Açlık ve yoksullukla mücadele eden emekliler 5 taleple Ankara'ya yürüyecek

Emekliler artan enflasyon, eriyen maaşlar ve maaşları aşan açlık sınırı nedeniyle sokağa çıkıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,14'e yükseldiğini açıkladı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladığını kamuoyuna açıkladı.

Enflasyon rakamları yurttaşlar için kendini raflarda artan fiyatlar ile gösterdi. 2021 yılının Aralık ayında alınan kararla asgari ücretin yüzde 50.54 zamlanarak 4 bin 253 lira olmasına karar verilmişti. Ancak özel sektörde çalışan asgari ücretlilerinin maaşlarına bu zam 2022 yılının Şubat ayında yansıdı.

Enflasyon oranları ve alım gücü ile karşılaştırıldığında maaşlar enflasyona yetişemeyerek alım gücünün düşmesi nedeniyle azalmış oldu.

MAAŞLAR AÇLIK SINIRININ DA ALTINDA

Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında gıda enflasyonu rekor düzeye çıktı. Verilere göre gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8,24, yıllık yüzde 76,39 arttı. Çalışmaya göre Mart ayı itibariyle yoksulluk sınırı 16 bin 52 TL, açlık sınırı ise 4 bin 928 TL oldu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR, mart ayı açlık yoksulluk araştırmasının verilerini yayımladı. Açlık sınırı 5 bin 738 TL ve yoksulluk sınırı 11 bin 611 TL olarak açıklandı.

SK ve Bağ-Kur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 23,65 oranında zam yapıldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından en düşük emekli maaşının 1500 lira yerine 2500 lira olduğu açıklandı. Türkiye'de 2 milyonun üzerinde yurttaş en düşük emekli aylığı üzerinden maaş alıyor.

EMEKLİLER ANKARA'YA YÜRÜYECEK

Anka'dan Eda Sönmez'in aktardığına göre; emekliler, hayat pahalılığını protesto etmek ve maaşlarına ek zam talep etmek için Ankara’ya yürüyecek.

Ülkenin farklı bölgelerinden 15 Nisan'da başlayacak olan yürüyüş, 16 Nisan’da Ankara Anıt Park'ta düzenlenecek mitingle sonlanacak. Emeklilerin artık açlık içinde yaşamaya tahammüllerinin kalmadığını söyleyen Tüm Emekli Sendikası Kadıköy Şube Başkanı Hıdır Kurtulmaz, "Biz emekliler, açlık sınırında değil ölüm sınırındayız. Artık yeter" dedi.

İşçi, esnaf, çiftçi ve örgütlü halk kesimlerinden sonra emekliler de hayat pahalılığına karşı sesini yükseltmeye başladı. Tüm Emekliler Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası, emekli maaşlarına insanca yaşanabilecek düzeyde ek zam yapılması, temel tüketim mallarına gelen zamların geri çekilmesi ve emekli sendikalarının örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle Ankara'ya yürüyecek.

Demokratik kitle örgütleri ve halkın davet edildiği yürüyüşün Karadeniz kolu Hopa’dan, Akdeniz kolu Mersin ve Antalya’dan, Ege kolu İzmir’den, Marmara kolu İstanbul’dan ve İç Anadolu kolu Kayseri’den başlayacak. Yürüyüşün sonunda emekliler, 16 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te Ankara Anıt Park’taki mitingde buluşacak.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan ve Ankara’da yapılacak mitinge emeklileri davet eden Tüm Emekli Sendikası Kadıköy Şube Başkanı Hıdır Kurtulmaz, şunları söyledi:

"ÜLKEMİZDE AÇLIK SINIRININ YARISINI ANCAK ALAN EMEKLİLER VAR"

Biz emekliler, açlık sınırında değil ölüm sınırındayız. Artık yeter. Ülkemizdeki 13 milyonu aşkın emeklinin 8 milyonu 3 bin liranın altında aylık almaktadır. Asgari ücretin 4 bin 258 lira, açlık sınırının 5 bin lira, yoksulluk sınırının ise 16 bin lira olduğu ülkemizde açlık sınırının yarısını ancak alan emekliler var. Özellikle yılbaşından bu yana kış mevsiminin en önemli gideri olan doğal gaz başta olmak üzere elektrik, akaryakıt ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, bırakalım geçinebilmemizi nefes almamızı bile mucize haline getirdi. Bayram ikramiyesi adı altında yılda iki sefer dini bayram öncesi verilen para, bayram harçlığına dönüşmüş durumdadır.

"ÜLKEMİZDE DEMOKRASİ İSTİYORUZ"

Özellikle sağlıkta özelleştirmenin yaygınlaşmasıyla beraber, kamusal bir hak olan ve çalışırken hizmet alıp almadığımıza bakmaksızın her ay kesintisini ödediğimiz sağlık hizmetlerinin her aşamasında katkı payı alınmaktadır.

Evrensel ve uluslararası hukuk kurallarına ve Anayasa’mıza göre temel bir insan hakkı olan örgütlenme ve sendika hakkını kullanmamızın önüne hem idari hem de yasal engeller çıkarılmakta, haklarımızı savunmak için kurduğumuz sendikalarımız, imzacısı olduğumuz uluslararası sözleşmeler dikkate alınmadan hukuk dışı bir şekilde kapatılmaktadır. Ülkemizde demokrasi istiyoruz. İnsanca bir yaşam, barış içinde, kardeşlik içinde bir ülke istiyoruz. Yoksullukta değil, açlıkta hiç değil, onurlu ve insanca bir yaşamda eşitlik istiyoruz.

"6 NİSAN 2022 TARİHİNDE ANKARA MİTİNGİNDE OLACAĞIZ"

Bu taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmak, ilgili yerlere sesimizi ve demokratik tepkimizi göstermek için 15 Nisan 2022 saat 13:00'te Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacağımız basın açıklamamızla yola çıkarak, 16 Nisan 2022 tarihinde Ankara mitinginde olacağız. Bütün emeklileri ve halkımızı davet ediyoruz. Sen yoksan biz eksiğiz."

Emeklilerin 5 maddelik talepleri şöyle:

- “En az emekli aylığı 5 bin 200 TL olmalı ve 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere emekli aylıklarına en az yüzde 60 oranında zam yapılmalıdır.

- Yılda iki sefer verilen ikramiye sayısı dörde çıkarılmalı ve ikramiyeler bir maaş tutarında olmalıdır.

- Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları kaldırılmalı, sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olmalıdır.

- Yılbaşından bu yana başta elektrik, doğal gaz ve akaryakıt olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalıdır.

- Sendikal haklarımızı kullanma önüne çıkarılan bütün engeller kaldırılmalıdır."

Etiketler
Ankara Enflasyon Yoksulluk