Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış dekan vekilleri dönemi: Akademisyenlerden ortak 'hukuksuzluk' tepkisi

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, görevden aldığı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Özlem Berk Albachten’in yerine kendini vekaleten atadı. Üniversitede "vekaleten dekan" atamaları art arda gelirken görevden alınmalara tepkiler sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış dekan vekilleri dönemi: Akademisyenlerden ortak 'hukuksuzluk' tepkisi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektör atamalarının ardından protestoların bir yılı aşkın süredir devam ettiği Boğaziçi Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’den ilginç bir atama geldi.

GÖREVDEN ALDIĞI DEKAN YERİNE KENDİSİNİ ATADI

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Özlem Berk Albachten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıza Metin Ercan, görevden alınmıştı. Rektör Naci İnci tarafından üç dekana gönderilen yazıda, 18 Ocak’taki Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karara istinaden görevlerinden alındıkları bildirilmişti fakat yazıya karar eklenmemiş ve dekanlara görevden alınma gerekçeleri bildirilmemişti.

Boğaziçi Üniversitesi atanmış rektörü Prof. Dr. Naci İnci, bugün 19 Ocak’ta görevden aldığı üç dekandan biri olan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Özlem Berk Albachten yerine tüm bölümlere elektronik belge sistemi üzerinden gönderdiği bir yazı ile kendisini vekaleten dekan olarak atadığını duyurdu.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SENATO VE ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN TEPKİ

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyesi bir grup akademisyen, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin üç dekanı görevden almasına dair bir açıklama yapmış ve bu görevden almaları hukuksuz olarak nitelemişti.

Yaptıkları açıklamada kararı kabul etmeyeceklerini belirten senato ve ÜYK üyesi akademisyenler, üniversitenin akademik özgürlüğünü ve kurumsal özerkliğini savunmaya devam edeceklerinin de altını çizmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri'nin 24 Ocak tarihli açıklaması şöyle olmuştu:

Öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş ve görevlerini liyakat, ciddiyet ve sorumlulukla yürütmekte olan Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarının aynı tarihte görevden alındıkları bilgisi Rektörlük tarafından Üniversite kamusu ile paylaşılmıştır.

2547 sayılı kanun uyarınca dekanların bu şekilde görevden alınması mümkün değildir. Üç Dekanımızın hukuka aykırı bir şekilde görevden alınmalarını kabul etmiyoruz. Hukuken mümkün olmayan bu işleme son verilip derhal görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz.

Üniversitemizin kuruluşundan itibaren geliştirilen ve kurumsal kimliğimizin temelini oluşturan esaslar 2012’de Senatomuz tarafından kabul edilmiş, Boğaziçi Üniversitesi’nin Temel İlkeleri: Kamu Üniversitelerinin Yapı ve İşleyişi, belgesinde ifade bulmuştur. Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri olarak, bu esaslara aykırı uygulamaları engellemek üzere meşru ve hukuki haklarımızı kullanmaya,

Üniversitemizin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışını, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceğiz.

Prof. Dr. Ümit BİLGE, Mühendislik Fakültesi Senato Temsilcisi

Prof. Dr. Taner BİLGİÇ, Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Gülcan ERÇETİN, Eğitim Fakültesi Senato Temsilcisi

Prof. Dr. Çiğdem KAFESCİOĞLU, Fen-Edebiyat Fakültesi Senato Temsilcisi

Prof. Dr. Cengiz KIRLI, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü

Prof. Dr. Mutlu KOCA, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili

Prof. Dr. Ayşe MUMCU, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Senato Temsilcisi

Prof. Dr. Ünal ZENGİNOBUZ, Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Bu açıklamayı takiben Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri de 26 Ocak’ta bir açıklama yayımlamış ve seçilmiş temsilcileri Senato ve ÜYK üyelerinin açıklamasında ifade ettikleri gibi dekanların görevden alınmasını hukuka aykırı bulduklarını, tüm hukuka aykırı uygulamalara karşı meşru ve hukuki haklarını kullanarak üniversitelerinin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışını, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceklerini, üniversitelerine verilen hasarları onarmakta kararlı olduklarını ifade etmişlerdi.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri dekanların görevden alınmasına dair 26 Ocak tarihli açıklaması şöyle olmuştu:

Üniversitemizin atanmış rektörü Prof. Dr. Naci İnci, 19 Ocak tarihinde okulumuzun üç dekanına gönderdiği resmi bir yazı aracılığıyla, 18 Ocak tarihli YÖK Genel Kurulu’nda alınan bir kararı gerekçe göstererek görevden alındıklarını ilan etti. Ancak yazısına kararın gerekçesi olan YÖK’ün ilgili kararını eklememişti.

