"Yenidoğan Çetesi" Bir Kez Daha Hakim Karşısına Çıktı: İşte Detaylar

Özel hastanelerde çok sayıda bebeğin ölümüne neden olan "Yenidoğan Çetesi" üyelerinin yargılandığı dava devam ediyor. Tutuklu sanık İlker Gönen’in intiharının ardından sanık sayısı 46’ya düştü. Tanık Şenay Çalıkoğlu, Opara bebeğin ölüm saatinin değiştirildiğini söyledi. Dava, yarın saat 10.30’a ertelendi.

"Yenidoğan Çetesi" Bir Kez Daha Hakim Karşısına Çıktı: İşte Detaylar

İstanbul'da, yenidoğan bebekleri belirli hastanelere yönlendirerek haksız kazanç sağlayan ve ihmal sonucu ölümlerine neden olan "Yenidoğan Çetesi" davasında üçüncü duruşma sona erdi.

Aralarında çete liderlerinin de bulunduğu 47 sanıklı davada, tutuklu sanıklardan İlker Gönen’in cezaevinde intihar etmesi büyük yankı uyandırmıştı. Gönen'in ölümüyle sanık sayısı 46’ya düştü.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, sanıkların savunmaları alındı. Gazeteci Emrullah Erdinç gelişmeleri sosyal medya hesabından aktardı. Dava, yarın saat 10.30’a ertelendi. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam edecek.

DURUŞMA KAPALI YAPILSIN TALEBİ

Herkes İlker Gönen'in sandalyesini boş görüyor'
Sanık yoklamalarının ardından kaldığı cezaevinde yaşamına son veren tutuklu sanık İlker Gönen'in avukatı söz aldı.

Gönen'in avukatı şunları söyledi:

Siz beni hala toplumun önüne atmaya çalışıyorsunuz. Yargılamanın başından beri 'Yargılatacağız' dedik ancak ben abime verdiğim sözü tutamadım. Bu vebal soruşturmanın en başından beri geleneksel ve sosyal medyada, adli makamlarca yargısız infaz. Geçen sefer reddi hakim talebinde bulunurken duruşma zaptında açık açık 'Bebekleri öldürüyorsunuz' cümlesine dayanmak istemiştik. Buradaki insanların en azından yargılanıyormuş gibi hissi oluşsun ancak bunu da başaramadık. Reddi hakim taleplerimiz reddedildi.

Bu saatten sonra bu salonda bu dosyaya intikal eden izleyiciler, basın, adını bilmediğimiz parti temsilcileri, müvekkilleri karalayanlar, buraya şov yapmaya gelen barolar, tüm sanıklara eziyet eden görevliler, bebek katili diyen herkes bu salonda İlker Gönen’in sandalyesinin boş olduğunu görüyor. Müvekkillerin can güvenliği açısından duruşmanın kapalı yapılmasını talep ediyorum.

MAHKEMEDE GERGİNLİK

Aydın Mantar'ın konuşmak istemesi üzerine ortam gerildi. Mantar ile Mahkeme Başkanı arasında şu diyalog geçti...

Aydın Mantar: Konuşmak istiyorum.

Mahkeme Başkanı: İlker Gönel vefat ettiği için…

Aydın Mantar: Ama bir ara karar okumadınız.

Mahkeme Başkanı: İsterseniz okuyayım, bir dakika.

Aydın Mantar: Zamanı geri almayın.

Mahkeme Başkanı: Avukat Aydın Mantar ve avukat Esma Bayageldi’nin artık dosyada taraf olmadıkları ve söz haklarının bulunmadığı anlaşıldı. Vekil taleplerinin UYAP sistemine işlenmesine karar verildi.

Aydın Mantar: Zamanı gözümüzün önünde geri aldınız.

Mahkeme Başkanı: Sizi dışarı çıkarırım.

Aydın Mantar: Fırat Sarı’nın müdafii olarak talebimin dikkate alınmasını istiyorum.

Mahkeme Başkanı: Her celse farklı avukat geliyor. Av. Özgür Ekinci ve Aydın Mantar senin müdafin mi?

Sanık Fırat Sarı: Av. Özgür Ekinci ve Aydın mantar benim müdafi avukatlarımdır.

Aydın Mantar: Burada biri vefat etti. Siz hala beni toplumun önüne atmaya çalışıyorsunuz.

Mahkeme Başkanı: Ben sizi toplumun önüne atmıyorum, benimle tartışmayın.

"Yenidoğan Çetesi" Bir Kez Daha Hakim Karşısına Çıktı: İşte Detaylar - Resim : 1

'HAKİM DOSYADAN ÇEKİLSİN'

Aydın Mantar: Hakime Hanım, 6 yaşındaki çocuğun ahıyla geldim. Eğer beraat ederse…

Mahkeme Başkanı: Sizi uyarıyorum, kişiselleştirmeyin.

Aydın Mantar: Duruşma zaptı ortada. Benim üçüncü talebim, CMK 30’a göre hakimin dosyadan çekilmesi yönündedir. Bu, cesur bir karar olacaktır.

ÖLÜM SAATİ DEĞİŞTİRİLMİŞ!

Tanık Şenay Çalıkoğlu, Opara bebeğin Birinci Hastanesi'ne devlet hastanesinden saat 16.00 civarında getirildiğini ve gece boyunca orada kaldığını belirtti. Bebeğin sağlık durumunun kötü olduğunu, nabzının zor alındığını söyledi. Tedavi sürecinde doktor Şeyhmus Çelik'in bebeğin durumundan haberdar olmadığını ifade etti. Hemşire Yaren'in bebekle ilgilendiğini, Doğukan Taşcı'nın da müdahalelerde bulunduğunu aktardı.

Tanık, bebeğin ölüm saatinin sabah yazıldığını ancak aslında gece öldüğünü belirtti. Ayrıca, dosyaların sonradan değiştirildiğini iddia etti.

'KAYA BEBEĞE DOKUNMADIM'

Tanık Oktay Torul, Güney Hastanesi'nde çocuk hekimi olarak çalıştığını, ancak 28 Mart 2024'te hastaneden ayrıldığını belirtti. Gece doğan bebeklere bakma yetkisi olmadığını ve Kaya bebekle hiçbir temasının olmadığını ifade etti. Torul, yenidoğan bebeklerin ilk muayenesini gündüz saatlerinde yaptığını, ancak yoğun bakıma alınan bebeklerle ilgilenmediğini de iddia etti.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 47 sanık ve 19 sağlık kuruluşu yer alırken, çetenin faaliyetleri sonucu 10 bebeğin hayatını kaybettiği belirtildi.

İddianameye göre, Fırat Sarı liderliğinde, İlker Gönen ve Gıyasettin Mert Özdemir’in yönettiği suç örgütünün temel amacı, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını artırmak ve SGK’dan usulsüz şekilde üst sınırdan ödeme almak oldu. Çete, hastaların sağlık durumunu olduğundan daha ağır göstererek yatış sürelerini uzattı, sahte evrak düzenleyerek SGK’yı dolandırdı ve hasta yakınlarından fazladan ücret aldı.

"Yenidoğan Çetesi" Bir Kez Daha Hakim Karşısına Çıktı: İşte Detaylar - Resim : 2

Örgüt, 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak bebekleri en uygun hastanelere değil, kendi belirledikleri ve en fazla kazanç sağlayacakları hastanelere yönlendirdi. Bu durum, bebeklerin enfeksiyon kapmasına ve bazı vakalarda ölümlerine yol açtı.

Kaynak: İHA

Etiketler
Mahkeme Sağlık Bakanlığı Çete Bebek