Türkan Elçi'nin Ailesine Ait Kafeye İkinci Saldırı: 'Açık Giyinen Kadınları İstemiyoruz' Tehdidi

Diyarbakır’da geçen ay "kıyafeti açık kadınların geldiği ve müzik dinletisi yapıldığı" gerekçesiyle bir kafeye saldırı düzenleyen ve tutuklanan 3 kişi serbest bırakılır bırakılmaz yine aynı kafeye saldırdı. Saldırıda kafe işletmecisi ve çalışan bir kişi yaralanırken, saldırıyı düzenleyen 2 şüpheli gözaltına alındı. Türkan Elçi, ailesine ait olan kafeye düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilk olarak 11 Temmuz günü, aralarında CHP İstanbul Milletvekili ve eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin ailesine ait kafe ve karşında bulunan bir kafeye, 3 kişi el yapımı patlayıcı ve silahlı saldırı düzenlendi.

"Kıyafeti açık kadınların geldiği ve müzik çalındığı" gerekçe gösterilerek yapılan saldırıya tepkiler gösterilmiş, yürütülen soruşturma kapsamında saldırıyı düzenledikleri tespit edilen V.G, U.Y. ve G.Ç. tutuklanmıştı.

İKİNCİ SALDIRI: 2 YARALI

Yaklaşık 1 ay tutuklu kalan 3 kişi önceki gün serbest bırakıldı. Dün akşam saatlerinde, daha önce saldırı yaptıkları kafeye gelen V.G. ve U.Y., bir kez dana kafe çalışanlarına, "Bu sokağa açık giyinen kadınların gelmesini istemiyoruz" diyerek, tehditler savurdu. Sözlü tartışmanın ardından V.G. ve U.Y., kafe çalışanlarına saldırdı. Bu esnada, daha önceki saldırı nedeniyle sokakta zırhlı araçla önlem alan polis ekipleri, kavgaya müdahale etti. Müdahale sırasında saldırganlardan birinin, polisin belindeki silahını almaya çalıştığı öğrenildi. Saldırıda kafe işletmecisi ve çalışan yaralandı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Olayın ardından gözaltına alınan V.G. ve U.Y. emniyetteki sorgu işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şüpheliler, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

ELÇİ'DEN AÇIKLAMA

Türkan Elçi sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin açıklama geldi.

Elçi'nin açıklaması şöyle:

"Malumunuz bir ay önce Diyarbakır’daki aile işletmemize ve aynı sokakta bulunan Hewş Kafe’ye “kısa etek giyen kadınlar buraya geliyor, kabul etmiyoruz” tehdidinin ardından silahlı ve ses bombalı saldırı düzenlenmiş, akabinde saldırganlar tutuklanmış, bir ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmışlardı. Serbest bırakılanlar tarafından komşumuz olan Hewş Kafe’ye dün ikinci saldırının yapılmış olması ve kafe sahibinin kolunun kırılması üzücüdür. Üzücü olması bir yana, olay toplumun güvenliğinin sağlanmaması açısından kaygı vericidir.

Sokak röportajlarında fikir beyan edenler patır patır tutuklanırken, silahlı ve ses bombasıyla saldırı yapanların bir ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldıklarına tanık oluyoruz. Üstelik sistematik olduğu önceki işletme saldırılarından da anlaşılmaktayken, konu münferit bir olaymış ya da komşu kavgasıymış gibi adli makamlarca ele alınmaktadır.

Oysa saldırıların ardında yatan sebeplerin ve asıl sorumluların açığa çıkarılmaması bir tercihten ileri gelmektedir. Nitekim iktidara ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri getiren biri aynı gece yakalanıp tutuklanırken, silahlı ve bombalı saldırı düzenleyen, tehditlerle işletmeleri kapattıran asıl sorumlular serbest bırakılıyor. İlgililerin toplumun güvenliğini sağlamada gayret gösterdiklerine, görevlerini hakkıyla yerine getirdiklerine inanmayı çok isterdik."

Kaynak: ANKA

Etiketler
Diyarbakır