BirGün yazarı Alan: Siyasetin ilgilenmesi gereken siyasetsiz kalabalıklar en çok TikTok’ta yoğunlaşıyor

BirGün yazarı Ümit Alan, "Seçim yaklaşırken TikTok’a dikkat!" başlıklı bir yazı kaleme aldı ve seçimlerde TikTok'un önemine dikkat çekti.

BirGün yazarı Alan: Siyasetin ilgilenmesi gereken siyasetsiz kalabalıklar en çok TikTok’ta yoğunlaşıyor

Alan, "Son zamanlarda Tiktok’ta vakit geçirenler katılacaktır, siyasi içeriğin frekansı ve çeşitliliği arttı. Bunda özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, mecranın haber için de etkin kullanılabileceğinin görülmesinin büyük payı var. Siyasi içerikli videoların pek çoğu da basit kullanıcılar tarafından değil, profesyonel olarak bu mecrada algı yönetmek isteyen odaklarca hazırlanmış izlenimi veriyor. Seçim sathı mahallinde bunun nereye varacağını hayal bile edemiyorum. Siyasetle ilgilenenlerin sosyal mecrası dışarıdan Twitter gibi görünüyor ve bu kısmen doğru. Ancak hissim o ki siyasetle ilgilenenler bir tarafa, siyasetin ilgilenmesi gereken siyasetsiz kalabalıklar en çok TikTok’ta yoğunlaşıyor. Bu da TikTok’u, seçimler öncesi dezenformasyon ve mezenformasyon riski açısından kritik bir mecra haline getiriyor." değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye’de 2023 öncesi bir erken seçim olur mu henüz bilmiyoruz ama 8 Kasım 2022’de ABD’de ara seçimler olacak ve bütün dikkatler başta TikTok olmak üzere sosyal mecralara yönelmiş durumda." görüşünü aktaran Alan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hatırlanacağı üzere 2020 ABD Başkanlık seçimleri, 2016 Seçimi’ne damga vuran Cambridge Analytica skandalının gölgesinde geçmişti. Şimdi sosyal medya platformlarından 2020’nin de ötesinde önlemler bekleniyor. TikTok’un Çin menşeili olması bu konudaki şüpheleri derinleştiriyor. Bu yüzden TikTok yanlış bilgiyle mücadele için bir seçim merkezi kurduğunu duyurdu. Ayrıca 2019’dan bu yana da siyasi reklam verilmesini yasaklıyor. Facebook, Instagram ve Whatsapp’ı elinde bulunduran Meta ise sadece seçim döneminde (seçimden bir hafta önce) siyasi reklamı yasaklıyor. Sürekli siyasi reklam yasağını ilk başlatan Twitter da yanlış bilgiyle mücadele adına 2020’de yaptıklarını derinleştirmeye çalışıyor. Elbette tek sorun siyasi reklam değil, çünkü dezenformasyon haber başta her kılıkta yayılabilir.

TÜRKİYE SEÇİMİ VE PLATFORMLAR

Daha önce pek çok yazıda değindim: Platformların ABD’de bir seçim olduğunda aldığı önlemler faaliyette oldukları diğer ülkelerde alınmıyor. Hatta 2021 Eylül ayında sızan Facebook Belgeleri’nde, Facebook için her ülkenin eşit olmadığına ilişkin detaylar da vardı. Bu TikTok için de böyle mi? Türkiye’nin tarihindeki belki de en önemli seçimler yaklaşırken, ülkemizde faaliyet gösteren sosyal medya platformları, tıpkı ABD’de olduğu gibi olağanüstü önlemler alacak mı? Özel seçim birimleri kuracak mı örneğin? TikTok’un Türkiye’de Teyit.org ile işbirliği yaptığını biliyoruz ama bu işbirliği, dezenformasyonla mücadelede seçim döneminin olağanüstü şartlarını karşılayabilecek düzeyde mi örneğin? Soru çok. Buna karşılık Türkiye’de bu işler, sadece dezenformasyon yapanları cezalandıracak yasalar ve sansür üzerinden konuşuluyor. Oysa dezenformasyonla mücadelede, ona zemin veren platformların ve etkili bir dijital medya okuryazarlığı eğitimi sunamayan eğitim sistemimizin sorumluluğu daha büyük.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Birgün Seçim TikTok