Deutche Welle ve Amerika'nın Sesi sansürlendi

RTÜK'ün denetleyeceğini açıkladığı Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi haber siteleri erişime engellendi.

Deutche Welle ve Amerika'nın Sesi sansürlendi

GERÇEK GÜNDEM - Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, tarafından bu akşam erişim engellendi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Şubat ayında Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. RTÜK, Amerika'nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews haber sitelerine lisans için 72 saat tanımış, lisans başvurusunda bulunmayanların ise erişimlerinin engelleneceğini söylemişti.

İnternet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Deutsche Welle ve Amerika'nın Sesi haber sitelerine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ninkararıyla erişimin engellendiğini duyurdu.

AMERİKA'NIN SESİ'NDEN ERİŞİM ENGELİNİ AŞMA YÖNTEMİ

Erişimin engellendiği Amerika'nın Sesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda okuyucunun siteye ulaşabilmesi için uygulamalar önerdi. VOA, "İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VOA) anlaşmaları da olan "Psiphon" ve "nthLink" program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz" ifadesine yer verdi.

VOA tarafından daha sonra yapılan açıklamada, "RTÜK'ün 9 Şubat'taki kararı doğrultusunda görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları gerekçesiyle VOA Türkçe ve DW Türkçe'ye erişim engelleme kararı Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin bugünkü kararıyla hayata geçirildi" denildi.

"SİYASİ BİR SANSÜR SÖZ KONUSU"

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, DW ve VOA'ya erişim engeli getirilmesini Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Şubat ayından beri beklenen bir hamle olduğunu söyleyen Akdeniz, "Neden bu kadar zaman geciktiğini bilmemekle birlikte ABD Başkanı Joe Biden ile ve NATO görüşmelerinin hemen arkasından gelmiş olması düşündürücü olmakla birlikte bu durum yalnızca sansür olarak tanımlanabilir" dedi.

Akdeniz, Meclis'te görüşülmesine ara verilen sosyal medya kanununa da atıf yaparak bu hamlenin pek de şaşırtıcı olmadığını dile getirdi.

RTÜK'ün lisans şartı koştuğu haber sitelerinden bir tanesi de Euronews'ti. Şu an Euronews'e herhangi bir erişim sorunu yaşanmazken Akdeniz bunun nedenini şöyle açıklıyor:

"Euronews audiovisual yayınını kaldırdı Türkiye'den. Bu yüzden engellenmesi söz konusu değil."

Akdeniz konuyla ilgili iki haber sitesinin de hukuki süreci başlatacağını ve teknik anlamda alternatif çözüm yolları üreteceklerini düşünüyor.

Türkiye'de 500 binin üzerinde sitenin engelli olduğunu hatırlatan Akdeniz, "Bu Türkiye'nin dış ilşkilerini etkileyecek. Bunu basit bir lisans meselesi olarak değerlendiremeyiz. Burada siyasi bir sansür söz konusu" dedi.

"GAZETECİLER SANSÜRÜ YIRTMANIN YOLLARINI BULACAKTIR"

DİSK BASIN-İŞ Başkanı Faruk Eren ise kararı, "Gazeteciler uzun bir zamandır endişe içinde mesleklerini yapıyor. Bu karar sansürün yeni bir boyutu. İktidar seçime sadece kendine biat etmiş bir medya ile gitmek istiyor. Gazeteciler sansürü yırtmanın yollarını bulacaktır. Halka gerçekleri ulaştırmaya devam edeceklerdir her şeye rağmen" sözleriyle değerlendirdi.

RTÜK ÜYESİ İLHAN TAŞÇI'DAN AÇIKLAMA

RTÜK üyesi İlhan Taşçı da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdaü ''Lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika'nın Sesi’nin erişimi RTÜK Başkanlığının istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliğince engellendi. İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
RTÜK