Kira artışına yüzde 25 sınır neden uygulanamaz? İşte merak edilen cevabı
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'un "Kira artışına yüzde 25 sınır uygulanamaz" açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Gazeteci İsmail Saymaz, Kurt ile görüşerek nedenini sordu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı kira düzenlemesi, sosyal medyada tartışma konusu olurken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da bir tweet ile tartışmalara katıldı. Kurt "Kira artışına 'yüzde 25 sınırı' uygulanamaz. Fahiş artışlar zaten ciddi sorunlara yol açtı. Bu uygulama ile davalar artar. Ev sahipleri kiracıları çıkartmak için farklı yöntemlere başvurur. Yeni krizlere yol açar." açıklamasını yaptı.
KİPTAŞ Genel Müdürü: Kira artışına yüzde 25 sınırı yeni krizlere yol açar
Halk Tv yazarı gazeteci İsmail Saymaz, Kurt ile görüşerek yüzde 25 düzenlemesinin niye uygulanamayacağını, ev sahipleri ve kiracılar arasında ne tür çatışmalar yaşanabileceğini ve çözüm önerilerini sordu.
NEDEN UYGULANAMAZ?
Yüzde 25 sınırın neden uygulanamayacağını soran Saymaz'a Kurt'un yanıtı şöyle oldu:
Mesela, babamın bir dairesi var, kirasıyla geçiyor. Kiraya nasıl zam yapıyor? Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde diyor ki, "Önceki yıl tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla..." Şu an kaç? Yüzde 39. Sen 25 yaptın. 14 puan fark var. O zaman aradaki farkı devlet versin. Sen mal sahibinin parasıyla kiracıya artistlik yapıyorsun!
Bu sefer mal sahibi ne yapacak? Kiracıyı çıkarmaya çalışacak. Birçok yöntemi var. "Ben oturacağım" veya "Çocuğum oturacak" diyecek. Ya da kirayı bir gün geç yatırınca ihtar çekecek. İkinci ihtarı çekip tahliye davası açacak. Hayvan beslediğini iddia ederek, daireye zarar verdiğini söyleyebilir. Daireyi satar, yeni alıcı bir ay içinde tahliye davası açabilir. Hukuken mümkün. Kiracıyla mal sahibini karşı karşıya getiriyorsunuz.
Yüzde 25 yaptın, gitti. Madem yapabilecek iraden ve gücün var, o zaman kararname çıkar, de ki "Demirin fiyatını yüzde 5'e indirdim." Yapabiliyor musun? Yapamıyorsun. Bu onunla eşdeğer. Uygulanabilir değil.