‘Mesai Saati Kısalıyor’ Bilmecesi: İşte AKP Kulislerindeki Son Bilgiler

Hükümetin üzerinde çalıştığı esnek çalışma modeli kapsamında mesai saatlerinin akıbeti merak konusu oldu. İş Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin 4 ayrı formül üzerinde çalışılacağı öne sürülürken, Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, kulislerde dolaşan iddiaları değerlendirdi. Kamuda esnek ve uzaktan çalışma için formül arandığını ifade eden Doğan, ‘mesai saati kısalıyor mu?’ sorusuna ‘Hayır, kısalmıyor' yanıtını verdi.

‘Mesai Saati Kısalıyor’ Bilmecesi: İşte AKP Kulislerindeki Son Bilgiler

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 'esnek çalışma' modeli için ortaya atılan kulis bilgileri soru işaretlerine yol açtı. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, esnek çalışma modeline ilişkin, 'Bu konuda kamunun taslak hazırladığı yazılıp, söyleniyor. Yine söylenenlere göre mesai saatleri kamuda 40, özel sektörde ise 35 saate düşecek' dedi. Doğan, 'Kamunun gündeminde esnek çalışma, uzaktan çalışma konusunda formül arayışları var ama özel sektörde, mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok' ifadelerini kullandı.

Doğan, bugünkü yazısında şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye’de, mesai saatleri Avrupa’ya göre daha uzun. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama haftalık çalışma süresi 36.4 saatlerde ve 35 saatlik çalışma süresine doğru da gidiyor. ABD’de ise 35-40 saat arasında değişiyor. Benzer şekilde Almanya’da da 35-40 saat arasında değişiyor, İngiltere’de ise 37.5 saat. Bizde de sendikalar her platformda ve toplu iş sözleşmelerinde 35 saati gündeme getiriyor. Aslında bu talepleri daha az çalışmak için değil de daha çok fazla mesai ücreti ödenmesi amacıyla atılan adımlar olarak da yorumlayabiliriz.

ÜCRET KONUSU GÜNDEMDE

Şimdi gelelim işin gerçeğine... Uzaktan ya da esnek çalışma gibi konuları mesai saati dışında tutuyorum; çünkü bugün birçok şirket bu uygulamaları zaten yapıyor. Kamu da buna hazırlanıyor. İş, mesai saatinin kısalmasına gelince; bu, beraberinde günlük ücret kavramını da gündeme getirecektir; özellikle de imalat ve hizmet sektörlerinde. Bu da işverenin kabul edeceği bir şey değildir.

Şunu net bir şekilde söyleyeyim, kamunun gündeminde yine kamuda esnek çalışma, uzaktan çalışma konusunda formül arayışları var ama özel sektörde, mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Daha doğrusu, özel sektörün çalışma saatleri kamunun gündeminde olan bir konu değil. Buradan yola çıkarak, okuyucuların, ‘mesai saati kısalıyor mu?’ sorusunun cevabı; ‘Hayır, kısalmıyor.’"

Etiketler
Mesai Mesai saatleri