Fatih Altaylı: Çok çirkin, çok bel altı vuruşlu bir sürece giriyoruz, belli ki seçim süreci bu konu üzerinden yürütülecek
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, son dönemde yaşananları değerlendirirken "Çok çirkin, çok bel altı vuruşlu bir sürece giriyoruz. Belli ki, seçim süreci bu konu üzerinden yürütülecek" dedi.
Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, 'terör' ve 'bölücülük' konularının 7 Haziran - 1 Kasım 2015 arasındaki sürece benzer şekilde Türkiye'nin gündemine hızla girdiğini söyledi.
Bursaspor - Amedspor maçında yaşananlara değinen Altaylı, "Yıllardır bu liglerde yer alan Amedspor’un bir antrenman videosu nedense şimdi sızıyor. Maksatlı bir biçimde yapıldığı aşikar bu video, troller tarafından sosyal medyada köpürtülüyor. Ardından maçta futbolcular arasında bir gerilim yaşanıyor. Bu gerilim sosyal medyada son derece ayrıştırıcı ve hatta bölücü bir pompalamaya maruz kalıyor" dedi.
Gazeteci, 'açık provokasyon' olarak nitelediği olayın dumanı tüterken bu kez Mersin'de karakola saldırı düzenlendiğini ve bir polisin hayatını kaybettiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
'DEMİRTAŞ'IN SESİ DUYULMUYOR BİLE'
"(...) Dahası Selahattin Demirtaş, bu saldırıyı en sert sözlerle kınıyor. Ama sesi duyulmuyor bile. Ve biliyoruz ki, bu daha 'entree'. Önümüzdeki 9 ayda olabilecekleri düşünmek gerçekten ürkütücü.
Demirtaş'ın terör saldırısını kınaması AKP'yi rahatsız etti: Önce Soylu sonra Çelik'ten açıklama
'ÇOK ÇİRKİN, BEL ALTI VURUŞLU BİR SÜRECE GİRİYORUZ'
Tam da 14 Eylül’de söylediğim gibi. Çok çirkin, çok bel altı vuruşlu bir sürece giriyoruz. Belli ki, seçim süreci bu konu üzerinden yürütülecek. Umarım bu süreçte Türkiye’ye verilecek zarar, seçimden sonra telafi edilecek düzeyde kalır."
7 HAZİRAN - 1 KASIM 2015 ARASINDA NE OLMUŞTU?
Bahsi geçen dönemde AKP, yüzde 40.8 oy alarak iktidara geldiği 2002 seçimlerinden sonra ilk kez parlamentodaki tek başına iktidar çoğunluğunu kaybetti. HDP ise yüzde 13.1 oyla 80 milletvekiliyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) yerini aldı.
Meclis'teki aritmetik koalisyon hükümetini zorunlu kılıyordu. AKP'nin ilk koalisyon teklifini götürdüğü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise çözüm sürecine göndermede bulunarak, 3 formül öne sürdü.
Bahçeli, 'AKP - HDP' ya da 'AKP - CHP - HDP' koalisyon hükümetlerini önerdi; bunlar olmazsa en erken tarihte seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini verdiği dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, bu gelişmenin ardından CHP'yle koalisyon görüşmelerini başlattı. Ancak CHP'yle 26 Ağustos'a kadar süren 'istikşafi' görüşmelerden sonuç çıkmadı. 1 Kasım için erken seçim kararı alındı.
ÇÖZÜM SÜRECİ BİTTİ
Bu sırada 2009'da Oslo görüşmelerinde temeli atılan ve zaman zaman kesintilerle devam eden Kürt sorunu konusundaki 'çözüm süreci' de noktalandı. Seçimlerden kısa süre sonra PKK, yol kesme ve şantiye basma eylemlerine başladı.
SURUÇ VE CEYLANPINAR SALDIRILARI
Çözüm sürecinin sona ermesinin ardından Türkiye, canlı bombaların intihar saldırılarına sahne oldu, bu saldırılarda onlarca insan yaşamını yitirdi.
Saldırıların ilki 20 Temmuz'da, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşandı. Kobani'ye yardım göndermek için toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucu 33 kişi hayatını kaybetti.
Suruç saldırısından 2 gün sonra, 22 Temmuz'da ise Şanlurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis evlerinde başından vurularak öldürüldü.
Olaydan bir gün sonra, PKK ve IŞİD'e yönelik operasyonlar başlatıldı.
Ceylanpınar saldırısını önce sahiplenen, sonra reddeden PKK, çözüm sürecinde aldığı 'ateşkes' kararını sona erdirdi.
ANKARA GARI SALDIRISI
7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye, tarihinin en kanlı olaylarından birini de 10 Ekim'de yaşadı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), HDP ve çok sayıda sivil toplum örgütünün katılımıyla Ankara Garı'nda düzenlenen 'Barış mitingi', iki canlı bombanın saldırısıyla kana bulandı.
IŞİD tarafından yapılan saldıda 102 kişi yaşamını yitirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise saldırıda IŞİD ve PKK işbirliği olduğunu belirtip, ilk kez 'kokteyl terör' ifadesini kullandı.
1 KASIM SEÇİMLERİ: AKP TEK BAŞINA İKTİDAR
Saldırılar ve katliamların gölgesinde 1 Kasım seçimlerine giden Türkiye'de güvenlik kaygısı ön plana çıktı. AKP, yüzde 49.5 oy alarak 317 milletvekilini Meclis'e gönderdi ve yeniden tek başına iktidar oldu.
HDP oylarında ise ciddi düşüş yaşandı; yüzde 10.7 oy alarak seçim barajını kılpayı geçebildi.