CHP'li Bakan'dan Murat Kurum'a: Gizlenen hammadde ithalatı mı, yoksa suç rotası mı?
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Murat Bakan, son iki yıla dair çöp ithalatı verilerini sordu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.
2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatının 2021 yılında 685 bin tona gerilediği belirtilen yanıtta çöp ithalatının ülkelere göre dağılımına yer verilmediğini vurgulayan Murat Bakan, "Gerileye gerileye 90 bin ton gerileyebilmiş çöp ithalatı. Yani devede kulak. En önemlisi de bu çöplerin hangi ülkelerden geldiği niçin gizleniyor? Gizlenen hammadde ithalatı mı, yoksa suç rotası mı" diye sordu.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi vererek son iki yıla dair çöp ithalatı verilerini sordu.
Murat Bakan, "Türkiye’ye 2021 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye’ye 2022 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir” sorularını yöneltti.
BAKAN KURUM YANITLADI
Bakan Murat Kurum ise bu sorulara şu yanıtı verdi:
“2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamı, alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 685 bin tona gerilemiştir. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesine 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir.”
"GİZLENEN HAMMADDE İTHALATI MI, YOKSA SUÇ ROTASI MI"
Kurum'un açıklamasında çöp ithalatının ülkelere göre dağılımının gizlendiğini savunan Murat Bakan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“2018 yılından beri ülkemize giren çöplere, çöp ithalatındaki inanılmaz sıçrayışa dikkat çekiyor, Bakanlığa onlarca soru soruyor, yanıt alamıyor ve uyarılarımızı yineliyoruz. Son aylarda kentlerimizdeki ormanlık alanlara ve özellikle Çukurova’daki tarım alanlarının çok yakınına dökülen çöpler kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Bloomberg’in Londra’daki TESCO geri dönüşüm kutusuna üç adet GPS (uydu tabanlı radyonavigasyon sistemi) cihazı yerleştirerek başlattığı araştırmanın sonunda atık kutularından birinin ülkemize gelmesiyle dünya kamuoyunda önemli tartışmalar yükseldi. Defalarca sorup herhangi bir istatistik alamadığımız soruya, yine eksik olsa da bu kez Murat Kurum’dan yanıt aldık. 2020’de 775 bin ton olan plastik atık ithalatı yapılmış; bu, alınan tedbirler sayesinde 2021’de 685 bin tona gerilemiş. Bu, büyük başarı. Limanlarımızdaki 141 konteyner çöpün akıbetini yurt dışı basından takip ederken ülkemizdeki gerçeğin uluslararası istatistik kurumlarının ve çevreci örgütlerin açıkladığı çöp ithalatı verilerinin çok üzerinde olduğunu Bakan’ın kendisinden öğrenmiş olduk. Alınan tedbirler, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde gerileye gerileye 90 bin ton gerileyebilmiş çöp ithalatı. Yani devede kulak. En önemlisi de bu çöplerin hangi ülkelerden geldiği niçin gizleniyor? Gizlenen hammadde ithalatı mı, yoksa suç rotası mı? Daha önce defalarca uyardık; bu çöpler özellikle Mersin Limanı’ndan ülkemize giriyor ve sektörde ‘Çukurova grubu’ olarak adlandırılan birtakım şirketlerce yönlendiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı da İçişleri Bakanı da ve bu işin içinde olanlar da bilsin ki Türkiye’yi bu suç rotalarına dahil etmelerine izin vermeyeceğiz.” (ANKA)