Türkiye'ye göçmen akını sürüyor: 'Soğuk hava nedeniyle kolluk kuvvet devriyeye çıkmıyor'

Türkiye'ye yönelik düzensiz göçmen akınının sürerken gazeteci Ruşen Takva, İran sınırında soğuk hava nedeniyle kolluk kuvvetlerinin devriyeye çıkmadığını iddia etti.

GERÇEK GÜNDEM / HABER MERKEZİ

Afganistan'da uzun yıllardır süren siyasi istikrasızlık Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle arttı.

Orta Doğu ve Orta Asya'daki gerilimler ise Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Yaz aylarından bu yana İran sınırından gelen göçmenler hakkında çok sayıda görüntü paylaşıldı. Türkiye'ye gelen düzensiz göçmenlerin sayısı bilinmezken yeni bir görüntü ortaya çıktı.

Gazeteci Ruşen Takva paylaştığı görüntülere "İran sınırı üzerinden Türkiye’ye yapılan göçmen geçişlerini gösteren görüntüler gelmeye devam ediyor. Geçişin yapıldığı bölgedeki hava sıcaklığı bazen sıfırın altında eksi 30 dereceye kadar düşüyor" notunu düştü.

Sınırlardaki güvenlik önlemlerindeki yetersizlik iddiaları sürerken Takva, "Haber kaynakları, soğuk olduğu için güvenlik önlemlerinin alınmadığını söylüyor" ifadesini kullandı.

"GÜNDE 400 İLE 600 ARASI MÜLTECİ GEÇİYOR TÜRKİYE'YE"

Gerçek Gündem'e açıklamada bulunan gazeteci Ruşen Takva, görüntülerin 3 gün önceye ait olduğunu söyledi. Takva, görüntülerde 80 ila 100 kişilik bir kafilenin İran sınırından geçtiğini belirterek, "Bunun gibi her gün 3-4 grup geçiyor. Günlük ortalama 400-600 arasında mülteci geçişi var" dedi.

Gelen göçmenlerin yüzde 90-95'nin Afganistan'dan olduğunu ifade eden Takva, aralarında çok az sayıda Pakistan ve Bangladeş'ten de insanlar olduğunu dile getirdi.

Gelen göçmenlerle görüşmeler yaptığını da kaydeden Takva, "Şöyle bir ağ var: Yola çıkanlar Türkiye'ye gelmek için 1500-2000 dolar arası bir ücret ödüyorlar. Bu anlaşma Van'a kadar. Van'dan sonra ise yeni bir tarife var" diye konuştu.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından gelen göçmenlerin orta sınıftan olduğuna dikkat çeken Takva şöyle devam etti:

"Son dönemde Türk hükümetinin açıklamaları bir davet olarak algılanıyor. Afganistan'dan gelen göçmenler için Türkiye artık bir geçiş noktası değil hedef ülke pozisyonuna düşmüş durumda."

Yazın 22 günde yürüdükleri yolun şu anki kış şartları nedeniyle 30 güne çıktığını anlatan Takva, "Kadın ve çocuklar, bünyesi zayıf olanlar ne yazık ki çoğunlukla bu yolculuğa dayanamıyor. Defalarca haberini yaptık. Sınırdan geçebilenlerin çoğunda da ayaklarında su toplaması, ampute, hipotermi gibi durumları yaşıyorlar. Ciddi yaralanmalarla Türkiye'ye gelmiş oluyorlar. Bunu da göze alıyorlar" dedi.

"UYUŞTURUCU TRAFİĞE DE KOLAYLAŞTI"

Takva göçmenlerin kullandıkları rotanın uyuşturucu baronları tarafından farkedildiğini ve göçmenlerle beraber ciddi bir uyuşturucu trafiğinin yaşandığını söyledi. Takva, göçmenlere taşıyıcılık yaptırıldığını iddia ederek, bunun mültecileri bir kez daha zor duruma soktuğunun altını çizdi. Takva, "Mülteci rotası görünür kılınırken uyuşturucu rotası bununla birlikte gizleniyor" diye kaydetti.

"SOĞUK HAVA NEDENİYLE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMIYOR"

Son zamanlardaki hava şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte denetimlerin daha da gevşetildiğine dikkat çeken Takva, "Havanın eksi 30'ları bulmasıyla birlikte kolluk güçlerinin de devriye gibi görevlerini yapmadıklarına dair bazı iddialar var. Eğer iddia doğruysa ki bu görüntüler iddiayı güçlendiriyor; soğuk havadan kaçakçılar faydalanıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye göçmen akını sürüyor: 'Soğuk hava nedeniyle kolluk kuvvet devriyeye çıkmıyor' - Resim : 1

Etiketler
İran Türkiye