"1 kilo alan 250 grama düştü; yüzde 30 daha zam geldi, yansıtmadık"

Sivaslı şarküteri esnafı Mehmet Biter, süt ürünlerine gelen zam nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğününü belirtirken yeni zamları henüz yansıtmadıklarını ifade etti.

"1 kilo alan 250 grama düştü; yüzde 30 daha zam geldi, yansıtmadık"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylğl ayı enflasyon verileri yüzde 83,45'e yükseldi. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) eylül ayında yüzde 5,60 arttı. ENAG'a göre E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 186,27 olarak gerçekleşti.

Artan enflasyon ile birlikte çalışanların maaşları kısa sürede erirken alım gücü her dakika gelen zamlarla düşüyor.

Süt ve süt ürünlerine yapılan zamlar vatandaşların alım gücünü düşürürken, esnafın da işlerinin azalmasına neden oluyor.

ANKA'nın aktardığına göre; Sivaslı şarküteri esnafı Mehmet Biter, süt ürünlerine gelen zam nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğünü, artık kiloyla değil gramla ürün aldığını belirterek, “Yemler pahalandı. İnekleri kestikleri için de fiyatlar acayip yükseliyor. Geçen sene çok süt satıyorduk, bu sene satamıyoruz, süt yok” dedi.

Sivas’ta şarküteri esnaflığı yapan Mehmet Biter, "Süt ürünlerine yüzde 80 oranında bir zam oldu. Zamlar vatandaşlarımızı bayağı etkiledi. Alım gücü düştü. 1 kilo alan adam şu an 250 grama düştü. Bu sene çok zorlandılar. Geçen seneye oranla çok acayip yükseldi fiyatlar. Yüzde 30 daha zam geldi ama biz yansıtmadık. Elimizde bittiği zaman yansıtmayı düşünüyoruz. Geçen yıl mesela tulum peyniri elli liraydı bu sene 150 lira. Tereyağı 60 liraydı bu sene 120-130 lira. Bayağı bir zam geldi. Yemler pahalandı. İnekleri kestikleri için de fiyatlar acayip yükseliyor. Süt bulamıyorlar çünkü. Geçen sene çok süt satıyorduk bu sene satamıyoruz, süt yok" dedi.

Başka bir esnaf ise, "Geçen yılla bu yıl arasında ürünlere gelen zamdan dolayı insanların alım gücü de azalıyor. Asgari ücrete zam yapılsa da tekrar ürünlere zam geldiği için insanların her zaman alım gücü azalıyor. O yüzden işlerde de düşüklük oluyor, insanlarda artık 3 kilo 5 kilo yerine yarım kilo, 20 lira 30 liralık alıyor. Eskiden 2-3 ton peynir yaptırıyorduk şimdi 500 kilo 1 ton yaptırıyoruz. Bizi etkilediği gibi vatandaşı da etkiliyor” diye konuştu.


Etiketler
Sivas