Valilik duyurdu: İstanbul'da açık alanlarda alkollü içki tüketmek yasaklandı!
Show Haber'in aktardığına göre İstanbul Valiliği tarafından ilan edilen karar ile vatandaşların halka açık alanlarda, park, piknik yeri ve plaj gibi yerlerde alkollü içki tüketmeleri yasaklandı.
İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu.
Show Haber'in aktardığına göre valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesi,
Bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması,
Hususlarında konunun sıralı/sorumlu amirler ve yerel yönetimlerce titizlikle takip edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususu ilanen tebliğ olunur.
Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.
İstanbul Valisi Davut Gül"
617 LİRA PARA CEZASI UYGULANACAK
Açıklanan karar sonrası halka açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. Alkol kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar kontrol altında tutulacak.
GENELGE TARİHİ 17 AĞUSTOS
T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; İstanbul Valiliği'nin parklarda alkol alınmasını yasaklayan kararının gerekçesi ortaya çıktı. Vali Davut Gül imzası ile yayımlanan genelgede olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü olduklarının tespit edildiği ifade edildi.
İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023 tarihinde yayınladığı “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesinde halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki tüketiminin yasaklandığı ortaya çıktı. Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de olaylara karışan şahısların çoğunlukla alkollü olduklarının tespit edilmesi olarak değerlendirildi
Davut Gül imzalı genelgede “İlgili makamlara yapılan şikayetlerde, ilimiz sınırları içerisinde güvenlik ve asayiş bakımından, kamu düzenini bozan ve halkın huzurunu kaçıran olaylara karışan şahısların ekseriyetle alkollü oldukları, umuma açık park, plaj, sahil ve benzeri alanlarda alkol alan şahısların çevreye rahatsızlık vererek halkımızda korku ve panik yaşanmasına sebep oldukları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
NEVŞİN MENGÜ: VALİ İLE KONUŞTUM
Gazeteci Nevşin Mangü, Vali Gül ile görüştü ve görüşmenin detaylarını sosyal medyadan paylaştı. Mengü'nün paylaşımı şöyle:
İstanbul'da park ve sahillerde içki içmek yasaklandı mı? Elçiye zeval olmaz, Vali ile telefonda konuştum.
İstanbul Valiliğinin park ve bahçelerde içki yasağı getirdiğine ilişkin haberlerle ilgili İstanbul Valisi Davut Gül ile konuştum. Sayın Gül, yeni yasak getirmediklerini, mevcut yasaları hatırlattıklarını söyledi.
Vali Gül, yaptığı ilçe ve muhtar ziyaretlerinde bazı kişi ve grupların yüksek düzeyde alkol alarak çevreye rahatsızlık verdiğinin çokça iletildiğini söyledi.
Kadınların da İstanbul'da korkmadan gece geç saatlerde dahi park ve sahillerde rahatsız edilmeden vakit geçirmesinin hakkı olduğunu hatırlattı. Bu genelge ile buna da dikkat çekmek istediklerini belirtti.
Mevcut kabahatler kanunda park ve sahillerde içki içmek yasak değil ancak sarhoş olarak çevreye rahatsızlık vermek yasak. Zaten genelge veya yönetmelikler de yasaya aykırı olamaz. Burada sorun genelgenin kolluk kuvvetleri tarafından yorumlanmasında çıkabilir.
Avukat Hüseyin Ersöz'e @ersozhuseyin sordum. Ersöz," mevcut yasaya göre içki içmek yasak değil, sarhoşluk hali ile rahatsızlık vermek idari cezaya tabi. İdari para cezasının rahatsızlık verme hali olmadan uygulanması da mümkün değil. Kimi rahatsız ettiğini tutanak altına alması lazım. Rahatsız etme aynı zamanda suç. Bundan dolayı rahatsız olanın ifadesini alması da gerekebilir" dedi.