Boğaziçi Rektörü Naci İnci, TÜBİTAK yönetimine girdi: Yeni atanan kurulda Cumhurbaşkanı’nın damadının kardeşi yerini korudu
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) yeni yönetim kurulu belirlendi.
GERÇEK GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nden sonra ana organı olan bilim kurulu, yönetim kuruluna dönüştürülen TÜBİTAK'ta yeni yönetimin atamasını yaptı.
Yasaya göre TÜBİTAK’ın yedi yönetim kurulu üyesi olması gerekirken bugün yayınlanan Resmi Gazete’de sadece altı kişinin ataması yapıldı.
2018 yılında başkanlığa atanan Hasan Mandal 20 Şubat’ta imzalanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yeni yönetim kurulunda da aynı görevini sürdürüyor. 2016-2018 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Rektör Vekilliği ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekilliği yapan Profesör Mandal aynı zamanda 2018’den bu yana Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nda başkanvekili olarak görev yapıyor.
ESKİ YÖNETİM KURULUNDAN DÖRT ÜYE YENİ YÖNETİMDE DE YER ALIYOR
Başer’in dışında bir önceki yönetim kurulundan üç isim yerini koruyor.
Bunlar bir dönem Yıldız Holding’de başkan danışmanı olarak çalışan Medyasoft Bilişim Genel Müdürü Mehmet İlhan Taşer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ağabeyi ve Türk SİHA-İHA’larını üreten kurumlardan Baykar’ın CEO’su Haluk Bayraktar ve 2021 yılında Koç Holding şirketlerinden Arçelik’te genel müdür yardımcısı iken 2020 yılında emekli olan Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) Başkanı Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk.
Bu üç yönetim kurulu üyesinin hepsinin akademi değil sanayi kökenli olması da bir başka dikkat çekici unsur.
BİLAL ERDOĞAN’IN BAŞKANI OLDUĞU İLİM YAYMA VAKFI’NIN KURUCUSU OLDUĞU ÜNİVERSİTENİN REKTÖRÜ DE YÖNETİMDE
Yönetim kurulundaki yeni isimler ise Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Profesör Mehmet Naci İnci ile Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Profesör Mehmet Bulut.
Bir önceki yönetim kurulunda Boğaziçi Üniversitesi’nin eski rektörü Mehmet Özkan’ın bulunması son 13 aydır kendi atamalarına karşı ‘‘demokratik ve özerk üniversite’’ talebiyle direniş gösteren Boğaziçi Üniversitesi’nin TÜBİTAK’ta temsiline Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel bir önem verdiğinin göstergesi niteliğinde.
Prof. Metin Orhan’ın yerine ise Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Profesör Mehmet Bulut tercih edilmiş gibi görünüyor. Sabahattin Zaim Vakfı’nın kurucusu olan İlim Yayma Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ESKİ METİN YAZARI AYDIN ÜNAL’IN YERİNE ATAMA YAPILMADI
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden sonra yapısı değiştirilen TÜBİTAK’ın 24 Ekim 2018’de ataması yapılan ilk yönetim kurulundan ayrılan ilk isim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı zamanında metinleri yazan ve 2015’te milletvekili seçilen Aydın Ünal olmuştu.
Vekilliğimin sona erdiği Haziran 2018’den emekli olabildiğim Mayıs 2019’a kadar sağdan soldan borç alarak geçindim. Mart ayında istifa ettiğim TÜBİTAK’tan tek kuruş almadım.
— Aydın Ünal (@_aydinunal) August 17, 2019
Bugün (eşimin üzerine) mütevazı bir ev ve 2004 model arabam dışında hiç bir mal varlığım yok.
2019 yılının Mayıs ayında gelen bu istifanın ardından uzun bir dönem altı kişi ile çalışan TÜBİTAK Yönetim Kurulu’na yedinci kişinin atanmasına gerek görülmediği anlaşılıyor.
TÜBİTAK'ın yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmed Özkan, Prof. Dr. Metin Orhan, İhsan Taşer, Haluk Bayraktar, Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk ve Aydın Ünal'dan oluştu.