Uzmanından hayat kurtaran öneriler: Kuduz hayvan nasıl anlaşılır? Sizi ısırırsa ne yapmalısınız?
Bitlis’te 10 yaşındaki Mustafa Erçetin’in hayatını kaybetmesi, kuduz vakaları ile ilgili soruları yeniden gündeme getirdi.
BUİATRİ Derneği Türkiye Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Veteriner Hekim Prof. Dr. Serkal Gazyağcı, son dönemde vakalarda artış olduğuna dikkat çekerek çarpıcı rakamlar paylaştı:
"Son 1 sene içerisinde 250 bin kişinin kuduzdan tedavi olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise son 11 yıl içerisinde dünyada 59 bin kişinin hayatını kuduzdan kaybetti.”
Peki kuduz hayvanı nasıl tanıyacaksınız?
Dikkat edilmesi gereken nokta şu; eğer hayvanlarda özellikle köpek için bakacak olursak, gözlerdeki asimetri önemli. Gözler simetrik değilse, ilk akla gelecek şey kuduz olabileceği. Ağızdan salya akması, saldırgan veya felç olması durumunda, başıboş ve aşısız olduğu biliniyorsa; bu hayvanın kuduz olduğu şüphesi uyanması gerekir.
Bunu vatandaşın bilmesi oldukça güç. Vatandaşın yapması gereken, özellikle hayvanseverlerin felç olarak nitelendirdiği ve ilgi gösterdiği hayvanlar bazen kuduz olabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
Muhakkak veteriner hekim danışmanlığında, bilgisine başvurulmasında fayda var. Kediler, bu konuda biraz daha rahat; çünkü çok fazla ısırılma olayları ile karşılaşılmıyor. Özellikle tilkiden köpeklere geçişteki bu ısırılma çok fazla olduğu için aslında Türkiye'de ana kaynak tilki olduğu bildirilmiş.
KUDUZ HAYVAN SİZİ ISIRIRSA ACİLEN BUNLARI YAPIN
Prof. Dr. Gazyağcı, ısırılma durumunda yara çok büyük değilse sabunlu su ile hızlı şekilde yıkanması gerektiğine işaret ederek, "Derin basınçlı su ile o bölgenin temizlenmesi gerekiyor. Arkasından sağlık kuruluşuna gidilecek. Bunun kesinlikle vakit kaybetmeden yapılması gerek. Gecikme, riski arttırır. Onun için ısırıldığı dönem içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulacak; çünkü ısırılmanın beyine yakınlığı mesela elin ile boyun ısırılması arasında çok fark var" dedi.
KÜPELİ HAYVANLARA DİKKAT
Belediyelerce kısırlaştırılıp, aşıları yapılan küpeli hayvanlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Veteriner Hekim Gazyağcı, "Bazen göreceksiniz sokaklarda kulağında küpeli hayvanlar var. Bu tamamen sonuna kadar aşılı anlamına da gelmiyor. O kısırlaştırılmış ve aşılanmış demek; ama biliyorsunuz aşının ömrü 1 sene. 1 seneden sonra o küpe yerinde kaldığı sürede, bu daima hayvanın aşılı olduğu anlamına gelmiyor. Yine duyarlı vatandaşların durumu belediyeye bildirmesi ile hayvanın takibi sağlanabilir. Hayvanın çiple kayıt altına alınması da bir önlem" diye konuştu.