Taksim'de 25 Kasım ablukası: Polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yapılacak eylemler Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Sokağa çıkan kadınlara polis müdahale etti.
İstanbul'da Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim'deki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemlerinin yasaklandığını dün kamuoyuna duyurmuştu.
Bugün ise Metro İstanbul tarafından duyuruda İstanbul Valiliği kararı gereği Şişhane ve Taksim istasyonlarında metronun durmayacağı açıklandı.
Metro İstanbul'dan yapılan açıklamada, "İstanbul Valiliği kararı gereği saat 15.00 itibarıyla M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattımızın Şişhane ve Taksim istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattımız işletmeye kapalı olacaktır. Şişhane ve Taksim istasyonlarımızda araçlarımız durmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Gazeteci Sultan Eylem Keleş, sosyal medya hesabından yaklaşık 20 gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı.
25 Kasım Kadın Platformu, Kadıköy'de gözaltına alınan 12 kadının serbest bırakıldığını belirtti.
Haliç metro durağında kadınlar, 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganları attı. Kadınlar ayrıca Haliç Köprüsü'ne 'Kadın Cinayetlerine İsyandayız' pankartı astı.
Polis Haliç kıyısında dağınık halde slogan atarak bekleyen kadınlara müdahale etti.
25 Kasım eylemi için haber takibi yapan BirGün muhabiri Yaren Çolak gözaltına alındı!
Beyoğlu Evlendirme Dairesi önünde toplanıp yürüyüşe geçen kadınlara polis müdahale etti, kadınları gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlar arasında SOL Parti PM Üyesi Çiçek Çatalkaya da bulunuyor.
Yaklaşık 50 kadın Şişhane’den Karaköy’e inerken polis ablukasına alındı.
Tünel Meydanı'na yürümek için Sofyalı Sokak'ta toplanan kadınların önü polis tarafından kesildi. Kadınlar polis çemberine alındı.
Saat 17.30 itibariyle İstiklal Caddesi ve Taksim meydanı kadınların eylemi gerekçe gösterilerek tamamen boşaltıldı.
KAYMAKAMLIK YASAKLAMIŞTI
Bugün saat 19.00'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü nedeniyle Tünel'de protesto yürüyüşü gerçekleştirmek üzere kadın örgütleri çağrı yapmıştı. Yürüyüşün kaymakamlık kararıyla yasaklandığı açıklanmıştı.
NEFES ALMAK HARİÇ HER ŞEY YASAKLANDI
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Valilik kararıyla İstiklal Caddesi’nde;
• İşletmeler tarafından caddeye masa, sandalye, pano, seyyar tabela vb. konulması yasaklandı.
• Stant kurmak yasaklandı.
• Sergi açmak yasaklandı.
• Satış tezgâhı koymak yasaklandı.
• Sosyal etkinlikler yasaklandı.
• Kültürel etkinlikler yasaklandı.
• Ticari etkinlikler yasaklandı.
• Toplu veya bireysel sokak müzisyenliği ve performans gösterileri yasaklandı.
TERÖR SALDIRISI GEREKÇE GÖSTERİLDİ AMA…
Valiliğin açıklamasında, getirilen yasaklarının gerekçesini “terör saldırısı sonrasında İstiklal Caddesi’nde güvenlik, huzur ve asayişin korunması, mevcut yaya trafiği akışının hızlandırılması konularında alınması gereken önlemlere ilişkin bir Genel Emir” olarak duyurdu.
İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de bombalı saldırı düzenlenmiş, altı kişi ölürken onlarca kişi de yaralanmıştı. Ancak saldırının hemen ertesi günü cadde trafiğe açıldı. Hayatını kaybedenlerin anısına platform kuruldu ve Taksim Meydanı’ndan Tünel’e kadar karşılıklı bin 200 bayrak dizildi.
Caddede selfie çekenler, eş dostunu görüntülü arayanlar, adım başı esnafa, sokaktaki insanlara mikrofon uzatanlar… Yine o günlerde siyasiler, bürokratlar yakın korumaları ile mütemadiyen caddenin bir yerinde görünmüştü.
TAKSİM ABLUKA ALTINDA
Saldırıdan sonra alınmayan önlemlerin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde alınması dikkat çekti. Saat 12:00 itibari ile Taksim polis ablukası altına alındı. Tüm ara sokaklar bariyerlerle kapatıldı. Gün boyu Taksim’e otobüsle polisler taşındı, 15:00 itibariyle Sıraselviler ve Taksim Meydanı yönüne araç trafiği kapatıldı.
Kaynak: Haber Merkezi