'Yenidoğan Katliamı' ile Patlak Verdi: Özel Hastanelere Yakın Markaj! Karar Verildi
Sağlık Bakanı Memişoğlu, 'Yenidoğan Çetesi' ile birlikte gündemden düşmeyen özel hastanelere yönelik mevzuatının tamamen yenileneceğini açıkladı. Memişoğlu, "Özel hastanelerde mevzuat açısından bazı değişikliklere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda" dedi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık muhabirleriyle bir araya geldi. Memişoğlu burada yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) haksız kazanç sağlamak uğruna bebeklerin ölümüne neden olmakla suçlanan 'Yenidoğan Çetesi'yle Türkiye'nin gündemine oturan özel hastanelerle ilgili mevzuatın tamamen yenileneceğini açıkladı.
'Yenidoğan Çetesi' davasında 22'si tutuklu 47 sanık yargılanıyor. Sanıkların arasında özel hastanelerde çalışan başhekim, hekim ve hemşireler başta olmak üzere birçok isim yer alıyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu konuya ilişkin açıklamasında "Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda" dedi.
Memişoğlu'nun ilgili açıklaması ise şöyle:
“Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Özel hastanelerde mevzuat açısından bazı değişikliklere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda. Aynı bilimsel çalışma ile aynı şekilde tedavi etmek zorunda. Özel hastanelerde çok iyi örnekler, dünya çapında yapılan ameliyatlar var. Sezaryen oranları noktasında özel ve kamu ayrımı yapmıyoruz. Primer sezaryen oranları ile ilgili incelemelerimiz doğrultusunda 2025’te daha etkin olacak, anne adaylarının normal doğuma teşvik edilmesi için çaba harcayacağız. Ebelerle ilgili teşvik edici unsurlar da getirmeyi planlıyoruz.”
AİLE HEKİMLERİNİNE HACAMAT YETKİSİNE İLİŞKİN KONUŞTU
Memişoğlu'nun açıklamalarından diğer öne çıkanlar ise şöyle:
"Biz, Bakanlığımızın hizmetlerini komple check-up yapıyoruz. Yani denetleme usullerimizi, sağlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız. Bu konuda malum yenidoğanla ilgili bir denetleme ve değerlenme bilimsel komisyonu oluşturduk. Tüm branşlarda bunu yapacağız: Acil, erişkin yoğunbakım, onkoloji gibi. Hizmet alanlarımızı kontrol ederek işleyişi daha etkin hale nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz.
Aile hekimlerine yönelik geleneksel ve tamamlayıcı tıp eğitimlerine yönelik soruya yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Bu konuda ikincil mevzuatın olması lazım. İkincil mevzuatını çıkaracağız. İkincil mevzuatla birlikte eğitimleri de artıracağız. Bu konuda bir sıkıntı olmayacak. Geleneksel tıpla şu andaki tıbbın entegre olarak çalışması taraftarı olan bir mantıkla yaklaşıyoruz. İnsan sağlığına faydası olacak her türlü uygulamayı yapılabilir hâle getirmek için uğraşıyoruz. Bu konuda aile hekimlerinin daha etkin olması için böyle bir mevzuat çıkarıyoruz. Bunun ikincil mevzuatları da kanundan sonra çıkacaktır. Nasıl çalışılacak, nasıl bir sistem kurulacak bunlara bakacağız.” diye konuştu."