31 Mart yerel seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem Kabinede hem de Saray'da değişikliğe gitti. Kabinede en dikkat çeken değişikliklerden biri de Fahrettin Koca'nın Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak yerine Kemal Memişoğlu'nun getirilmesi oldu. Koca'yı koltuğundan edenin ise hastanelerdeki randevu kriziyle birlikte şehir hastaneleri ve ilaç sorunları olduğu gündeme geldi.

MEMİŞOĞLU'NUN İLK İCRAATI

Koca'nın halefi Memişoğlu ise yeni görevine bu tedirginliklerle başladı. Memişoğlu'nun ilk icraat olarak 'sağlıktan anlayan kim varsa' topladığı ve "Sizce ne yapmalıyız, sorun nereden kaynaklanıyor?" diye sorduğu öğrenildi. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan'ın "Yeni bakanın elindeki sorun listesi: Şehir Hastaneleri tam kabus" başlıklı yazısında Memişoğlu'nun Koca'dan devraldığı ve 'uğraşması gereken' sorunlardan bahsetti.

Yeni bakan Memişoğlu'nun strateji bir adım attığı ve bu doğrultuda önce TBMM Sağlık Komisyonu üyelerini, ardından da eski sağlık bakanlarını davet ederek, öncelikli sorunlar listesi yaptığı iddia edildi. Öte yandan bakanın tüm taraflarla görüşeceği de öne sürülenler arasında.

ORTAK SORUN: ŞEHİR HASTANELERİ

Bakan Memişoğlu'na aktarılan ortak sorun ise şehir hastaneleri. Babacan, bu konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hastanelerin kötü yönetildiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Başhekimlik mekanizması dışında, kamunun hukukunu koruyacak güçlü, işi bilen, profesyonel yöneticilere ihtiyaç olduğunun dile getirildiğini öğrendik. AKP’lilere yeni kadro yaratma alanı olarak kullanılan bu görevlerde daha çok ‘cemaat’ ilişkilerine göre atama yapıldığı da şikayetler arasında."

ÇÖZÜMDE 'ESKİYE DÖNÜŞ' SİNYALİ

Memişoğlu'nun danıştığı kişilerin çözüm önerisi ise ortak: Eski sisteme dönüş... Babacan, toplantılarda şunların dile getirildiğini aktardı:

"Öncelikle aile hekimlikleri, tüm teknik donanıma sahip güçlü polikliniklere dönüştürülmeli, eski sağlık ocağı sistemine benzer yapılar kurulmalı, sağlık personeli takviyesi sağlanmalı, şehir hastanelerine ihtiyaç dışındaki akış önlenmeli, bu semt poliklinikleri gece gündüz hatta hafta sonu hizmet verir hale getirilmeli…"

Etiketler
Fahrettin Koca Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanlığı