Fahrettin Koca uyarıları dikkate almadı! Ertelenen 'normalleşme' toplantısı için 'yüz yüze' savunması
Bilim Kurulu toplantısının ertelenmesi öncesi konuşan Fahrettin Koca maske zorunluluğunun kapalı alanlarda da kaldırılacağı iddiaları üzerine " "Bilim Kurulu okullarda maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacak." dedi.
İlk olarak Çin'in Wuan kentinde Aralık 2019'da tespit edilen Covid-19 virüsünün yarattığı salgın dünya genelinde etkisini sürdürüyor.
Koronavirüs pandemisi verilerini derleyen Worldmeter'ın verilerine göre dünya genelinde 6 milyon 236 bin 937 kişi virüsün yarattığı etkiler nedeniyle yaşamını yitirdi. Dünya genelinde kayıtlara geçen vaka sayısı ise 507 milyon 935 709 oldu.
TÜRKİYE'DE TEST SAYISI AZALDI
Vaka ve vefat sayılarında azalma görülse de koronavirüs salgınına yönelik endişeler sürüyor. Öte yandan Türkiye'de Ocak ayında izolasyon ve PCR testi şartları değiştirilmişti. Temaslı kişilere test zorunluluğu kaldırılmıştı. Salgına neden olan hastalığın tespiti için gereken testin yapılması yönünde zorunluluğun ortadan kalkması ve test sayılarının düşmesi nedeniyle günlük olarak açıklanan koronavirüs tablosunda vakaların 5 binin altına düşmesi tartışma yaratmıştı.
Salgın etkisini kaybetmemesine rağmen Bilim Kurulu toplantılarına ara verilmesi tepkilere neden olurken en son 2 Mart'ta yapılan toplantı 20 Nisan tarihinde gerçekleştirilmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının 27 Nisan'da yapılacağını açıklamıştı.
"BİREYLER KENDİ KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI"
Türkiye'de art arda alınan kararlarla yeni tip koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasına da uzmanlardan tepkiler geldi. Uzmanlar Fahrettin Koca'nın 2022 yılının ilk ayından itibaren sürdürdüğü "normalleşme" açıklamalarına tepki göstererek politikaların hatalı olduğunu vurguladı.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol Mart ayının ilk günlerinde tedbirlerin azaltılması hakkında, "Epidemiyolojik ölçütlere göre bu kararların aslında nisan, mayıs aylarından önce tartışılması bile yersizdi. Sayılarda azalma olmakla birlikte hala çok yüksek düzeyde bir salgın eğrisi var ve yüksek ölüm sayıları var. Dolayısıyla toplumda kontrolsüz ölümlere yol açan salgın varken, sadece hastalığı geçirmiş kişilerin bir miktar geriye çekilmesiyle ilişkiliyken, salgın kontrolüyle ilgili elimizde hiçbir ipucu yokken bu kararların tartışması bile uygunsuz." ifadelerini kullanmıştı.
Şenol, "Kapalı alanlarda bizi birbirimize düşürmeden makul ölçüde maske kullanımı söz konusuydu. Bu müştereğin de bozulduğu anlaşılıyor. Ağır bir şiddet iklimi var zaten. Hem sağlık emekçilerine hem de bilim insanlarına karşı. Birey bu şekilde tamamen kendi kaderiyle baş başa bırakıldı” sözleriyle hatalı kararların verdiği zarara dikkat çekmişti.
