Murat Yetkin: Seçime doğru yeni 'mayınlar' gelebilir

Gazeteci Murat Yetkin, iktidarın TBMM'ye sunduğu yeni torba kanun teklifini yorumlarken "Seçime giden süreçte muhalefetin sesinin duyulmasına engel olmak için yeni tertipler gelebilir" dedi.

Murat Yetkin: Seçime doğru yeni 'mayınlar' gelebilir

Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport.com'da AKP ve MHP'nin şirketler 'aleyhine' haber yapanlara hapis cezası getirilmesini öngören torba kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilik örgütlerinin bu maddeye sert tepki gösterdiğini, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) girişimi yaklaşan seçimlerle doğrudan bağlantısını kurarak kınadığını hatırlatan Yetkin, şöyle devam etti:

"Ama Erdoğan ve müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli’nin oyunun kurallarını değiştirmek dahil ne gerekiyorsa yapıp, bu seçimi alma zorunluluğu yeni kısıtlamaları da beraberinde getiriyor."

Yine Cumhur İttifakı'nın uzlaşmasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni yasanın on birinci maddesi, cumhurbaşkanını seçim yasaklarının dışında tutuyor.

'PARTİLİ CUMHURBAŞKANI MODELİNDE SEÇİM ADALETİNİ BÜTÜNÜYLE GÖLGELİYOR'

Bunun yalnızca seçim adaleti bakımından değil, ifade ve basın özgürlüğü bakımından da sakıncalı olduğunu vurgulayan gazeteci, "Cumhurbaşkanına her şeyin serbest olduğu saatlerde diyelim ki herhangi bir muhalefet partisinin faaliyetini haber yapan gazete, radyo, televizyon, ya da internet sitesi ceza alabilir" diye yazdı. Ardından şunları kaydetti:

'SEÇİME DOĞRU YENİ MAYINLAR GELEBİLİR'

"Sadece Cumhurbaşkanının faaliyetini haber yapmak serbest; zaten hükümetin elindeki TRT ve bir kısmı zaten 'Beşli' kontrolünde olan medya için zorunlu.

Bu propaganda eşitsizliği içinde gidilecek seçimlere ve sadece bununla sınırlı da kalmayabilir. Seçime giden süreçte muhalefetin sesinin duyulmasına engel olmak için yeni tertipler gelebilir. Tıpkı Rusya’nın Ukrayna’yı istilasıyla başlayan savaş ortamında Karadeniz’e dağılıp, İstanbul Boğazını tehdit eden mayınlar gibi, hem basın ve ifade özgürlüğü hem de çoğulcu demokrasinin adil ve serbest seçimler yoluyla gerçekleşmesi önünde yeni engeller çıkarılması ihtimali var.

Beştepe’de ce AK Parti Genel Merkezinde bu kadar insan boşuna mı istihdam ediliyor? Harıl harıl çalıştıklarından emin olun."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Muhalefet Murat Yetkin Seçim TBMM