Terzi Fikri, Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği ile bir kez daha sembolleşecek
Sosyalist hareketin belediyecilik anlayışının Türkiye'de en önemli örneği olan Terzi Fikri'nin ismi Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği'nde yaşatılacak.
1980 yılında "Nokta Operasyonu" ile askeri yönetim tarafından gözaltına alınan ve görevine son verilen Fikri Sönmez'in ismi Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği ile yaşatılacak.
Dernekten yapılan açıklamada Fikri Sönmez'in demokrasi mücadelesine vurgu yapılarak, "Ülkemizde hasret kaldığımız demokrasi, tarihin her döneminde otoriter siyasi iktidarların hedefinde olmuştur. Bundan 42 yıl önce 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta Operasyonu” ile Fatsa belediye başkanı gözaltına alınarak bugünkü tabiri ile yerine kayyım atanmıştı. Diyebiliriz ki Türkiye siyasi tarihinde ilk siyasi kayyım Fatsa’da Fikri Sönmez’e uygulanmıştır" hatırlatması yapıldı.
Açıklamanın devamında, "Demokrasi mücadelesinin yaşamsal öneme sahip olduğunu düşünen bizler, Fatsa’nın tarihsel mücadele deneyimini demokrasi mücadelesine kazandırma amacı ile ‘’Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği'ni kurmuş bulunuyoruz" denildi.
Derneğin amacı ise şöyle ifade edildi:
Dernek, ulusal ve uluslararası ölçekte yerel demokrasiyi güçlendirmek için yurttaşlık bilincini geliştirmek, yaşanabilir kentlere ulaşmak için faaliyet sürdürür. İşsizlik, düzensiz kentleşme, göçmen işçiler, yaşlı ve yoksul sayısındaki artış, çevre kirliliği, ekolojik sorunlar ve barınma sorunu gibi konularda yerel halkın yerel yönetimlerden beklentilerini toplumsal talebe dönüştürmek derneğimizin hedefleri arasındadır.
Derneğimiz bireyin devlet karşısındaki güçsüzlüğüne, özellikle az gelişmiş ülkelerde bireyin devletten korkmasına, devlete yabancılaşmasına ve depolitizasyonuna karşı eğitimi ve mücadeleyi esas alır. Yerel yönetimlerde yerel halkın demokrasi bilincinin geliştirilmesi ve yönetime katılımlarının sağlanması için faaliyetler örgütlemek görevimizdir.
Yurttaşın demokratik kültürü daha çok yerel yönetimler aracılığıyla kazanılmaktadır. Bu nedenle Yerel Yönetimler Derneğimiz, demokratik temayüller gereği farklı kimlik ve kültürlerin asimilasyonuna karşı çıkar, farklı kültürleri zenginlik olarak görür ve bunların yok olmasını engelleyici tedbirler alır.
Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneğimiz; Ekoloji, İklim Krizi, Gençlik, Yerel Eğitim, Kadınlar, Yaşlılar, Çocuklar, Kent yoksulları, Sağlık, Ekolojik Kentler, Doğadaki Canlılar, Mülteciler, Sağlıklı Suya Erişim, Kamusal Alan, Sağlıklı Gıdaya Erişim, Kooperatifçilik gibi sosyal konularında fikir üretimine katkı sunacak faaliyetler düzenler.
Farklı tarihsel süreçler olmakla birlikte toplumsal değişim ve dönüşümü örneklemek açısından Fatsa’da gerçekleşen deneyim Türkiye’nin ‘’Paris Komünü ‘’dür ve 43 yaşındadır.
Derneğimiz Paris Komünü’nden insanlığa miras kalmış yerel demokrasi fikrini eşitlik, adalet ve özgürlükler, mücadelesinde yeni deneyimlerle zenginleştirerek devam ettirmekte kararlıdır.
Kuruluşumuzu basına ve kamuoyuna duyurmaktan mutluluk duymaktayız.
KURUCU MYK
Derneğimizin Kurucu Yönetim Kurulu Üyeleri
Alaaddin Dinçer- Genel Başkan
Merve Bolat- Genel Sekreter
Gülcan Tarkan -Kadın Sekreteri
Lütfi Gölpunar -Genel Sayman
Sami Evren -Üye
Naci Sönmez -Üye
Hüseyin Uygun -Üye
FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?
Sosyalist hareketin belediyecilik anlayışını somutlaştıran, kendisinin ve ailesinin geçimini terzilik yaparak sağlayan Fikri Sönmez’in, namı değer Terzi Fikret, 14 Ekim 1979’da Fatsa Belediye Başkanı seçilmiş ve başlayan süreçte alternatif biçimlerde örgütlenmeyi hayata geçirmişti.
Sönmez, Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıkladığında günden 14 Ekim 1979 yerel seçimlerinin olduğu güne kadar üç defa silahlı saldırıya uğradı. Bu saldırılarda iki kişi hayatını kaybetti.
Sönmez’in siyasal hayatı Türkiye İşçi Partisi’nde başladı, sonrasında Mahir Çayan’ın liderliğini yaptığı Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi’nde devam etti.
Sönmez, Fatsa’yı 11 bölgeye ayırarak halk komiteleri oluşturdu. Fatsa sokaklarının öngörüsüz kanalizasyon çalışmaları ve bakımsızlık nedeniyle çamur deryasına dönüşmüş olması, halk komitelerini harekete geçirdi ve tarihe geçen “Çamura Son” kampanyası başlatıldı. Terzi Fikri, elinde kürekle bu kampanyada çalıştı. Öğrencilerden kadınlara tüm Fatsalılar yedi günlüğüne olağan gündelik yaşamı durdurarak mahalllerini çamurdan temizlediler.
Terzi Fikri, 12 Eylül Darbesi’nden önce tutuklandı. 4 Mayıs 1985’te Erzincan Cezaevi’nde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.