Mahkemeden Hız Cezaları İçin Emsal Niteliğinde Karar: Tüm Sürücüleri İlgilendiriyor
Tüm araç sürücülerini yakından ilgilendiren bir karar geldi. Mahkeme, radara yakalanan sürücüye kesilen 1506 liralık para cezasını iptal etti. Kararda, radarlarda hata payı olabileceği belirtilirken, avukat Elçi kararın emsal niteliğinde olduğunu dile getirdi.
İzmir'de yaşayan işçi emeklisi Sabahattin Şen, geçen yıl 28 Temmuz'da Konya'daki akrabalarını ziyaretten dönerken, otomobiliyle hız limiti yüzde 10 yasal tolerans payıyla 121 km/s olan Afyonkarahisar-Çay kara yolunda radara takıldı. Saatte 123 kilometre hızla gittiği belirlenen Şen'e 1506 TL para cezası kesildi.
KARAR İPTAL EDİLDİ
Hız sabitleyici kullandığını ve hız ihlali yapmadığını ifade eden Şen, avukatı Mehmet Harun Elçi aracılığıyla, 14 Ağustos'ta Çay Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak cezanın iptalini talep etti. Avukat Elçi, dilekçesinde hız ölçümünde hata payı olabileceğine vurgu yaparken, Sulh Ceza Hakimliği, talebi kabul edip, 2 kilometreyle hız sınırını aşan Şen'e verilen cezayı iptal etti. Karar 28 Aralık'ta tebliğ edildi.
MAHKEME HEYETİ TAKDİR HAKKINI KULLANDI
Kararda, "Radar ve lazer tabanlı hız ölçüm sistemlerinin 1-2 km/s hata payıyla ölçüm yapabildikleri ve radar sisteminin çevresel faktörlerden daha fazla etkilenerek hız ölçümünde hata payının arttığı, böylelikle hız ölçümlerinde 1-2 km/h hata payının olma olasılığının yüksek olduğu, Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı'nın 'Karayollarında Hız' isimli kitabında bu durumun vurgulanmaktadır. Yargıtay 19'uncu Ceza Dairesi'nin bir kararına göre 1-2 km'ye kadar olan ihlallerde hakimin takdir hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle düzenlenen trafik idari para cezası tutanağının hakimliğimizce hukuka aykırı olduğu kanaatine varılmış ve düzenlenen idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
“KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE”
Şen'in avukatı Mehmet Harun Elçi, kararın emsal niteliğinde olduğunu dikkat çekerek, "Hız ölçümleri ve hız ihlalinin yapılıp, yapılmadığı ülkemizde radar ve lazer tabanlı ölçüm sistemleriyle gerçekleştirilmekte. Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bu cihazlarda da zaman zaman hata payı olabilmekte” ifadelerini kullandı.
“HATA PAYI OLABİLİR”
Avukat Elçi, “Dolayısıyla müvekkil 110 kilometre hız sınırının olduğu yerde, yüzde 10 tolerans diye tabir edilen hız koridorunda aracını sevk ve idare etmiş. Ancak 121 kilometrenin üzerine çıkmamış olmasına karşın 123 kilometre hız yaptığı gerekçesiyle yani 2 kilometre hız aşımı yaptığı gerekçesiyle idari ceza tanzim edilmiş. Yapmış olduğumuz müracaatta bu cihazların da hata payının olabileceği 2 kilometreye kadar hata çıkabildiğini belirttik” diyerek itiraz gerekçelerini paylaştı.
15 GÜNLÜK YASAL SÜREYE DİKKAT
Elçi, açıklamalarının devamında “Müracaat mahkeme tarafından kabul edildi. Müvekkilim tarafından yatırılan idari para cezasının iadesine karar verildi. Bu anlamda, hız ihlali yapmadığı düşüncesinde olan vatandaşlarımız, 15 günlük yasal süre içerisinde yetkili Suç Ceza Mahkemeleri'ne müracaatta bulunarak, itiraz edebilirler" dedi.
Kaynak: DHA