Timur Soykan: Ali Osman Akat'ın tutuklandığı kokain operasyonu 4 ay boyunca gizlendi

Gazeteci Timur Soykan 4 ay önce Almanya talebiyle yapılan kontrollü sevkiyat sonucunda 111 kilo kokainin ele geçirildiğini ve Ali Osman Akat'ın gözaltına alınarak tutuklandığı operasyonun 4 ay boyunca saklandığını anlattı.

Timur Soykan: Ali Osman Akat'ın tutuklandığı kokain operasyonu 4 ay boyunca gizlendi

Gazeteci Timur Soykan, Türkiye'nin kokain ticareti ve Mersin Limanı'nın rolüne ilişkin bilgiler verdi.

Birgün TV'ye konuşan Soykan, Türkiye'nin yaklaşık 2 yıldır değişmeyen bir kokain gündemi olduğunun ve bunun adresinin de Mersin Limanı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir kokain rotasına dönüştüğü gerçeği ile Kolombiya'da 4,9 ton kokain yakalanmasıyla tanıştığını ifade eden Soykan, yakalanan kokainin Mersin Limanı'na geleceğinin ortaya çıktığını hatırlattı. Türkiye'nin normalde yılda en fazla 1,5 ton kokain yakalanan bir ülke olduğunu dile getiren Soykan, 4,9 tonun Mersin Limanı'na gelmesinin anlamının Türkiye'nin artık bir Latin Amerika ülkesi haline gelmek olduğunu söyledi.

Soykan, "Avrupa'ya sevkiyatta yeni bir üs haline, yeni bir kokain rotasına çevrildiğinin bütün çıplaklığıyla ortaya konulması demektir" dedi.

"KARTELLERİN ŞİFRELİ HABERLEŞME SİSTEMLERİ ÇÖZÜLDÜ"

Avrupa'ya Latin Amerika üzerinden doğrudan göndermek varken neden Türkiye üzerinden bir güzergaha ihtiyaç duyduklarını ise Soykan şöyle anlattı:

"Avrupa'da özellikle uyuşturucu kaçakçılığının kullandığı şifreli haberleşme sistemi çözüldü. Avrupa'daki güvenlik birimleri bu sistemi çözdükten sonra çok büyük uyuşturucu operasyonları yaptılar. Bunun üzerine karteller yeni bir rota oluşturmak zorunda kaldılar. Türkiye'de zaten yıllardır bu kartellerle ilişkili olan suç örgütleri "baron"lar vardı. Bunlar devreye girerek yeni bir ağ oluşturmaya karar verdiler. Burada da kilit noktanın Mersin Limanı olduğunu görüyoruz."

Sadece Kolombiya'da ele geçen 4,9 tonda değil, daha sonra defalarca kokain sevkiyatları olduğunu ifade eden Soykan, 16 Haziran 2021'de operasyonda ele geçen 1,3 ton ile Türkiye tarihinin açı ara rekorunun yakalandığını dile getirdi.

Aynı hafta içerisinde 400 kiloluk bir svekiyatında yakalandığını söyleyen Soykan, "Bir hafta içinde Türkiye'nin bir yılda ele geçirilenden fazla kokain iki operasyonla ele geçiriliyorsa artık bambaşka bir boyuttayız" ifadesini kullandı.

"OPERASYONLARA RAĞMEN SEVKİYAT NASIL DEVAM EDİYOR?"

Bu operasyondan sonra sevkiyatların hala devam ettiğini söyleyen Soykan, "Türkiye tarihinin rekor yakalamasına rağmen sevkiyat nasıl devam ediyor? Demek ki bir şeye güveniyorlar. Hala yakalananda çok daha fazlasının gittiğini bize gösteriyor bu tablo" diye konuştu.

Türkiye'nin kokain tablosunun son bir haftasını değerlendiren Soykan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 16 Nisan'da Twitter'da yaptığı açıklamayı hatırlatarak Mersin Limanı'nda 258 kilo kokain yakalandığını söyledi. Soykan şöyle devam etti:

"Yine daha önce olduğu gibi muz kolilerinin arasında gelmişti 258 kilo kokain. Süleyman Soylu operasyonu yapan jandarmayı tebrik ederek bitiriyor açıklamasını. Evet, başarılı bir operasyon. Peki daha sonra ne olacak? 258 kilonun sahipleri nasıl tespit edilecek? Edindiğim bilgilere göre, bu sevkiyatın göndericisi Ekvator merkezli Ekstra Golden diye bir şirket. Şirketin sahibi bir dönem Mersin Limanı'nda Kokain kaçakçılığıyla adı gündeme gelmiş olan Suriyeli, Türk vatandaşlığı da almış olan A.B.K. Mersin Limanı'nda bu uyuşturucuyu alan firma kim? Aynı şirketin Singapur kolu."

Bu yöntemin yeni uyguladıkları bir yöntem olduğunu dile getiren Soykan, böylelikle yerel ortaklarının ortaya çıkmamasını sağladıklarını ifade etti. Soykan, Singapur'daki şirketin sahibinin de A.B.K.'nın kardeşi A.K olduğunu açıkladı.

