CHP'nin yoksullukla mücadele planı... Bütçeden ayrılan pay artacak: 'Servet aktarımı yerine yoksuldan yana tercih yapacağız'
Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı Aile Destekleri Sigortası projesinin detaylarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın yazdı. Taşkın, bütçede desteklere ayrılan payın artacağını belirterek, "Kaynak var, mesele nereye harcanacağının tercihi" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Eylül’de Aile Destekleri Sigortası Buluşması programında iktidara gelmelerinin ardından yürürlüğe koyacakları Aile Destekleri Sigortası'nın ayrıntılarını açıkladı.
Kılıçdaroğlu hedefleriyle ilgili “Aile destekleri sigortası, asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak. Aile dediğimiz bir kişi de olabilir, beş kişide, yedi kişi de olabilir. İnternet sitemize girildiğinde 57 bin tür aile için bir program geliştirdik” bilgisini verdi.
YÜKSEL TAŞKIN AYRINTILAR ANLATTI: YOKSULLUKTAN ÇIKIŞIN İKİ ETKİLİ ARACI
Aile Destekleri Sigortası’nın (ADS) oluşturulmasında görev yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Politikyol’da kaleme aldığı yazıda, ADS’nin nasıl çalışacağını, topluma etkisini ve hedeflerini yazdı.
“Stratejimizin basit bir çıkış noktası var: Yoksulluktan çıkışın iki etkili aracının kamusal eğitim ve güvenceli istihdam olduğunun bilincindeyiz” diyen Taşkın, “Tam da bu nedenle, hiçbir iktidarın sosyal yardım yapılan yurttaş sayısıyla övünmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Asıl övünülmesi gereken, ne kadar yurttaşı yoksulluktan çıkardığımızdır. Bugün toplumun yaklaşık yüzde 30’u sosyal yardımlara muhtaçtır” ifadelerini kullandı.
Milyonlarca insanın istihdam imkanı bulamadığı için sosyal yardımlara muhtaç kılındığını belirten Taşkın, ADS’nin işleyişini şöyle aktardı:
“ADS, asgari ücret üzerinden hesaplanan muhtaçlık sınırının altında kalan hanelerdeki kadına 'maaş' bağlamayacak, Aile Geçim Desteği verecektir. Bu ikisi farklıdır. Ayrıca sosyal hizmet boyutunu dikkate alan 'destekler' de söz konusudur. Yoksul çocuğa okulda kahvaltı hizmeti sunulması gibi…”
İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın 2021 verileri dikkate alınarak bir çalışma yapıldığını belirten Yüksel Taşkın, çalışmada “desteklerden” yararlanacak hane tiplerinin 61 binin üzerinde olduğu hesaplandığını kaydetti.
DESTEK KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Peki, ADS kapsamına giren ailelere neler yapılacak? Yüksel Taşkın bu sorunun yanıtını şöyle verdi:
“Eğer bir aile ADS kapsamına girerse, ailedeki bireylere göre (Örneğin ailede engelli, genç, yaşlı, çocuk var mı?) bir destek planlanacaktır ve bu son derece nesnel biçimde hesaplanabilir olacaktır. Herkes İPA’nın hazırladığı yazılıma bakarak yardım miktarını hesaplayabilir. Nakdi olarak verilecek Aile Geçim Desteği, aile türüne göre 1295 ile 5500 TL arasında olacaktır.
ADS kapsamına alınacak hane sayısı yapılan projeksiyona göre 4 milyon 125 bindir. 2021 yılında sosyal yardımlar için harcanan miktar 97 milyar liraydı ve bu oran GSYH’nin sadece % 1,74’üne, genel bütçenin de yaklaşık % 5,5’ine denk düşmekteydi.”
YARDIMLAR BÜTÇENİN YÜZDE 12’SİNE ÇIKACAK: SERVET AKTARIMI YERİNE YOKSULDAN YANA TERCİH YAPACAĞIZ
ADS’nin bütçeye maliyeti de merak konusu… Taşkın, CHP’nin yaptığı hesaplamaları da aktardı. CHP’nin sosyal yardımları genel bütçenin yüzde 11-12’sine çıkarmayı hedeflediğini belirten CHP’li Yüksel Taşkın, kaynağın nereden bulunacağı konusunu ise şöyle anlattı:
“CHP’nin hesaplarına göre ADS’nin hayata geçirilme maliyeti 92 milyar, toplam yardım maliyeti ise 190 milyar olacaktır. Burada söz konusu olan açık bir siyasi tercihtir ve biz parti olarak sosyal yardımları genel bütçenin yüzde 11-12’sine çıkarmayı düşünüyoruz.
Bugüne kadar Kur Korumalı Mevduat sistemine 150 milyar harcamış, KOİ’lerle yandaşlarına dolar eksenli servet aktarımında hız kesmemiş bir iktidarın bu türden tercihlerinin karşısında biz de yoksuldan yana bu tercihi yapacağız. Kaynak var mesele zihniyette…”