Türkiye deprem risk haritası: İşte en yüksek ve en düşük riskli iller
Türkiye deprem risk haritası, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 ve Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından sorgulanmaya başladı. Peki deprem riski yüksek olan iller hangileri?
Türkiye’nin deprem riski olan illeri belirlenirken iller beş farklı kategoride sınıflandırılıyor. Bu kapsamda dördüncü ve beşinci kategorideki illerin deprem riski düşük olarak nitelendiriliyor. Peki deprem riski yüksek olan iller hangileri?
DOĞU ANADOLU FAY HATTI
Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.
Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son bulur.
NEREDEN GEÇİYOR?
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI
AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.
Proje, Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca 'Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği' de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir.
İşte riskli bölgelere göre Türkiye deprem tehlike sıralaması:
Not: Bazı şehirler aynı anda birden fazla riskli bölgede yer alabilmektedir. Bu durum, şehirlerin coğrafi konumlarıyla alakalıdır.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER ŞÖYLE
İzmir
Balıkesir
Manisa
Muğla
Aydın
Denizli
Isparta
Uşak
Bursa
Bilecik
Yalova
Sakarya
Düzce
Kocaeli
Kırşehir
Bolu
Karabük
Hatay
Bartın
Çankırı
Tokat
Amasya
Çanakkale
Erzincan
Tunceli
Bingöl
Muş
Hakkari
Osmaniye
Kırıkkale
Siirt
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER ŞÖYLE
Tekirdağ
İstanbul (1 ve 2. Bölge)
Bitlis
Kahramanmaraş
Van
Adıyaman
Şırnak
Zonguldak
Tekirdağ
Afyon
Samsun
Antalya
Erzurum
Kars
Ardahan
Batman
Iğdır
Elazığ
Diyarbakır
Adana
Eskişehir
Malatya
Kütahya
Çankırı
Uşak
Ağrı
Çorum
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSK BÖLGELERİ ŞÖYLE:
Eskişehir
Antalya
Tekirdağ
Edirne
Sinop
İstanbul
Kastamonu
Ordu
Samsun
Giresun
Artvin
Şanlıurfa
Mardin
Kilis
Adana
Gaziantep'in bazı bölgeleri
Kahramanmaraş
Sivas
Gümüşhane
Bayburt
Kayseri
Yozgat
Çorum
Ankara
Konya
Mersin
Nevşehir
Türkiye Deprem Haritası'na göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise şöyle:
Sinop
Giresun
Trabzon
Rize
Artvin
Kırklareli
Ankara
Edirne
Adana
Nevşehir
Niğde
Aksaray
Konya
Karaman