Erdoğan diktatörlerle çay partisi yaptı, iktidar medyası bundan da diplomasi zaferi çıkardı
Nevşin Mengü, Abdulkadir Selvi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda otoriter ülke liderleri ile birlikte yer aldığı kareye yaptığı yoruma yanıt verdi.
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları 22. Toplantısı, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde başladı.
Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan liderlerinin katıldığı zirvede, örgütün gözlemci üyeleri Belarus, Moğolistan ve İran devlet başkanları da yer aldı. Zirveye davet edilen ülkeler arasında Türkmenistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye yer aldı.
Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'na katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımcı diğer liderler ile verdiği fotoğraf dikkat çekti. AKP ve AKP'ye yakın gazeteler tarafından "başarı ve gurur tablosu" olarak servis edilen görüntüde yer alan isimlerin otoriter ülkelerin liderleri olması eleştirilere neden oldu.
NEVŞİN MENGÜ'DEN ABDULKADİR SELVİ'YE "GURUR" YANITI
İktidara yakınlığı ile bilienen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "Her Türk vatandaşı bu fotoğrafla gurur duyar" paylaşımında bulundu. Gazeteci Nevşin Mengü ise Selvi'yi sosyal medya üzerinden eleştirdi.
Mengü, "Tam olarak neyiyle gurur duyacağımızı anlamadım. Cumhurbaşkanı diktatörlerle iyi anlaşıyor diye mi gurur duyalım? Öyle bir fotoğraf ki bir rahmetli İdi Amin eksik" diye yazdı.
Tam olarak neyiyle gurur duyacağımızı anlamadım. Cb diktatörlerle iyi anlaşıyor diye mi gurur duyalım. Öyle bir fotoğraf ki bir rahmetli İdi Amin eksik pic.twitter.com/fQ0YUdCvBF
— nevsin mengu (@nevsinmengu) September 16, 2022
İDİ AMİN KİMDİR?
Idi Amin Dada Oumee, (d. 17 Mayıs 1925 - ö. 16 Ağustos 2003), 1971-1979 arasında devlet başkanlığı da yapmış olan Ugandalı asker ve diktatördür. Dünya tarihinin en acımasız despotlarından biri olarak kabul edilir.
Uganda'daki iktidarı insanlığa karşı suçlarla dünya genelinde gündeme geldi. İktidardan düşürülmesinin ardından lüks bir hayat yaşadığı Suudi Arabistan’da 2003 yılında hayatını kaybetti..
ŞİÖ'NÜN DEMOKRASİ İLE İMTİHANI
Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılan liderlerle fotoğrafı sosyal medyada tartışma konusu olurken, birlikteki ülkelerin demokrasi geçmişleri pek iç açıcı gözükmüyor.
Örgütün iki lokomotofinden biri olan Çin'de seçim düzenlenmiyor. Devlet Başkanı Şi Cinping ise Çin Komünist Partisi içerisinden seçilerek liderlik koltuğuna oturmuş bir isim.
Bir diğer lokomotif ülke olan Rusya'da da demokrasiyle ilgili sıkıntılar sıklıkla gündeme geliyor. Muhalifler, Kremlin'in baskısından ve şeffaf olmayan seçim süreçlerinden şikayet ederken savaşla birlikte siyasi atmosferin daha da gerildiği Rusya'da gerçek bir demokrasiden bahsetmek mümkün değil.
Sırasıyla Orta Asya ülkeleri Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan'ı yöneten Berdimuhamedov, Caparov, Tokayev ve Rahman ülkelerinde çok yüksek oranda oy alarak liderlik koltuğuna oturmuş isimler. Ancak karşılarında bir siyasi rakip olduğunu da, ülkelerinde adil bir seçim yarışı olduğunu da söylemek çok güç.