Kılıçdaroğlu’nun af çıkışını CHP’nin hukukçu kurmayı Zeynel Emre anlattı: Çağrı kimleri kapsıyor?
CHP İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Zeynel Emre, Kılıçdaroğlu'nun af ile ilgili sözlerine ilişkin olarak "Geçen düzenlemede yaşadık. Mafya olanlar çıktı, vurdulu kırdılı işler yapanlar çıktı" dedi.
GERÇEK GÜNDEM – FİLİZ GAZİ
Türkiye’de bir süredir devam eden af tartışmaları, siyasetçilerin açıklamalarıyla ısınarak devam ediyor. Milliyetçi Hareket Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir süredir bir hazırlık içinde olduğu biliniyor. Bu konudaki çalışmanın kamuoyuyla paylaşılmasının beklendiği bir süreçte ana muhalefet partisinden sürpriz bir çıkış geldi.
KILIÇDAROĞLU’NDAN AF ÇAĞRISI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, af tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
CHP lideri, “Af konusunda titizlikle yönetilmiş bir düzenlemeyi iktidar ile konuşmaya hazırız. Görüyoruz beceremiyorlar, birlikte çözebiliriz. Ancak bu af sadece belli başlı suçları kapsayacak; terör, taciz, tecavüz ve benzeri suçlar kapsam dışı kalacak, kader mahkumlarına yönelik olacaktır” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da seslenen Kılıçdaroğlu, “Şunu da peşinen söyleyeyim, Fotoromancı hiç heveslenmesin, heyecan yapmasın. Baronlara da af maf yok” dedi.
CHP’Lİ EMRE, GERÇEK GÜNDEM’E ANLATTI
Kılıçdaroğlu’nun çağrısının arkasında ne olduğu, bu çağrıların kimleri kapsadığı merak konusu oldu. Gerçek Gündem, CHP İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Zeynel Emre’ye partisinin planlarını sordu.
CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Emre öncelikle iki yıl önceki afla ilgili düzenlemenin “Cumhur İttifakı açısından önem arz etmeyecek insanların dışarı çıkmasına yönelik ve özel bir amaç taşıyan bir düzenleme olduğunu” söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
“Yaklaşık iki yıl öncesinde kısmi, özel af yapıldı. Belli suç tiplerine yönelik o suç tiplerinden kaynaklı cezaların neredeyse bütünüyle hüküm ve sonuçlarını ortadan kaldıracak bir işlem ortaya çıktı. Bunu bir infaz düzenlemesi olarak izah ettiler. Biz de dedik ki: Bu özel af kanunu ve ikincisi yapılması gerekenler nedir dediğimizde temel ilkeleri ortaya koymamız lazım. Özel bir amacınız olduğu ortaya çıkıyor. Siz belli sayıda insanı, kendi hayat görüşünüze uygun, belli şekilde kullanabileceğini düşündüğünüz, bununla birlikte cezaevindeki kapasitenin çok arttığını görüyorsunuz. Cumhur ittifakı açısından önem arz etmeyecek insanların dışarı çıkmasını yönelik bir düzenleme yaptınız.”
KİMLERİ KAPSAYACAK?
Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği af, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ gibi siyasetçileri, Gezi tutsaklarını, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevinde tutulan gazetecileri kapsıyor mu? TBMM Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Zeynel Emre sorumuzu şöyle yanıtlıyor:
“Teklifi görmüş değiliz, ayrı ayrı bakmak gerekiyor. Gezi davasına baktığınızda büyük bir hukuk skandalı var. Demirtaş’ın dosyasında ise AİHM kararı var. Yargı sürecine mahkemelerin uymaması gibi bir problem var. Hukuksuzlukların artık niteliği de değişmiş durumda. Bu tip düzenlemeler geldiğinde kulağımız üstüne yatacak halimiz yok ama adalet duygusunu kaybetmeden bir işlem yapmamız gerekiyor.
Eline silah almış, askere, polise, vatandaşa silah doğrultmuş, bombalı saldırıda bulunmuş yani terör altını dolduracak bir faaliyette bulunmuş ise elbette tartışma dışı konuşulur. Bizde terör örgütü olmamakla birlikte terör örgütü üyesi gibi işlem gören onlarca dosya var, gazeteciler, siyasiler var. Bunlarla ilgili de bir düzenleme yapmamız lazım. Bir önceki afta öyle oldu: Siz vatandaşa ateş etmiş, yaralamış, sakat kalmasına sebep vermiş kişilere ceza indimi getirdiniz ama bunun dışında işte örneğin Sözcü’de, Cumhuriyet’te yazı yazmış kişiye bir af düzenlemesi getirmediniz. Biz o zaman kurşun mu daha tehlikeli, kalem mi dedik. O anlayış devam ediyor. Burada kast edilen ise o değil.”
“KADER MAHKUMLARI” KİMLER?
“Cezaevlerine yer kalmadı. Bizim açımızdan sakıncalı olmayanları hangi formülle dışarı çıkartabiliriz arayışına gelirse o zaman yine sıkıntılı. Defalarca bunu yaşadık” diyen CHP’li Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanların adil yargılanması ve adil yargılandığı konusunda ikna olması gerek. Bunu bilmesi, hissetmesi gerek. Mesela 4 bin küsur hakim, savcı Türkiye’de ihraç oldu. Bakmış oldukları on binlerce dosya vardı. O mahkumlar mektuplar yazıyorlar. Bizim dosyamıza bakan hakim, savcı hepsi terör örgütü üyesi diye içeri attınız, bizim davamıza birilerinin tekrardan bakması gerekmez mi? Bu soru haksız değil. Herkesin bir dünya görüşü var. Burada suç tipine özel adalet duygumuzu değiştirirsek o zaman da problemli bir durum ortaya çıkar. İnsanlar salt düşüncelerinden ötürü hiçbir şekilde ceza almaması gerekir. Genel bir hukuk normudur. Genel Başkanımızın ‘kader mahkumları’ diye tabir ettiği kısmı gerçekten daha geniş ve daha kabul edebilir olarak görüyorum. Bunun içerisine herkesi sokabilirsiniz. Gerçekten haksızlığa uğramışsa ve o haksızlık karşısında suçsuzluğunu kanıtlayamamışsa kader mahkumudur.
İki yıl önceki af düzenlemesinde Kaç yüz bin insan yararlanacak? Bu kanun çıktıktan sonra bundan yararlanıp da dışarı çıkan suç tipleri nelerdir? Ben bunun ikisini de sordum. 15 gün içinde yanıt vermeleri gerek, 15 ay oldu, yanıt gelmedi. Çünkü saklanan bir şeyler var.
“GEÇEN DÜZENLEMEDE YAŞADIK. MAFYA OLANLAR ÇIKTI, VURDULU KIRDILI İŞLER YAPANLAR ÇIKTI”
Bir ülkedeki Adalet Bakanlığı mevcut düzenleme sonucunda bunlardan hangi suç tiplerine göre kimlerin faydalandığını, kaç yüz bin kişinin içeri girdiğini ve süreç içerisinde ne kadarının tekrardan içeri girdiğini, hangi suçları işlediğini bunu bir tablo halinde topluma sunması gerekir ki halk da bilsin. Bunlar da mı devlet sırrı? Sizin özel bir kastınız yoksa bütün bunları açıklamaktan geri kalmazsınız. Geçen düzenlemede yaşadık. Mafya olanlar çıktı, vurdulu kırdılı işler yapanlar çıktı. Toplumun gözünde anlaşılan kısmı bu oldu, siz ne söylerseniz söyleyin.”