Soldan Sağa İmza Atanlar Dikkat: Tehlike Kapınızda, Tuzağa Düşmeyin

Dolandırıcılık haberlerine her gün bir yenisi eklenirken Emniyet'ten uyarı geldi. İmza dolandırıcılığına karşı yapılan uyarıda, soldan sağa atılan basit imzalar yerine ad ve soyad içeren karakteristik imzalar atılması gerektiği belirtildi.

Soldan Sağa İmza Atanlar Dikkat: Tehlike Kapınızda, Tuzağa Düşmeyin

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na bağlı Belge İnceleme Şube Müdürlüğü, belge sahteciliğinden el yazısı tahliline, imza analizinden evrak tahrifatına kadar dört ana alanda titiz incelemeler gerçekleştiriyor. Bilimsel yöntemlerle yürütülen bu çalışmalar, adli vakaların aydınlatılmasında büyük rol oynarken; uzmanlar, vatandaşları basit ama hayati hatalardan kaçınmaları için uyarıyor.

Soldan Sağa İmza Atanlar Dikkat: Tehlike Kapınızda, Tuzağa Düşmeyin - Resim : 1

Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş, özellikle imza sahteciliğinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, soldan sağa basit atılmış imzaların dolandırıcılıkta kolayca kopyalanabildiğini belirtti.

Kuş, "İsim ve soyadı içeren, karakteristik detaylar barındıran karmaşık imzalar taklidi zorlaştırır, dolayısıyla mağduriyet riskini azaltır" dedi.

'KİMLİĞİNİZ KADAR DEĞERLİ'

Kuş, en çok sahteciliğin çek ve senetlerdeki imzalarda yapıldığını belirterek, vatandaşların karalama tarzı yerine okunabilir, isim ve soyadından oluşan imzalar kullanmaları gerektiğini vurguladı. Her belgeye aynı imzanın atılması ve mümkünse aynı imza kaleminin kullanılması da sahteciliğe karşı alınabilecek önlemler arasında.

Evrakta oynama ihtimaline karşı "miktar bölümlerinde kapama çizgilerinin meblağa bitişik olmasına" dikkat çeken Kuş, boş kâğıda kesinlikle imza atılmaması gerektiğini söyledi. Çünkü dolandırıcılar, masum bir evrak gibi sundukları belgelerin altına senet yerleştirerek sahte borçlar yaratabiliyor.

Soldan Sağa İmza Atanlar Dikkat: Tehlike Kapınızda, Tuzağa Düşmeyin - Resim : 2

Her imzanın öncesinde belgeyi dikkatle okumanın ve belgenin üzerine ya da altına başka evrak eklenip eklenmediğini kontrol etmenin önemine işaret eden Kuş, "Eğer imzanız belli bir kutuya atılması isteniyorsa, o alanın dışına taşırarak imzalayın. Bu, altta başka bir evrak varsa sizin imzanızın ona geçmesini engeller. Böylece imzanızın kötüye kullanılmasının önüne geçebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, taklit edilen imzaların, gelişmiş cihazlar ve detaylı analizlerle orijinalliğinin tespit edilebildiğini, şüpheli belgelerde karakteristik el hareketlerinden yola çıkılarak imzanın sahte olup olmadığının ortaya konduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA

Etiketler
Emniyet dolandırıcılık Hırsızlık