Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden isim değişikliğinde "Suriyeli ve Afgan" yanıtı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada e-devletten yapılabilecek isim değişiklikleri hakkında kamuoyunda yer alan iddialara yanıt verildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden isim değişikliğinde "Suriyeli ve Afgan" yanıtı

Sadece bir defa olmak şartıyla mahkeme kararı aranmaksızın, 2017 yılında yapılan düzenleme ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla değiştirilebilmesine imkân tanınmıştı.

NUFÜS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SURİYELİ VE AFGAN SEÇMEN İDDİALARINA YANIT

24 Aralık'a kadar e-devlet yoluyla da yapılabilecek değişikliklerden Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçenlerin yaralanmasıyla seçmen listelerinde gizleme yapılabileceği iddaları hakkında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ad ve soyad değişiklikleri hakkında bir açıklama yayımladı.

Açıklamada düzenlemeden sadece doğum yoluyla vatandaşlıkları bulunanların faydalanabileceği belirtildi.

Düzenleme hakkında detayların yar aldığı açıklama şu ifadelere yer verildi:

“5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda 17.10.2017 ve 06.12.2019 tarihlerinde yapılan düzenlemeler ile ad veya soyadında; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişiler, yurtiçinde ilçe nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise dış temsilciliklerimize ya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine olanak sağlanmıştır.

Bazı milletvekillerinin son günlerdeki açıklamalarıyla düzenleme hakkında bilgilerinin olmadığı, bilgilerinin olmadığı konu hakkında ise kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri görülmüştür. Hatta öyle ki düzenlemeye yönelik uygulamayla ilgili FETÖ mensuplarını kurtarmak ve yabancılara vatandaşlık verilmesi gibi akla mantığa sığmayacak ilişkilendirmeler bile yapılmıştır. Söz konusu düzenlemeden sadece doğumla Türk vatandaşı olan kişiler yararlanabilmektedir. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler kapsam dışındadır.

Yaklaşık 5 yıldır yürürlükte olan, mahkemelerin iş yükünü azaltıp vatandaşlarımıza kolaylık sağlayan uygulama ile bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını değiştirmiş, 134 bin 818 kişi ise ismini düzelttirmiştir. Ülke genelinde ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan başvurular kapsamında; 946 Yunis Yunus oldu, 588 Ümüt Ümit oldu, 770 Memet Mehmet oldu, 340 Abubekir Ebubekir oldu, 298 Ferat Ferhat oldu, 218 Çoşkun Coşkun oldu. Kadınlarda; 971 Sümeyya Sümeyye oldu, 276 Keziban Kezban oldu, 592 Firdes Firdevs oldu, 441 Sadet ise Saadet oldu. En çok düzeltilen soyadları ise; 6 bin 550 Top, 3 bin 531 Koyun, 2 bin 432 Satılmış, 2 bin 115 Çoşkun, 2 bin 17 Çakal, bin 830 Deli, bin 729 Uğuz, bin 707 İşik, bin 695 Çıplak, bin 442 Kör oldu.”

Etiketler
e-Devlet Suriye