Dünya hayatı çöpe atıyor: Türkiye yılda 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediyor
2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye kişi başına en çok gıda israfı yapılan ülkeler arasında 16. sırada yer aldı.
Artan dünya nüfusu ve sanayileşme nedeniyle Dünya'nın kaynakları canlılar için yetersiz hale gelirken gıda israfı gündemde yerini koruyor.
2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor.
Aynı rapora göre, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gittiği ifade ediliyor. Türkiye’de ise her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor.
"GIDA İSRAFI HAYATIN İSRAFI DEMEK"
2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu sonuçlarının hem dünya hem de Türkiye açısından oldukça vahim olduğunu belirten Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ şu bilgileri verdi: “Rapora göre Türkiye hane başına en çok gıda israfı yapılan ülkeler arasında 16. sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. İnsanlığın ve gezegenimizin iyiliği için sürdürülebilir üretimden bahsetsek de tüketimdeki hatalarımızı yeterince dikkate almıyoruz.
Türkiye İsraf Raporu verilerine de değinen Akdağ, “Türkiye’de her yıl 1.7 milyar ton ekmek çöpe gidiyor. Bu da günde 4.9 milyon ekmeğe denk geliyor. İsrafın boyutları sadece ekmekle sınırlı değil. Meyve ve sebzelerin %42’sini, süt ve süt ürünlerinin %41’ini israf ediyoruz. Kaynaklar boşa harcanıyor, tüketilmeyen gıdalar sera gazına yol açıyor, fiyatlar artıyor, açlık günümüzde daha da hissedilen bir sorun haline geliyor. Gıda israfı, hayatın ve dünyanın israfı demek. Çanlar öyle bir çalıyor ki, buna sessiz kalamayız.”
"GIDA GÜVENLİĞİNDE 113 ÜLKE ARASINDA 48. SIRADAYIZ"
Rusya-Ukrayna savaşı, bazı bölgelerdeki iklim değişikliği nedeniyle süregelen kuraklık ve COVID-19’un devam eden ekonomik etkisi nedeniyle dünyada gıda ve beslenme güvensizliğinin artığını söyleyen Ebru Akdağ “Gıda güvenliği konusunda Türkiye, 113 ülke arasında 48. sırada. İyi bir noktada değiliz. Gıda güvenliği ile ilgili çok büyük riskler var. İklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıklarla mücadele konusunda yol katetmek istiyorsak, gıda güvenliği arttırmak için üzerimize düşeni yapmalıyız. Gıda güvenliğini arttırarak, gıda israfını azaltabilir, geleceğimizi ve dünyamızı iyileştirebiliriz.’’ şeklinde ifade etti.