'Koronavirüs hastaları özel sektörün insafına kaldı'

Artık pandemi yoğun bakım hizmeti için hastanelere ücret ödenmeyecek. Dr. Kılıç ile Dr. Demir’e göre, bu karar hastaların özel hastanelerin insafına terk edilmesi demek.

'Koronavirüs hastaları özel sektörün insafına kaldı'

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Covid-19 nedeniyle hastaneye veya yoğun bakım servislerine yatırılan hastalar için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödediği ‘pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti’ ücreti ödemeleri yürürlükten kaldırıldı. Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklik salgının bittiğinin ilanı niteliğindeyken vaka ve ölüm sayıları resmi verilere göre azalsa da hastane yatışları devam ediyor.

Kararı değerlendiren İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Ergün Demir, “Pandemi sona ermedi” dedi ve ekledi: “SGK’nın hastanelere pandemi bakım ücretini bundan sonra ödememesi, tıpkı salgının başlangıcında olduğu gibi hastaların özel hastanelerin insafına terk edilerek mağdur edilmesi anlamına geliyor. Yapılan SUT değişikliği ile zihinlerde pandeminin bittiği izlenimi yerleştirilmeye çalışılıyor.”

SALGINI YÖNETEMEDİLER

Aşı oranlarının düşük olduğunu hatırlatan Dr. Demir ve Dr. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde siyasal iktidarın uyguladığı politikalar, salgınla bilimsel mücadeleyi geri plana iterken, ekonomik ve siyasi kaygıları öne çıkardı. Sağlık Bakanlığı’na ve Bilim Kurulu’na salgının bitmediğini ve devam ettiğini tekrar hatırlatıyoruz. Tam aşı oranlarımızın düşük olduğu ve olası bir varyant değişikliği ihtimalinin gündemde olduğu herkesin malumu. Bu nedenle de aşı konusunun daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Geldiğimiz aşamada iktidar salgını yönetemedi, uyguladığı politikalarla önlenebilir ölümlere neden oldu. Pandeminin bu evresinde bakanlığı ve SGK’yı halk sağlığını gözetmeye, bilimsel ve gerçekçi sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz.”

Etiketler
Koronavirüs Hastane