Milyonlar Bu Haberi Bekliyordu, AKP'den İlk Resmi Açıklama Geldi: Haftalık Çalışma Saatleri Düşüyor Mu?

Uzun süredir tartışma konusu olan çalışma saatleri ile ilgili son açıklama AKP'li Güler'den geldi. Güler, "Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok" dedi.

Milyonlar Bu Haberi Bekliyordu, AKP'den İlk Resmi Açıklama Geldi: Haftalık Çalışma Saatleri Düşüyor Mu?

30 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren haftalık mesai saatlerinin düşürülmesi iddiaları uzun zamandır tartışılıyordu. Konuya ilişkin resmi açıklama AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'den geldi. Kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşeceği yönünde bir çalışmanın da olmadığını kaydeden Güler, "Öyle bir çalışma söz konusu değil. Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok" dedi.

Güler, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak pandemiyle beraber belli sektörlerde, belli meslek gruplarında daha kısa süreli çalışma, daha esnek çalışma modelleri de tabii burada gerek işveren, gerekçe çalışanlar açısından öneriliyor, çalışılıyor. Bu mahiyette eğer olabilecekse sadece belli meslek kollarında ve belli mesleğin icrası noktasında uzaktan çalışma modeli gibi daha kısa süreli haftalığın belli günlerinde çalışabilecek bazı öneriler ve teklifler var. Bu yönüyle olabilecektir. Yoksa mevcut çalışma hayatımız içerisinde gerek haftalık çalışma günleri gerekse de haftalık çalışma saatleriyle ilgili düşürülmesiyle ilgili herhangi bir düzenlememiz yok. Herhangi bir hayata geçecek bir çalışma şu anda bulunmuyor."

NE OLMUŞTU?

Geçmiş dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Bilgin, çalışma sürelerinin modernize edilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Bu doğrultuda, muhalefet de çalışma saatlerinin haftalık 37.5 saate indirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi sunmuştu.

Yapılan toplantılarda, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate, bazı meslek gruplarında ise 48 saatten 40 saate düşürülmesi gündeme gelmişti. Yeni düzenlemelerle uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma ve geçici süreli çalışma gibi esnek çalışma modellerinin mevzuata dahil edilmesi planlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamuda esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını duyurmuş ve bu konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da ele alınacağını belirtmişti. Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının ve uygulamalarının değişen iş gücü piyasası şartlarına uyumlu hale getirileceğini ifade etmişti.

Bu kapsamda, çalışma saatlerinin yanı sıra esnek çalışma modelleri de yeniden düzenlenerek iş-özel hayat dengesinin korunması hedefleniyordu. Yapılacak düzenlemelerle birlikte, iş dünyasında önemli değişiklikler yaşanması bekleniyordu.

Etiketler
Abdullah Güler