Kalın, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle görüştü: Güvenlik kaygılarını giderecek adımlar atılmalı

İsveç ve Finlandiya heyetleriyle görüşen İbrahim Kalın, "NATO bir güvenlik ittifakıdır. Üye ülkelerin güvenlik kaygılarını giderecek, bunları ortadan kaldıracak adımlar atılmalı" dedi.

Kalın, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle görüştü: Güvenlik kaygılarını giderecek adımlar atılmalı

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'dan Ankara'ya gelen heyetler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkalık ettiği heyetle görüştü.

Türkiye heyeti, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle ayrı ayrı görüştü. Daha sonra üç heyetin bir araya geldiği toplantıya geçildi. Görüşmelerin ardından İbrahim Kalın, Beştepe'de basın toplantısı düzenledi.

Kalın'ın açıklamasından satır başları şöyle:

NATO BİR GÜVENLİK İTTİFAKIDIR, GÜVENLİK KAYGILARINI GİDERECEK ADIMLAR ATILMALI: Türkiye'nin gündeme getirdiği, Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği güvenlik kaygılarını ve beklentilerini etraflı bir şekilde ele alma imkanımız oldu. Kendilerine verdiğimiz mesajları şöyle özetleyebilirim: Öncelikle NATO bir güvenlik ittifakıdır, bir ekonomik işbirliği ya da başka odağı olan bir örgüt değildir. Merkezinde, temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Dolayısıyla bu ittifakın en temel konusu, üyelerinin güvenlik kaygılarının eşit ve adil bir şekilde paylaşılmasıdır. Bu anlamda NATO'ya üye olacak başka ülkelerin de mutlaka mevcut üye ülkelerin güvenlik kaygılarını giderecek, bunları ortadan kaldıracak, bu ülkelerden kaynaklı terör tehditlerini bertaraf edecek adımları atmak olduğunu ivedilikle ifade ettik.

TÜRKİYE, NATO'NUN BUGÜNE GELMESİNDE ÖNEMLİ ROLLER OYNADI: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları, bu ülkelerin güvenlik konsepti tarihinde de önemli bir dönüm noktasına tekabül ediyor. Zira özellikle İsveç bağlamında düşünürsek, yaklaşık 200 yıldır tarafsız olmayı benimsemiş, diğer ittifaklara katılmamayı tercih etmiş bir ülkenin Ukrayna savaşı sonrasında NATO'ya üye olması önemli bir kırılma noktasıdır. Bizim, NATO'nun 1952'den bu yana en önemli üyelerinden birisi olduğumuz aşikar bir gerçektir. Türkiye, ittifaka çok ciddi katkılar sunmuş ve ittifakın bugünü kadar gelmesinde de çok önemli roller oynamıştır.

AYRIMLARIN BİR ANLAMI YOK: Terörün farklı yüzleri, biçimleri, şekilleri, dönüşüm geçirerek karşımıza çıkan çehrelerine karşı da bizim kararlılıkla mücadele etmemiz NATO konseptinin de en temel ilkelerinden birisini teşkil etmektedir. Türkiye'ye karşı terörist mücadele sürdürmekte olan PKK, PYD, YPG, DHKP/C ve FETÖ gibi terör örgütlerinin, özellikle Avrupa ülkelerinde, NATO üyesi bazı ülkelerde ve şu anda gündemimizde olan Finlandiya ve İsveç'teki mevcudiyetiyle ilgilidir. Biz muhataplarımıza PKK, PYD, YPG arasında hiçbir farkın olmadığını, bunlar arasında yapılan ayrımın bizim açımızdan hiçbir anlamı olmadığını açık ve net şekilde ifade ettik.

FETÖ'NÜN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU ALTINI ÇİZDİK: Yakın bir döneme kadar ABD'nin, Avrupa'nın istihbarat örgütlerinin kendi yazılı raporlarında PYD ve YPG'nin PKK'nın Suriye kolu olduğu açıkça ifade edilmekteydi. Bizim açımızdan burada zaten herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Aynı şekilde FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren örgüt olarak 251 insanımızın şehadetine, 1200'den fazla vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan menfur bir terör örgütü olduğunun da altını çizdik.

İKİ ÜLKE İADE TALEPLERİMİZİN HİÇBİRİNE OLUMLU YANIT VERMEDİ: Beklentilerimiz, bu terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya dönük medyadaki varlığıyla ilgili somut adım atılması konularına odaklandık. Bununla ilgili kurumlarımızın hazırladığı bilgi ve belgeleri muhataplarımızla paylaştık. Bu bağlamda, bu iki ülkeden geçtiğimiz 10 yıl içinde talep ettiğimiz iade talepleri konusunu da gündeme getirdik. Bugüne kadar İsveç'ten 28, Finlandiya'dan 12 iade talebimiz oldu. Fakat maalesef hiçbirisine olumlu cevap almadık. Dosyaları ve raporları önlerine koyduğumuzda da bizi ikna edici hiçbir adli, hukuki gerekçenin ortaya konmadığını da gördük. Bu endişelerimizi de muhataplarımızla etraflı bir şekilde paylaştık.

Etiketler
İbrahim Kalın İsveç NATO Finlandiya