Miras Kalan Tapu ve Aracınızı Satarken Dikkat Etmeniz Gereken Detay
Miras kalan gayrimenkul ve araçların varisler arasında paylaşılamaması birçok probleme neden olabiliyor. Bu uyarıya dikkat etmeniz gerekiyor.
Miras paylaşımı, aile bireyleri arasında hassas bir şekilde birleştirilir. Özellikle miras kalan gayrimenkul veya araçlarda birden fazla varis arasında paylaşılamaması durumunda, bu süreci daha karmaşık bir hâlde alabilirsiniz. Bu türün, genellikle söz konusu malların satışı tercih edilir. Ancak bu satış işlemleri, belirli prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmelidir
Bir kişi vefat ettiği kişinin üzerinde kayıtlı olan taşınması veya taşınmaz malların tamamını miras olarak değiştirmez. Kişinin vasiyeti ile herhangi bir beyanı devam etmekte olan bu mallar mirasçılar arasında bölünür.
Eğer kişi evli değilse anne ve babasına, evli ise eşi ve çocuklara paylaştırılır. 4271 sayılı Türk Medeni Kanununda belirtilen şekilde varisler miras üzerinde ortak olarak karar verilmelidir.
***
MİRASİN BİRDEN FAZLA VARİSİ VARSA...
Miras kalan bir konutun veya araç satışında tüm mirasçıların tapuya gitmesi veya noterden devam etmesi için bir vekâletname ile tek bir sorumlu görevlendirmesi gerekir. Hissedarların ortak karar veremediği durumlar da olabilir. Bu gibi mirasçılar sulh hukuk mahkemesine başvurabilirler. Mahkeme, olayların vârisler arasında paylaşılmasına ve bölünemeyen malların satışının gerçekleştirilerek gerçekleştirilerek hisarlar arasında ödeme yapılmasına karar verilmesine karar verdi.
GAYRİMENKULUN İNTİKAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Miras kalan mülklerin ve borçların mirasçılara geçişine miras intikali adı verilir. Satış işlemi öncesinde miras kalan gayrimenkulün mirasçılarına intikalinin yapılması gerekir. Bu işlem için hukuk mahkemesi yoluyla veya noterden veraset belgesi alınır.
Kişinin mirasçı olduğunu kanıtlayan veraset belgesi ve diğer evraklarla mirasçıların veya mirasçıların tapuya başvurmaları gerekir. Ayrıca 65 yaş üzerinde bulunan bir varis varsa satış işlemleri öncesinde kişinin sağlıklı kalmasının yerinde olduğu süt sağlık raporu alınır.
Miras kalan gayrimenkulün satışı için gerekli diğer belgeler şunlardır:
- Vâris veya temsilciye ait olan nüfus bütçesi,
- Vesikalık fotoğraf (1 adet),
- Miras kalan gayrimenkulün tapu senedi,
- Satılmak istenirse gayrimenkul konutsa DASK(Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi,
- Veraset Çerçevesi,
- Temsil edilen vâris varsa noterden alınan vekâletname.
MİRAS KALAN ARACIN İNTİKALİ NASIL YAPILIR MI?
Vârisler eğer miras kalan aracı doğrudan satmak isterlerse kanunen bu işlem gerçekleştirilebilir. Satış için aracın mirasçılara intikali süresince. İntikal işlem için öncelikle noterden mirasçılık belgesi yani veraset belgesi alınır.
Daha sonra vergi dairesine gidilerek araç ilişik kesme belgesi çıkarılır. Aracın trafik sigortası ve muayenesinin tam olmasına dikkat edilir. Bu belgelerle birlikte noterde gidilerek aracın son anına kadar.
Miras kalan aracın satışı için bütün mirasçıların veya vekâlet verdikleri kişilerin noterde imzalaması gerekir. Satış işlemi için şu adımlar izlenir:
- Öncelikle veraset ilamı çıkarın.
- Vârisler, sigorta ve muayenesi tam olan araç satışını noter üzerinden üçüncü bir kişiye ait değildir.
- Vefat eden kişinin sigorta poliçesi iptal edilir.