İflaslar TBMM'de: 'Türkiye batık şirketler mezarlığına döndü'
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, ekonomik kriz sürecimde çok sayıda işletmenin iflas ettiğini hatırlatarak "Zor bir süreçten geçiyoruz. Vatandaşlarımız mağdur, ticaret erbabı mağdur, tüm işletmeler mağdur." dedi.
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri sırasında dün yaptığı konuşmada, ekonomik kriz nedeniyle kapanan şirketlere dikkat çekti.
Anka'nın aktardığına göre; Abdurrahman Tutdere, “2021 yılında, özellikle on iki aylık sürece baktığımızda; kapanan şirket sayısı 16 bin 222, gerçek kişi ticari işletme sayısı 21 bin 171 ve tasfiye olan şirket sayısı da 17 bin 516. 2022 yılının da ocak ve şubat ortalamasına baktığımızda; kapanan şirket sayısı bin 799, gerçek kişi ticari işletme 4 bin 600, tasfiye olan şirket de 3 bin 852. Bu rakamlara baktığımızda, sizin uyguladığınız yanlış ekonomik politikalar nedeniyle, sizin ülkeye yaşattığınız bu antidemokratik uygulamalar nedeniyle Türkiye'nin aslında batık şirketler mezarlığına döndüğünü üzülerek görmekteyiz” dedi.
Tutdere, şöyle konuştu:
“Teklifin 23'üncü maddesinde, zarar eden şirketlerin kurtarılması için ortakların zarar eden şirketi kurtarmak adına vereceği ilave sermayenin şirket gelirlerinden sayılmaması hedefleniyor. Bu, aslında görüntü olarak olumlu bir düzenleme; ancak bu, nihayetinde belli bir gelirin vergiden kaçırılması sonucunu da doğuracaktır. Dolayısıyla devletin burada bir vergi kaybı da söz konusu olacaktır. Ayrıca bu madde, özellikle Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı maddesinin uygulamada gerçekten hayat bulmasına da sebebiyet verecektir. Çünkü yıllardır bu maddeyi ne muhasebeciler ne de diğer meslek erbapları pek uygulayamıyorlardı. Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle beraber, kanunlaşmasıyla beraber Ticaret Kanunu'nun bu hükmünün uygulanmasına sebebiyet vereceği için de olumlu buluyoruz.
Ancak yine, Komisyon’daki arkadaşlar da dinlesinler, burada bir eksiklik de var. Çünkü aslında bu kanundaki bu madde düzenlenirken özellikle ilave sermayenin nasıl muhasebeleştirileceği ve nasıl bilançolaştırılacağı konusunda da Ticaret Kanunu'nda bir düzenleme yapılmış olsaydı eğer, belki bu eksiklik tamamen ortadan kaldırılmış olacaktı.
“BU DÜZENLEME TÜRKİYE'DE ŞU ANDA KAPANMA AŞAMASINA GELEN ŞİRKETLERİ KURTARMAYA YETMEYECEKTİR”
Bu düzenleme, özellikle ekonomik kriz nedeniyle şu anda can çekişen ve iflas aşamasına gelmiş, tasfiye aşamasına gelmiş şirketleri kurtarmak adına yapılıyor. Ancak şundan emin olun, bu düzenleme Türkiye'de şu anda kapanma aşamasına gelen şirketleri kurtarmaya yetmeyecektir. Çünkü bu tür pansuman tedbirlerle artık ticari hayatın normale dönmesi, şirketlerin geleceğini görerek hareket etmesi imkânsız hâle gelmiş durumda. Şu anda Türkiye'deki şirketlerin bu aşamaya gelmesinin sebebi, AK Parti iktidarının uygulamış olduğu yanlış politikalardır; sizin bu ülkenin başına bela ettiğiniz, bu ne olduğu belirsiz ucube sistemdir. Dolayısıyla Türk Ticaret Kanunu'nda veya birtakım kanunlarda bu torba kanun tasarılarıyla düzenlemeler yapmakla ticari hayatı ve ticari şirketleri kurtarmak mümkün olmayacaktır.
“TÜRKİYE'NİN ASLINDA BATIK ŞİRKETLER MEZARLIĞINA DÖNDÜĞÜNÜ ÜZÜLEREK GÖRMEKTEYİZ”
Bakınız, bu kapanan şirketlerle ilgili istatistiklere baktığımızda; 2021 yılında, özellikle on iki aylık sürece baktığımızda, kapanan şirket sayısı 16 bin 222, gerçek kişi ticari işletme sayısı 21 bin 171 ve tasfiye olan şirket sayısı da 17 bin 516. 2022 yılının da ocak ve şubat ortalamasına baktığımızda; kapanan şirket sayısı bin 799, gerçek kişi ticari işletme 4 bin 600, tasfiye olan şirket de 3 bin 852. Bu rakamlara baktığımızda, sizin uyguladığınız yanlış ekonomik politikalar nedeniyle, sizin ülkeye yaşattığınız bu antidemokratik uygulamalar nedeniyle Türkiye'nin aslında batık şirketler mezarlığına döndüğünü üzülerek görmekteyiz. Dolayısıyla buradan iktidara şu çağrıyı her zaman yapıyoruz: Artık bu bozuk düzenin mutlaka değişmesi lazım. Sizin bu ülkenin başına geçirdiğiniz özellikle tek adam rejimi, ülkeyi ve şirketleri, insanları, 84 milyonu nefes alamaz hâle getirmiştir. Dolayısıyla bu pansuman tedbirlerden vazgeçin, artık bu milletin yakasından düşme vaktiniz gelmiştir diyoruz.
“TİCARET ERBABI MAĞDUR, TÜM İŞLETMELER MAĞDUR”
Zor bir süreçten geçiyoruz. Vatandaşlarımız mağdur, ticaret erbabı mağdur, tüm işletmeler mağdur. Gezdiğimiz bütün kentlerde, saha çalışmalarında vatandaşlarımız aynen şunu diyorlar: ‘Artık AK Parti iktidarı için yeter olmuştur, gün günden beter olmuştur, bıçak kemiğe dayanmıştır, düşün yakamızdan.’"