Fındık tekeli kendi fiyatını açıkladı, Erdoğan görmezden geldi!

Fındık tekeli Ferraro firmasının fındık alım fiyatları üreticiyi zor duruma düşürdü. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu 54 liranın altında alım yapan firmaya iktidarın sessiz kalması üzerine CHP'li Adıgüzel "Ortak mısın?" sorusunu yöneltti.

Fındık tekeli kendi fiyatını açıkladı, Erdoğan görmezden geldi!

GERÇEK GÜNDEM /

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Temmuz'da Ordu'da fındığın ortalama alım fiyatını 54 lira olarak açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ise bu açıklamanın ardından kaliyete göre fındık alım fiyatları hakkında detayları kamuoyuna duyurdu.

TMO'nun açıklamasına göre Giresun kalite için 52 lira, levant kalite için 51 lira, sivri için ise 50 lira alım fiyatı belirlendi.

TEKELLEŞEN FİRMA KENDİ FİYATINI BELİRLEDİ

Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ülke olsa da piyasada tekelleşen Ferraro firması kendi alım fiyatını belirledi. Firmanın üreticiden 46-48 lira arası fiyatlarda alım yaptığı ortaya çıktı.

Artan maliyetler nedeniyle üreticiler zor duruma düşerken piyasada tekelleşen Ferraro'ya karşı iktidarın sessiz kalması dikkat çekti.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, üreticiyi ekonomik çıkmaza sürükleyen fındıkta tekel krizini gündeme taşıdı.

Fındık bahçesinde açıklama yapan Adıgüzel, "Erdoğan 30 Temmuz'da fındık taban fiyatını 54 TL açıkladı. Aradan 37 gün geçti. Serbest piyasada fındık 44 lira. Fındığın sadece 10’da birini devlet alıyor. 10’da dokuzunu yani tamamına yakınını serbest piyasa o yüzden serbest piyasa fiyatı önemli. 37 gündür tek bir alım yapmayan Ferrero da kendi fiyatını açıkladı. Şu anda kimse Erdoğan'ın fiyatını kaale almıyor" dedi.

"ÜLKE İÇİN UTANÇ VERİCİ"

Erdoğan'ın duruma sessiz kaldığını ifade eden Adıgüzel, "Sosyal medyadan kendisine selam yollayanı dahi mahkemeye veren Erdoğan bir yabancı şirket kendisini yok sayıyor, devletin sözünü yere düşürüyor ve sesini çıkarmıyorsa 'sen bu kartellere ortak mısın' diye sorarlar adama. Bu durum bu ülke için utanç verici." diyerek krizdeki detayları gözler önüne serdi.

CHP'nin Erdoğan'ın açıkladığı taban fiyata gösterdiği tepkiyi hatırlatan Mustafa Adıgüzel, "Bugün haklılığımız net bir sekilde ispat olmuştur. Fındık en az 70 TL olsun derken bu günleri gördük de dedik. Serbest piyasa için daha yukarıdan bir çıta koyalım istedik. O zaman serbest piyasa 60 TL'den aşağı düşemezdi. Beyefendi ne dedi. "Açıkladığımız fındık fiyatı Bay Kemal'i rahatsız etmiş" Evet rahatsız olduk. İşte bu yüzden rahatsız olduk. 54 lira fiyat açıklamışsın fındık 10 lira aşağıdan 44'den gidiyor, bir millet soyuluyor rahatsız olduk. Ülkenin Cumhurbaşkanı 54 lira fiyat açıklamış, ama herkes Cumhurbaşkanını değil karteli dinliyor, rahatsız olduk. Bu ülkenin 1 numaralı tarım ürünü elaleme peşkeş çekiliyor, bir devlet soyuluyor rahatsız olduk." değerlendirmesinde bulundu.

Adıgüzel, "Peki Erdoğan sen rahat mısın? 54 dediğin fındık 44'den gidiyor rahat mısın? 392 ihracatçı firma 39'a düştü, böyle giderse 5 yıl içinde 1-2 tane kalacak, sadece üreticiyi değil sanayici ve ihracatçıyı da bitirdin rahat mısın. Emekçinin alın teri, Milletin aşı, bir bölgenin canı kanı sel gibi yurt dışına akıyor rahat mısın?" ifadeleriyle Erdoğan'a seslendi.