Ne görevden alınan dekanlarımız ne de bizler görevden alınma nedenini bilmezken, İnci sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla görevden almanın disiplin suçları nedeniyle gerçekleştiğini kamuoyu ile paylaşmış ve her biri saygın birer bilim insanı olan dekanlarımızı dayanaksız biçimde karalamakta herhangi bir beis görmemişti.

Dekanların görevden alınmasını duyuran atanmış rektör de, görevden alma kararını veren YÖK de, henüz bu konuda kamuoyuna hiçbir açıklama getirmiş değillerdir.

İnci’nin sosyal medyada görevden alındıklarını ilan ettiği Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Ercan, fakültelerindeki meslektaşlarının yaptıkları oylamalarda seçilerek göreve gelmiş ve yüklendikleri bu görevi, hakkını vererek, 51 yıllık bir kamu üniversitesi olan kurumumuzun aşağıdan yukarıya demokratik, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışına uygun biçimde yerine getirmiş akademisyen ve yöneticilerdir.

Nitekim üniversitemizin Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu’nda görev yapan bir grup akademisyen, 24 Ocak tarihinde üniversite öğretim üyelerinin resmi haberleşme platformuna bir e-posta göndererek dekanların görevden alınmasını hukuksuz olarak niteleyen bir açıklama yaptılar ve bu açıklamalarını basın ve kamuoyuyla da paylaştılar.

Açıklamalarında, dekanlarımızın görevden alınması 2547 sayılı kanuna uygun değildir diyen Senato ve ÜYK üyelerimiz, üç dekanımızın derhal göreve iade edilmesini talep etti ve üniversitemizin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışı ile şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceklerini de kamuoyuna bir kez daha ilan ettiler.

Bizler, temsilcilerimizin dekanlarımızla ilgili talebini yineliyor ve derhal görevlerine iade edilmelerinin üniversitemizde olduğu kadar, Türkiye yükseköğretim sisteminde de hasarlara yol açan kayyımlık anlayışının geride bırakılması açısından bir ilk adım olacağına inanıyoruz.

Bir kamu üniversitesi olan üniversitemize, 2 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atandığı günden beri verilen hasarlar, bu atama sisteminin üniversitelerin özgür ve özerk yapısına ne denli zarar verdiğinin ispatıdır. Önce Bulu, sonrasında öğretim üyelerimizin % 95 güvensizlik oyu vermesine rağmen rektör atanan Prof. Dr. Naci İnci ve yardımcılarının görevde olduğu süre dahlinde 51 yıllık özgür özerk demokratik yönetişim geleneğimiz tepeden inme atamalar, hukuksuz görevden alma ve aldırmalar ile yerle bir edilmiştir.

Atanmış yönetiminin saygın bir kamu üniversitesine verdiği zararlar her gün artarak devam etmekte ve üniversitemizin kamu yararı üretme sorumluluğu ve işlevi elinden alınmaya çalışılmaktadır. Bir seneyi aşkın sürede 500 civarında öğrenci disiplin soruşturması açılmasını talep eden atanmış rektörlüğün, seçilmiş dekanların görevden alınmasının ardından yine o mevkilere tepeden indirilerek getirilecek atanmış dekanlar üzerinden yeni hasarlar oluşturmayı hedeflediğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin önde gelen kamu araştırma üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik yıkım çabası artık sona ermelidir. Bizler de tıpkı seçilmiş temsilcilerimizin ifade ettiği gibi hukuka aykırı uygulamalara karşı meşru ve hukuki haklarımızı kullanmaya, üniversitemizin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışını, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceğimizi ve üniversitemize verilen hasarları onarmakta kararlı olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Özgür özerk ve demokratik üniversite ideali gerçekleşene kadar kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri


Bugün gerçekleşen iki dekan vekili atamasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tüm seçilmiş dekanların yerini vekaleten de olsa atanmış yönetimin bizzat kendisi almış oldu.



An itibariyle atanmış rektör Prof.Dr. İnci ve iki yardımcısının vekil olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde yürüttüğü görevler:

Prof.Dr. Naci İnci (Fizik Bölümü Öğr. Üyesi):
Rektör
Fen – Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili

Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez (Makine Mühendisliği Öğr. Üyesi):
Rektör Yardımcısı
Öğrenci İşleri Dekanı
Burs Ofisi Koordinatörü
Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili
Eğitim Fakültesi Dekan Vekili
Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu (Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi):
Rektör Yardımcısı
İletişim Fakültesi Dekan Vekili
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyen Üniversite