Süleyman Soylu’yu istifa ettirecek ayrıntılar: Sedat Peker’i nasıl korudu, oğlu nereyi makam odası gibi kullanıyor?
Gazeteci Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Sedat Peker'in Bataklık dosyasına sokulmasına başta olur vermediğini, bu durumun daha sonra değiştiğini ileri sürdü.
Gazeteci Tolga Şardan, T24’te yayımlanan “Büyüteç” adlı köşesinde “Soylu, Peker'i neden dosyaya koydurtmadı?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Şardan bugünkü yazısında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu” olarak tanımladığı Bataklık dosyasına Sedat Peker’in eklenmesine izin vermediğini ifade etti.
Yazının devamında, Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu’nun, Bataklık dosyasından şaibeli bir şekilde çıkarılan Yeniköy Motors’un sahibi Nevzat Kaya’nın ofisini “makam odası” gibi kullandığı anlatıldı.
İşte o yazı:
İstanbul'da ticaret yapan bir kısım iş insanları hakkında yürütülen, Bakan Soylu tarafından "Cumhuriyet tarihinin en büyük kara parayla mücadele" operasyonu olarak tanımlanan Bataklık dosyası çerçevesinde önemli bilgilere ulaştım.
Yeni bilgilerin odağında, bu kez halen Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan ve son günlerde yayınladığı sosyal medya mesajlarıyla iktidarı zor durumda bırakan organize suç örgütü hükümlüsü Sedat Peker var.
BATAKLIK DOSYASINDA PEKER DETAYI
Peker konusuna girmeden önce küçük bir hatırlatma yapayım.
Bataklık soruşturması içinde yer alan sanıklardan Atilla Yıldırım'ın iddianameye giren faaliyetlerine bakıldığında, kara para aklama örgütünün iki liderinden birisi olan Çetin Gören'i Sedat Peker'le tanıştıran isim olduğu anlaşılıyor.
İddianamede yer aldığı şekliyle; söz konusu tanışıklıktan faydalanmaya çalışan Çetin Gören'in, Sedat Peker'le birlikte hareket ettiği izlenimi yaratarak diğer suç örgütleri karşısında güç gösterisi yapmaya çalıştığı, örgüt içerisinde böyle bir misyon üstlendiği belirlendi.
Bir iddiaya göre de Peker, dosyada isimler "lider" olarak geçen Çetin Gören ve Nejat Daş'ın kayıt dışı parasına "çökmek" istedi.
Mardin Savurlu olan Daş ise mafya dünyasında "Silvanlı Mehmet" olarak tanınan Mehmet Salih Tulpar'ı yanına aldı. Tulpar'ın sürece girişiyle birlikte Peker geri adım attı.
Bu olayların hepsi Bataklık soruşturması sürecinde yaşandı.
SOYLU’DAN PEKER TALİMATI
Aldığım bilgilere ve iddialara göre olaylar şöyle gelişti:
Peker'in hakkındaki bir soruşturma çerçevesinde henüz yurt dışına çıkmadığı günler.
O dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Ankara Emniyeti ile beraber Bataklık dosyasının ön hazırlık sürecini yürütüyor.
Üst bölümde aktardığım üzere Atilla Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin telefon görüşmelerinde Sedat Peker'le bağlantılarını anlattıkları tespit edilince dosya kapsamında ilginç olaylar birbiri ardına yaşandı.
Soruşturmayı yürüten ve dosyanın asıl sorumlusu olan EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ile savcılığın adli kolluk görevi verdiği Ankara Emniyeti'nin bir numarası Servet Yılmaz, İçişleri Bakanı Soylu ile bir araya geldiler.
İki üst düzey polis müdürü eldeki verileri ortaya koyup Peker'in dosya şüphelisi yapılmasını önerdi. Ancak Soylu, birkaç saniye düşündükten sonra fikrini almaya gelen iki polis müdürünün önerisine uygunluk vermedi!
Soruşturma, kapsamında Peker olmaksızın yürütülmeye devam etti.
Fakat bir süre sonra hiç hesapta olmayan gelişmeler art arda yaşanmaya başlandı. Organize suç hükümlüsü Peker, önce yurt dışına kaçtı. Ki sonrasında kendisine 'yurt dışına çık' diyenin bizzat Soylu olduğunu öne sürdü.
Sonrasında Peker'in, özellikle Soylu'yu hedef alan paylaşımları arka arkaya kamuoyu gündemine gelmeye başladı.
DOSYA YENİDEN AÇILDI
İşte bu paylaşımlardan sonra Soylu'nun ekibi bu kez Peker'i Bataklık dosyasına sokabilmenin yollarını aramaya başladı. Ancak gözaltılar başlamış, aradan bir yıl geçmiş ve iş işten de geçmiş gibiydi.
Bu arada Peker'in dosyaya soruşturmanın Gaziantep boyutundan sokulmasını sağlamak amacıyla Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne özel bir atama bile yapıldı.
Daha önce Ankara'da Servet Yılmaz'ın terörle mücadele şubesinden sorumlu yardımcısı Mustafa Emre Başbuğ, geçen yıl temmuzda Şırnak'tan Gaziantep'e getirildi.
Dosyada yapılan detaylı incelemelere karşın, Peker'in şüpheli yapılamayacağı anlaşılınca süreç kendi haline bırakıldı.
Bir notu dikkatinize sunayım; Bataklık operasyonu soruşturması, Nisan 2019'da Güney Afrika'dan Ankara'daki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelen bir bilgi notu üzerine başlatıldı. Sedat Peker ise Kasım 2019'da yurt dışına kaçtı!
MAKAM ODASI İDDİASI
Yukarıda linkini bıraktığım Büyüteç'teki bir önceki yazıda Bakan Soylu'nun "sigorta işleriyle geçimini sağladığını" ifade ettiği oğlu Engin Levent Soylu'nun, Bataklık dosyası sanıklarından iş insanı Nevzat Kaya ile olan bağından söz ettim.
Bu konuda da yeni bilgilere ulaştım. İddialara göre; Engin Levent Soylu, Kaya'ya ait Yeniköy Motors adlı firmanın üst katındaki VIP bölümünü "makam odası" gibi kullanıyor. Hatta Soylu, sıklıkla burada sabah kahvaltılarını yapıyor.
Ayrıca firma sahibi Nevzat Kaya'nın, halen ABD'de yargılanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'la ticari ilişkide bulunduğu biliniyor. Öyle ki Korkmaz'ın iktidara yakın kimi isimlerin kullanması için tahsis ettiği lüks araçları Kaya'nın firmasından sağladığı görüştüğüm kaynaklarca ifade ediliyor.
Bu ilişkiler göz önüne alındığında, Engin Levent Soylu – Nevzat Kaya – Sezgin Baran Korkmaz bağlantılarının önümüzdeki dönemde ortaya çıkması sürpriz olmaz.
Son olarak bir soruyla Büyüteç'i noktalayım:
"Engin Levent Soylu'nun sahibi olduğu sigorta şirketi, İstanbul'da hangi kamu kurumlarının sigorta işlerini yürütmektedir?"
Bu konularda Büyüteç'in; gerek Bakan Soylu, gerekse Engin Levent Soylu'nun değerlendirmelerine açık olduğunu bir kez daha hatırlatayım.