Almanya Osman Kavala kararı nedeniyle Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni çağırdı
Almanya, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
GERÇEK GÜNDEM - İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Gezi direnişi davasında 4,5 yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi 18’er yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklanmalarına karar verdi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI
Kararın ardından Almanya, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Alman hükümetinin Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine de benzer şekilde Türkiye hükümetine bu beklentinin iletilmesi çağrısı yaptıklarını söyledi.
"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ İÇİN YENİ BİR YÜK OLDU"
Sözcü konuyla ilgili açıklamasında “(Üçüncü Gezi Davasında verilen) Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Türkiye’nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir” dedi.
Dışişleri Sözcüsü “Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye’yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır” diye konuştu.
“İnsan haklarındaki endişe verici durum ve hukuk devletindeki ağır eksiklikler Türkiye ile olan ilişkilerimizi uzun süredir zor duruma sokuyor” diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Osman Kavala’nın diyalog ve sivil toplum nezdinde bir “köprü kurucu” rol oynadığını belirtti.
ALMAN BAKAN DA ÇAĞRI YAPMIŞTI
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, kararın ardından, "Hüküm, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'ne aday bir ülke olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine ve hukuk devleti standarlarına tamamen aykırıdır" açıklamasını yapmıştı.