Prof. Dr. Tevfik Özlü ise maske kuralının tamamen kaldırılması ile ilgili, "“Uzak Doğu ülkelerinde pandemiden önce de bu davranış modeli vardı. Bundan sonra bizde de devam etse iyi olur. Hasta kişilerde maske kullanımı önemli çünkü sonuç itibarıyla ağır hastalığa neden olmasa bile bu tür bir bulaş kişinin hayatında 3 veya 5 günün çalınmasına neden oluyor." uyarısında bulunmuştu.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyha ise Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada yeni varyantlarla birlikte vaka sayısının artacağını belirterek, “Salgın kadere kısmete kaldı. Yeni varyantlar çıkmaya devam ediyor. Her ülke araştırma yapıyor ancak Türkiye yapmıyor. Bu nedenle ülkemizde hangi varyantlar var bilmiyoruz. Salgın düz bir çizgi gibi ilerlemiyor. Vakaların durağanlaştığı dönem oluyor ancak arkasından artış dönemi yaşanıyor. Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor. Test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Eski kritlerdeki gibi test yapılsa bunun 5-10 katı vaka sayısı çıkar. Devlet, salgın uzmanı olmadığı için salgın yokmuş gibi ekonomi, sosyal hayat, turizm canlansın diyor. Turizm ve ekonomi canlansın demek yanlış. İnsanlar tedirgin olduğu için canlanamıyor. Vatandaşlar da bu vakaların doğruyu yansıtmadığını biliyor." sözleriyle durumun vehametine dikkat çekmişti.
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA, SALGININ BİTTİĞİNİ İDDİA ETTİ
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, çeşitli temaslar ve toplantılara katılmak üzere Adıyaman’a geldi. Adıyaman Valiliğini ziyaret eden ve burada Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Bakan Koca, pandemi, maske ve bilim kurulu toplantısının neden ertelendiğiyle ilgi açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 21 ilde yoğun bakımda Covid-19 hastası bulunmadığını ileri sürerek şu açıklamalarda bulundu:
“Salgının günlük hayatımızdan çıktığını her fırsatta dile getiriyorum. Artık aşımız var ve ilacımız da var. Dünya genelinde belli bir toplumsal bağışıklık oluştuğunu düşünüyoruz. Nitekim son dönemde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş gurubu ve ek hastalığı olan kişilerdir. Bugün itibariyle yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayımız 21’e çıktı. Bunlar arasında Adıyaman da var. Salgın giderek etkisini yitiriyor ve azalıyor. Omicron varyantı ile birlikte özellikle virülansının da az olmuş olmasıyla hastane yükünün azılmış olduğunu biliyoruz.
Bir taraftan da etkili olan aşılarımız var. Üç çeşit aşımızı vatandaşımızın tercihine sunuluyor. Bu anlamda Turkovac aşımızda üretilmeye devam ediyor. Herhangi bir tedarik sorununun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikli bu dönemde vatandaşlarımızın, hele hele yaşlı ve riskli hastalığı olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatma tozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor. Salgın bitiyor, artık aşıya da ihtiyaç kalmadı gibi düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın özellikle akciğer enfeksiyonun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz.
Turkovac’ın da özellikle omicron varyantına da önemli oranda etkili olduğunu tekrar tekrar söylemek istiyorum. Rahat rahat herkesin kullanması gerektiğini altını çiziyorum. Ama önümüzdeki dönem giderek daha da azalacak. Şuan 21 ilimizde yoğun bakımda hastanın olmadığını yani hastane yükünün çok azaldığını, 21 ilimizdeki yoğun bakımların kapatılmaya doğru gittiğini ve bu süreçte özellikle ilk pikten sonra şuan Türkiye’de hastane yükünün en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Bu son derece önemlidir. Halen Avrupa’da ve birçok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin bu geldiği noktayı önemli buluyorum"
FAHRETTİN KOCA'DAN ERTELEME SAVUNMASI
Bu hafta yapılması planlanan bilim kurulu toplantısının haftaya ertelenmesiyle ilgilisi ise Bakan Koca, “Yapılacak bilim kurulu toplantısını en önemli toplantılardan birisi olacağını söylemiştim. Bu toplantıyı doğrusu geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak istiyoruz o nedenle haftaya erteledik, haftayı bekleyelim” ifadelerini kullandı.
Maskenin tamamen hayatımızdan çıkıp çıkmayacağı sorusuna ise Bakan Koca, “Bu konuda çok detay vermeyeyim. Ama gecen haftada söylemiştim, bilim kurulu okullarda maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacak. Önerileri daha sonra değerlendirmek üzere kamuoyuna açıklanmış olacak. Ben bilim kurulunun bu anlamda alacağı öneri öncesi daha net bir bilgi vermesem iyi olur” cevabını verdi.