Erdoğan'dan NATO'da ABD'ye mesaj: Savunma sanayisinin önündeki kısıtlamalar kaldırılsın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada "Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir" dedi.

Erdoğan'dan NATO'da ABD'ye mesaj: Savunma sanayisinin önündeki kısıtlamalar kaldırılsın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin ardından açıklama yaptı.

Erdoğan, konuşmasına NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e teşekkür ederek başladı ve NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, Türkiye bu süreçte özel bir yerde durduğunu söyleyerek, "Rusya ve Ukrayna Karadeniz'deki komşumuz olan iki ülke. Savaşın sona ermesi için iki ülke ile de yoğun temas halindeyiz" dedi.

"Bölgede sulhun hakim kılınması için çabalıyoruz" diyen Erdoğan, "Müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Nihai çözümün Rusya ve Ukrayna ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna'nın bağımsızlığı temel öncelik olmalı. Montrö'nün yetkilerini gerilimi azaltmak için kullanıyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli" diye konuştu.

Türkiye'nin, ittifak dayanışmasını esas alarak NATO’nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkıyı sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, "Müttefiklerimizden aynı dayanışmayı bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"SAVUNMA SANAYİSİNİN ÖNÜNDEKİ KISITLAMALAR KALDIRILSIN"

Erdoğan şöyle devam etti:

"Türk Savunma Sanayii ürünlerinin başarıları ortadayken karşılaştığımız engellerin açıklaması olamaz. Savunma sanayiimizin önüne bazı müttefiklerimizin koyduğu kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimize. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle paylaştım.

Geldiğimiz noktada başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel güvenlik mimarisinin ciddi bir reforma tabi tutulması kaçınılmazdır."

"ZELENSKİY'İN REFARUNDUM TALEBİ AKILLICA"

Erdoğan, Putin ve Zelenski ile görüşmeleri devam ettireceklerini belirterek, Ukrayna'nın Kırım-Donbas taleplerine sıcak bakmadığını hatırlattı. Erdoğan ayırca Zelenskiy'nin referandum talebini akıllıca bulduğunu da söyledi.

Erdoğan, "Gayretimiz iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle bir barış atmosferi oluşturmak" dedi.

"FRANSA İLE SEÇİMDEN SONRA DA AYNI İLİŞKİLERİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ"

Erdoğan açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arabuluculuk meselesi: Türkiye'ye şükran beyanlarında bulunan ülkeler oldu. İki liderle de görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bütün gayretimiz iki lideri bir araya getirmek üzere.

Türkiye'nin garantör ülke olması: Görüşmeler devam ediyor. Zelenskiy Türkiye'nin arabulucu olmasını istiyor. Rusya da buna olumlu bir yaklaşım sergiliyor. Türkiye'nin arabuluculuğuna yönelik olumlu bir teklif gelirse bu adımı atmaya hazır olduğumuzu söyledik.

Türkiye'nin diplomatik yaklaşımı: Liderlerle görüştüğümüzde bunndan dolayı bize teşekkürler oldu. Liderler zirvesinde de Türkiye'ye teşekkürler var. Türkiye olarak bundan sonraki süreçte de aynı yaklaşımı devam ettireceğiz.

Macron ile görüşme: Fransa seçime gidiyor. Sçeime gittiği bir dönemde sayın Macron ile Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve Türkiye-Fransa ilişkileriyle alakalı birçok konularda nereden nereye geldik, bundan sonra neler yapabilirizi konuştuk. Temennimiz seçim sonrası da bu iletişimi devam ettirmek.

Çin'e uyarı meselesi: Görünen gerçek şu; NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar. Yaptırımlar dışındaki hareketlerin etkili olamayacağı görüşünde. Sonuç bildirgesinde de hakim olan ruh bu.

Etiketler
NATO