"Çerkesçe konuşabilenler bu kadar azalırken gençlerin bu şekilde tepki görmeleri trajik bir durum"

Kayseri Kafkas Derneği, Kayseri’de Çerkesçe konuşan gençlere yönelik yapılan ırkçı saldırıya tepki gösterdi. Dernek hukuki sürecin takipçisi olacağını açıkladı.

"Çerkesçe konuşabilenler bu kadar azalırken gençlerin bu şekilde tepki görmeleri trajik bir durum"

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ/

Belediye otobüsü yolculuğu esnasında telefonda annesi ile Çerkesçe konuştuğu için iki gencin ırkçı saldırıya uğraması kamuyoundan tepki çekti.

Kayseri Kafkas Derneği, Kayseri’de yaşanan ırkçı saldırı için şu açıklamada bulundu:

“Belediye otobüsü yolculuğu esnasında telefonda annesi ile Çerkesçe konuştuğu için bir gencimize yapılan ırkçı ve nefret dolu saldırıyı endişe ile karşıladığımızı, tüm süreci yakınen takip edip gerekli adımları atacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Irkçı saldırının sosyal medyaya yansımasından sonra Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen soruşturma başlatıldı. Saldırıya uğrayan gençler ise suç duyursunda bulundular.

Diaspora Çerkesleri, Kafkasya halklarının yayın organı olan JİNEPS Gazetesi, iki yılı aşkın süredir her ayın ortalarında Kuzey Kafkas Anadilleri olan Adığece, Abazaca, Çeçence ve Osetçe olarak yayımlanıyor.

ÇERKESÇE KONUŞABİŞENLER BU KADAR AZKEN…

2018’den bu yana JİNEPS gazetesi yayın kurulu üyesi ve yazarı olan Gül Yılmaz, Çerkesçe'nin Türkiye coğrafyasındaki diğer pek çok dil gibi unutulmaması için çabalanırken Çerkesçe konuşan iki gencin böyle bir saldırıya uğramasını trajik bulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“1970’li yıllardan sonra Samsun ve Kayseri Uzunyayla bölgesi Çerkes nüfusunun yoğun olarak yaşadıkları bölgelerden biriydi. Kapalı bir toplum olarak yaşayan Çerkesler, büyük kentlere okumak ve çalışmak üzere çok fazla göç verdi. Bununla birlikte dilin yıkımı, unutulması başladı. Şehirlere gelen insanlar çalışmak ve okumak için Türkçe konuşmak zorundaydılar. Son yıllarda biraz daha dilin önemi kavrandı ve bir dili kaybettiğinizde nelerin yok olacağı fark edildi. Akademik çalışmalar yapılıyor, kurslar açılıyor. Ancak ailede ve çocukken öğrenilmeye başlamazsa çok zor. Bir de günlük dilde uygulamak gerekiyor ki zaten yazmayı bilen çok az. Çerkesçe konuşabilenler bu kadar azalırken gençlerin Çerkesçe konuştukları için bu şekilde tepki görmeleri trajik bir durum.”

1923 yılının Mayıs ayında Gönen ve Manyas bölgelerinde bulunan Çerkes köylerinin sakinleri yeni kurulmakta olan rejimi tehdit ettikleri gerekçesiyle Anadolu’nun farklı bölgelerine sürüldüler.

Manyas sürgününü hatırlatan Yılmaz son olarak şunları ifade etti:

“Manyas sürgününden sonra özellikle o bölgede düğünler yapılamaz hale geldi. İnsanlar Çerkesçe konuşmamaya başladı. Türkiye coğrafyasındaki diğer diller gibi şarkı söylemek, çocuklara isim koymak gibi bildiğimiz şeyler uygulanageldi. Yakın zamanda böyle bir saldırıyla ilk defa karşı karşıya kaldık. Bundan yakın zaman önce ise Çerkes dansı yapan genç bir kadın gözaltına alınmıştı.”

Geçtiğimiz günlerde “Yasaklar Varsa Her Sokakta Festival Var” diyen gençler Kadıköy’de Alternatif Üniversiteli Festivali düzenlemek istemişti. Çerkes müziğiyle dans eden Merve Altıntaş ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmıştı.

Etiketler
Kayseri Saldırı