Paris İklim Anlaşması'nda AKP'yi zor durumda bırakacak '3,2 milyar dolar' sorusu
Özgür Gürbüz, "3,2 milyar dolarlık kaynağın çarçur olmaması için bu konuda daha fazla şeffaflık gerekiyor" ifadelerini kullanarak Paris İklim Anlaşması nedeniyle Türkiye'ye verileceği açıklanan krediler hakkında soru işaretlerini aktardı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylüldeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Türkiye'nin Paris Anlaşması'na taraf olacağını açıklamasının ardından anlaşma, 6 Ekim 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylandı.
Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı yürürlüğe koymasının ardından, anlaşma kapsamında belirlenen temiz enerji hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için uluslararası toplumdan 3 milyar doların üzerinde kredi alması bekleniyordu. Ancak kredilerin durumu hakkında iktidar tarafından kamuoyuna bilgi verilmedi.
"PEKİ AMA NEREDE BU 3,2 MİLYAR DOLAR?"
Birgün gazetesi yazarı gazeteci ve enerji analisti Özgür Gürbüz Paris İklim Anlaşması nedeniyle Türkiye'ye gelen kaynaklar hakkında tartışmaları köşesine taşıdığı "3,2 milyar dolar nerede?" başlıklı yazısında soru işaretlerini aktardı.
Özgür Gürbüz, "3,2 milyar doların kaynağını Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeşil İklim Fonu” diye açıkladı, haberlere de haliyle böyle geçti. İklim gazeteciliği bir kez daha kötü bir sınav verdi ülkemizde. Türkiye yıllardır Yeşil İklim Fonu’na dahil olmak istediğini söylüyordu ancak iklim müzakerelerindeki statüsü gereği olmayacak bir işti bu. Onaylamak adına Dünya Bankası Türkiye Ofisi’ne de sordum. 3,2 milyar doların 2 milyar doları Dünya Bankası’ndan, kalanı ise Fransa ve Almanya’dan gelecek. Kredi, hibe ve projelere harcanacak. Koordinasyonun Türkiye ayağında Hazine ve Maliye ile Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği bakanlıkları var. Peki ama nerede bu 3,2 milyar dolar?" diye yazdı.
Gürbüz, "Şimdi aldığım duyumları paylaşayım. Henüz kredi, hibe ve projeler konusunda bir anlaşma yok, para kullanıma açılmamış. Fonun büyük bir miktarının da kredi şeklinde kullandırılacağı belirtiliyor. Yanıtsız bırakılan sorular da var. 3,2 milyar dolarlık kaynağın çarçur olmaması için bu konuda daha fazla şeffaflık gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Gürbüz, "Sınırlı kaynaklar ciddi hedefleri hayata geçirme yolunda kullanılmalı. Eğitim, kapasite geliştirme ya da şaşalı ama başarısız İklim Şurası benzeri toplantılara harcanmamalı" yorumunda bulundu.