'İktidar sandıkların daha iyi kontrol edildiğini bildiği için dikkatini listelere yoğunlaştırabilir'

Uzun yıllar HSBC Türkiye CEO'su olarak görev yapan iş insanı Piraye Antika, seçim güvenliğine ilişkin paylaşımlarda bulundu.

'İktidar sandıkların daha iyi kontrol edildiğini bildiği için dikkatini listelere yoğunlaştırabilir'

Twitter hesabından paylaşım yapan Antika, "Seçim datası 55m+ seçmene dair veri içeren devasa bir matriks.İsim/tckn/adres, aynı konuttaki diğer seçmen sayısı vb datanın yanı sıra bu seçmenlerin oy verdiği sandıklardan geçmişte alınan sonuçlar,seçmen sayısı/oy verme oranı/geçerlilik oranı gibi veri ile karşılaştırılmalı." ifadelerini kullandı.

Sandık güvenliğini sağlamak için yapılabileceklere ilişkin önerilerini de aktaran Antika'nın paylaşımları şöyle:

Bu devasa veri seti ile çalışıp “merak etmeyin seçim güvenliği kontrol altında, bizden sorulur” diyen muhalif partilere bazı sorularım var. Bu sorular seçim günü sandık güvenliği ile değil de seçim güvenliğinin başka bir etabı olan liste güvenliği ile ilgili.

Geçmiş 5 seçimin datası + güncel listeler birleşince data seti daha da büyüyor.İşleri “big data”dan bilgi devşirmek olan finans/telekom/utilities uzmanlarının çok iyi bildiği gibi bugünün dünyasına bu büyüklükteki data seti ile ancak son teknolojiler kullanılarak sonuç alınabilir

1) Liste güvenliğini ölçmek için son 5-6 seçimin datasını (seçmen ve sandık datası olarak) anormali için tarafınız mı? Taramadınızsa neden? Bu size güncel seçmen listeleri üzerinde yoğunlaşmanızı gereken noktaları gösterecektir.

2) Örneğin sisteme mükerrer TCKN girilse bunu anlayacak algoritmalar geliştirdiniz mi?

3) Yapay zeka kullanıyor musunuz?Bu büyüklükte bir datada insan aklına gelebilecek anormaliyi geleneksel metodlarla aramanın etkin sonuç vermeyeceği açık.Yukarıda saydığım kalemlerin birbiriyle ilişkisi ve seçimler arasında gösterdiği değişiklikten öğrenecek pek çok şey olacaktır.

"İKTİDAR DİKKATİNİ LİSTELERE YOĞUNLAŞTIRABİLİR"

Piraye Antika, muhalefetin sandık güvenliği konusuna eğilmesiyle birlikte iktdarın dikkatini sandıklardan çok listelere yoğunlaştırabileceğini söyledi:

"Muhalefet seçim güvenliği konusunda harika bir iş çıkarmış olan Oy ve Ötesi’nden öğrendiklerinin çok ötesine geçmiş olmalı artık. Sandık güvenliği önemli konuydu. OveÖ dikkat çekti, farkındalık yarattı, sandık kuruluna giremese de müşahit yığdı sandıklara. Muhalefet partileri ve seçmen Oy ve Ötesi’nden çok şey öğrendi. Ancak unutmayın aynı gözlemi iktidar da yaptı. Sandıkların daha iyi kontrol edildiğini biliyorlar. Dikkatlerini sandık dışına daha doğrusu listelere yoğunlaştıracaklarını düşünüyorum."

Etiketler
Seçim Türkiye