Hatalı restorasyon, haciz ve devir... Gündemden düşmeyen Kız Kulesi'nin olaylı tarihi
Kültür Bakanlığı'nın restorasyon çalışmaları nedeniyle yeniden gündeme İstanbul'un simge yapısı Kız Kulesi'nin geçmişinde hatalı restorasyondan hacze ve bakanlığa devrine kadar az bilinen öyküsü...
GERÇEK GÜNDEM- İstanbul'un efsanelere konu olan tarihi yapısı Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon kapsamına alınmasının ardından yeniden gündeme geldi.
İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilen tarihi yapı Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eser olarak biliniyor.
Tarihi M.Ö. 24 yıllarına dayanan yapı ilk olarak bir mezara ev sahipliği yaparken ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanıldı. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklendi.
1995 yıllında dönemin Turizm Bakanlığı tarafından Hamoğlu Holding'e 49 yıllığına devredilen Kız Kulesi, 2000 yılında restore edildi. Hürriyet gazetesinin Haziran 200o tarihinde yer alan haberine göre devletin tarihi eserleri özel şirketleri devretmesi tartışmalara neden olurken onaylı projeye aykırı restorasyon yapılması tartışmaları alevlendirmişti. Ayrıca tarihi yapının içinde restoran-kafe açılması da tepkilere neden olmuştu.
KIZ KULESİ'NE HACİZ GELDİ
Hamooğlu Holding'in hatalı restorasyona rağmen açılışı yapılan tarihi kuleye 2014 yılında haciz geldi. Restoranın işletmecisi Ahmet Hamoğlu'nun iş adamı Mustafa Şeker'e olan 50 milyon liralık borcu nedeniyle, alacaklı tarafın avukatları ve haciz memurları Kız Kulesi'ndeki restoranın günlük hasılatına el koydu.
KÜLTÜR BAKANLIĞI'NA GEÇTİ
Hamoğlu Holding tarafından içerisinde bir restoranın da açılmasıyla 2021 yılına kadar işletilen Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti. Ulaşımın Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapıldığı kulenin, kısa sürecek restorasyon çalışmasının ardından yeniden düzenlenerek kültür ve sanat merkezi haline getirileceği duyrulmuştu.
Kız Kulesi’nin kulesi görünmez oldu: Sosyal medya ayağa kalktı!
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Kız Kulesi açıklaması