Öldükten sonra emniyet kemeri takmaya çalıştılar! Yalova Sefine Tersanesi’ndeki iş cinayeti Meclis gündeminde

Yalova Sefine Tersanesi’nde 17 Ağustos’ta 17 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın yüksekten düşerek yaşamını yitirmesinin ardından bedenine emniyet kemeri giydirilmeye çalıştırıldığının ortaya çıkması TBMM gündemine taşındı.

Öldükten sonra emniyet kemeri takmaya çalıştılar! Yalova Sefine Tersanesi’ndeki iş cinayeti Meclis gündeminde

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yalova Sefine Tersanesi’ndeki iş cinayeti ve ölen işçiye emniyet kemeri giydirilmeye çalışılmasını Meclis gündemine taşıdı. Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e tersanede yaşanan iş kazaları ve ortaya çıkan görüntülere ilişkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Yalova Sefine Tersanesi’nde 17 Ağustos’ta, Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan 17 yaşındaki Yasin Demirdağ, yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye, Depo ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (LİMTER-İŞ) tarafından paylaşılan görüntülerde, yaşamını yitirdikten sonra Demirdağ’a emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığı görüldü.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Kamuoyunda tepki toplayan görüntülerin ardından Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

BAKAN BİLGİN’E 4 SORU

Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

TİP Genel Başkanı, önergesinde şu soruları yöneltti:

1-) Yalova Sefine Tersanesi’nde 2022 yılı içerisinde SGK’ya bildirilen kaç “iş kazası” yaşanmıştır? İş cinayetinde hayatını kaybeden işçi sayısı nedir? Hemen hemen her gün bir işçinin yaralandığına ilişkin iddialar hakkında Bakanlığınız tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2-) Adı geçen tersanede Yasin Demirdağ’ın ölümünün ardından bedenine emniyet kemeri giydirilmeye çalıştırıldığı video görüntüleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3-) Tersanede çalışan işçilerin İş Kanunu’na aykırı sürelerde ve fazla mesai ücreti verilmeksizin, Anayasa’nın 18’inci maddesinde hüküm altına alınan angarya yasağına aykırı olarak çalıştırılan işçilerin iş sağlığı güvenliği başta olmak üzere çalışma koşulları hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunulmuş mudur? Çalışma şartları hakkında Bakanlığınıza elden veyahut CİMER vasıtasıyla toplam kaç şikâyet başvurusu bulunmaktadır? Bu hususlar hakkında kaç müfettiş görevlendirilmiştir?

4-) Yalova Sefine Tersanesi’nde SGK tarafından son 5 yıl içerisinde kaç iş kazası için soruşturma yürütülmüştür?

Etiketler
TBMM Meclis Yalova Ağustos