Soruşturma kapsamında 6 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Soykan, uyuşturucunun Mersin Limanı'nda yakalanmasından dolayı, doğrudan bu sevkiyatın Mersin Limanı'ndan çıktıktan sonra nereye gideceğini öğrenilemeyeceğini belirtti.

Soykan, operasyonda 1.3 ton yakalanan kokainin geçen hafta görülen davasında sadece 6 tane tutuklu sanık bulunduğunu ve 4'ünün tahliye olduğunu söyledi. Sanıkların avukatının duruşmada, müvekkillerinin haberi olmadığına dair beyan verdiğini söyleyen Soykan, "Her zaman böyle olacak. Soruşturma Mersin Limanı'nda kokainin yakalanmasıyla sınırlı kalıyor. Kontrollü svekiyat uygulanmadığı için bu dosyalar Mersin çıkmazında kalıyor" dedi.

"OPERASYON 4 AY SONRA ORTAYA ÇIKTI"

Geçen hafta kontrollü teslimat olayının gerçekleştiğini söyleyen Soykan, bu operasyonun 4 ay boyunca duyrulmadığına dikkat çekti. Soykan, "4 ay boyunca öğrenilmemesi zaten başlı başına bütün olayı şüpheli hale getirir" dedi.

Ali Osman Akat'ın 111 kilo kokain nedeniyle gözaltına alınarak tutuklanması olayını hatırlatan Soykan şöyle devam etti:

"Ali Osman Akat 17 Aralık tarihinde ilk defa gözaltına alınmış. Biz 4 ay sonra öğrendik. Olay ise şöyle: Kolombiya'da iki aktarmalı paket geliyor. Paketlerde demir tozu olduğu iddia ediliyordu. Bu paketlerden Alman Federal Gümrüğü şüpheliniyor. Paketleri açıyor ve test yapıyor. Test sonucunda paketlerdeki demir tozunun içine yedirilmiş kokain tespit ediliyor. Almanya'nın talebiyle Türkiye'ye kontrollü teslimat yapalım deniyor. Türkiye'de kabul ediyor. Paketler Türkiye'ye geliyor ve kargo kılığına girmiş jandarmalar tarafından teslim ediliyor. Paketler Maslak'taki plazada teslim alındığında operasyon için düğmeye basılıyor.

"TUTUKLAMA TALEBİYLE SEVK EDİLMESİNE RAĞMEN SERBEST KALDI"

Ali Osman Akat da bu siparişleri veren kişinin ortağı. Jandarma dinlemesine göre bütün bu siparişleri verdiren Ali Osman Akat. Bunun için de gözaltına alınıyor ve tutuklanma talebiyle sevk ediliyor. Ancak bizim bu olaydan haberimiz olmadığı süre içerisinde iki kez tutuklama talebiyle sevk edilmesine rağmen serbest kalıyor. Savcı ısrar ediyor ve üçüncü kez gönderildiğinde tutuklanıyor."

Soykan normal şartlarda bir operasyonda 111 kilo kokain ele geçirildiyse masalara serilerek arkasına yakalan güvenlik biriminin panolarının konulduğunu hatırlattı. Soykan, "Basın çağırılır, fotoğrafları çekilir. Ballandıra ballandıra anlatılır. Ya da aynı geçen hafta olduğu gibi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çıkar der ki; 111 kilo siyah kokain ele geçirdik. Bunla ilgili İçişleri Bakanı bir açıklama yapmadı. Gümrük Muhafaza da yapmadı. Jandarma bu olayın içindeydi. Jandarma da yapmadı. Savcılık da açıklama yapmadı. Hatta yıllık faaliuyet raporlarında bile byöle bir operasyon görünmüyor" dedi.

SOYLU VE ERDOĞAN İLE FOTOĞRAF

Bu operasyonu yukarıdan bir talimatla gizlendiğini öne süren Soykan, yoksa güvenlik güçlerinin operasyonu anlatmak için birbirleriyle yarışacağını söyledi. Operasyonun 4 ay boyunca gizlendiğine bir kez daha dikkati çeken Soykan, "Bunun nedenini Ali Osman Akat'ın fotoğraf albümünde gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ve tabii ki Süleyman Soylu ile Binali Yıldırım ile, neredeyse AKP yönetiminin bütün üst kadrosuyla fotoğrafları olan bir isim Ali Osman Akat. Eski Türk-Amerikan İşadamları Derneği'nin başkanı" diye konuştu.

Soykan, bu operasyonun haberinin 4 ay sonra ilk defa Sabah gazetesinde çıktığını dile getirdi. Soykan, "Almanya'daki makamlarla birlikte bu kontrollü teslimat yapıldığı için Almanya her adımda bilgilendirilmişti. Almanya'daki makamlar şu an çok şaşırmış olmalı. Almanya kontrollü teslimat istemeseydi belki de böyle bir operasyonu hiç duymayacaktık. İşin özü şu siyasi bağlantılar olmasa ne Mersin Limanı bir çıkmaz olur sadece ne de Ali Osman Akat gibi aktörler çok uzun süre şüpheli olarak karanlıkta kalabilir" ifadesini kullandı.

Etiketler
Almanya Gözaltı Operasyon