Mahkemeden 'terör örgütü' iddiasıyla yargılanan gençlere içkili mekan yasağı!
Eskişehir'de yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan S.Ç. ve D.K. isimli gençler 'Terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla yargılandığı davada adli kontrol şartı kararı ile serbest bırakıldı. Kararın detayında, gençlere içkili mekan yasağı uygulandı.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, SGDF üyesi oldukları belirtilen S.Ç. ve D.K.’nin ‘terör örgütüne üye olmak suçundan’ tutuklanmasını istedi. Dosya kapsamını inceleyen mahkeme suç teşkil edecek somut bir delil bulunmadığına ve sanıkların kaçma veya delilleri karartma ihtimalinin olmadığına kanaat getirerek, tutuklama talebini reddetti.
Kararında savcılığın tutuklama talebinin ‘orantılı bir tedbir olmayacağını’ belirten mahkeme iki gencin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verdi.
ALKOLLÜ MEKANKARA GİRİŞLERİ YASAKLANDI
Birgün'den Bilal Çelik'in haberine göre, yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı koyan mahkeme; gençlerin alkollü mekanlara girmesini de yasakladı. Karar metninde, “Alkollü içki, servis ve satışının yapıldığı bar, gece kulübü, eğlence mekanı, restoran gibi yerlere girişinin yasaklanması suretiyle adli kontrol altına alınmasına…” ifadeleri yer aldı.
''İKİ YILDIR GİZLİLİK KARARI VAR''
Kararı değerlendiren gençlerin avukatlarından Mert Yedek, “Müvekkiller S.Ç ve D.K hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla 2 senedir gizlilik kararıyla yürütülen soruşturma halen devam ederken kuvvetli suç şüphesiyle gözaltına alınıp evleri aranmış, kişisel bütün eşyalarına el konularak 52 saat gözaltında tutulmuşlardır” dedi.
''ALKOL YASAĞININ DAVAYLA NE ALAKASI VAR?''
‘Alkollü mekanlara giriş’ yasağının davayla bir alakası olmadığına vurgu yapan avukat Yedek, “Yürütülen soruşturmaya tam olarak nasıl etki edeceğini anlamlandıramadığımız alkollü mekânlara giriş yasağının dava konusu suçlamayla hiç bir alakasının olmadığı apaçık ortadadır. Gerekli itirazımızı yapıp, yasaya aykırı bu kararın kaldırılması hukuk devletinin temel ilkeleri açısından da gereklilik arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Mert Yedek, bu kararın her demokratik toplumda örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek, “Ayrıca yürütülen soruşturma ve suçlamaların içeriğinde de her demokratik toplumda örgütlenme özgürlüğü kapsamında yapılan fiiller, terör örgütü üyeliği kapsamında değerlendirilmiş olması verilen kararın isabetsizliğiyle aynı noktadadır” şeklinde konuştu.